Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mohly si za to samy? Co měly ženy na sobě, když je sexuálně zneužili?

14. října 2017 | 06:00

Sexuální obtěžování a znásilnění jsou bohužel na denním pořádku a je neuvěřitelné, že se najdou lidé, kteří v těchto situacích viní ženy. Často znějí věty jako: „Říkala si o to.“ Nebo: „Zajímalo by mě, co měla na sobě.“ Je to neuvěřitelné, že se najdou jedinci, kteří věří, že oblečení může způsobit sexuální napadení.

To, že chtějí ženy vypadat atraktivně, přece neznamená, že na sebe berou odpovědnost za sexuální útok. To je přece postavené na hlavu. Je o tom přesvědčena i studentka fotografické školy ve Spojených státech Katherine Cambareri, která se o tuto problematiku začala zajímat hlouběji.

„Jsem mladá žena, která neustále slyší o sexuálních zločinech ve zprávách, čte to v novinách. Je pobuřující, že jsou tyto kauzy mnohdy vedeny zcela necitlivým způsobem a ženám, které byly násilníkem napadeny, jsou pokládány otázky typu: Byla jste opilá? Nebo: Co jste měla na sobě?,“ vyjádřila se k tématu sama fotografka.

Podívejte se na video, kde se dozvíte, jak se ubránit pouze s kabelkou:

Video se připravuje ...
Jak se bránit útočníkovi, když máte po ruce pouze kabelku? • VIDEO: Adam Balažovič

„Jako umělkyně mám tu možnost na nepříjemná a choulostivá témata upozorňovat a rozhodla jsem se tak učinit právě v tomto případě. V Americe je sexuální násilí na ženách spácháno každou 106. sekundu. Je to demonstrace síly, které se ženy nedokážou bránit. To, co mají na sobě, s tím absolutně nesouvisí,“ nechala se slyšet Katherine.

Přes sociální média požádala ženy, aby byly tak statečné a ukázaly, co měly v momentě sexuálního napadení na sobě. Ozvaly se jí především studentky, ale vzorek oblečení, který nasbírala, jasně ukazuje, že oblečení s napadením nemá co dělat. Že by se k ženám, jež těmito útoky utrpí nejen fyzické, ale i psychické potíže, měli lidé chovat jako k obětem, a ne pachatelkám. 

Podívejte se na galerii oblečení napadených žen: