Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co se stane, když si muž „zlomí“ penis, a co v tom případě dělat

24. listopadu 2016 | 06:00

Nejdříve je třeba vás uklidnit, že při sexu zase až tak často ke zranění nedochází. Pokud tedy nejste v podnapilém stavu nebo nepraktikujete techniky, které jsou samy o sobě nebezpečné...  Je ale pravda, že výjimečně může dojít k poranění penisu. Říká se tomu zlomení, ale ve skutečnosti se o zlomeninu jednat nemůže, v penisu není kost. Takže jak poznáme, že je to vážné, a co dělat?

Odstrašující případ

Dennis Rodman je dva metry vysoký basketbalista, který se na veřejnosti pochlubil tím, že si penis „zlomil“ už třikrát v životě. Jeden z takových případů se mu stal na jachtě, kde po něm přítelkyně chtěla, aby se do ní trefil s rozběhem. Skončilo to krvavě a velice bolestivě. Evidentně se nepoučil, když si zranění ještě dvakrát zopakoval.

Co se vlastně stane?

Zlomenina je jen přenesený výraz. Ve skutečnosti se jedná o ohnutí ztopořeného penisu pod velmi silným tlakem, během čehož dochází k prasknutí topořivých tělísek nebo močové trubice. Stává se tak výhradně v ztopořeném stavu penisu a poznáte to podle typického prasknutí, které se nedá přeslechnout. Pro muže je to také velice bolestivá záležitost. Penis okamžitě ztratí erekci, v místě poranění se objeví hematom a penis začne natékat. Může se zvětšit i do velikosti lilku a má i podobnou barvu. Pokud je poraněna močová trubice, nebude se partner moci ani vyprázdnit.

Co dělat?

V případě, že se vám něco podobného stane – šedesát procent všech "fraktur" vzniká při sexu – je nutné okamžitě vyhledat lékaře. Než se dostaví pomoc, bylo by dobré použít ledové obklady a stahovacím obinadlem obmotat penis. Partner bude léčen podle rozsahu zranění. Většina pacientů končívá na operačním stole: je třeba vyčistit místo od sraženin, zastavit krvácení a sešít rány.

Na co si dát pozor?

Pokud zanedbáte léčbu, bude to mít velké následky na funkčnost penisu. Mnoho mužů dělá ramena a snaží se být za drsňáky, ale nenechte ho léčit se doma bez lékaře. Tam, kde byl penis narušen, vznikne jizva, penis změní tvar a mnohdy se přestane dokrvovat, což samozřejmě nevede k ničemu jinému než k impotenci. Jedině odborník dokáže zranění vyléčit bez následků.