Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Moc suchá, nebo naopak moc vlhká? Sexu neprospívá ani jedno!

  • 29. října 2016 | 06:00

    Většina žen má sex spojený s příjemnými pocity a prožitky. Ovšem ne vždy to tak musí být. Jsou ženy, které jsou tak suché, že sexuální styk je pro ně nesmírně bolestivý. Ale existují i ženy, které jsou tak vlhké, že muž v nich „plave“ a žádná rozkoš to není ani pro jednoho. Co s tím a jak tyhle dvě nepříjemnosti řešit?

  • Když sex bolí

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestli patříte k ženám, které jsou suché, a pohlavní styk je pro vás téměř nesnesitelný kvůli šílené bolesti, pak jistě přemýšlíte, jak z toho ven. Vždyť sex by měl být úžasný, nezapomenutelný a nádherný! Jenže se suchou pochvou je doslova utrpením. Kvůli takzvané dyspareunii chodí do ordinací gynekologů a sexuologů spousta žen. V případě, že se problém neřeší, ženy se dostávají do začarovaného kruhu depresí a frustrací a některé z nich raději na sex rezignují. Proč zrovna já, říkají si. Kde je vlastně zakopaný pes?

  • Příčinou může být i infekce

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejčastější příčinou bolesti při souloži je nedostatečné zvlhčení pochvy. Podle sexuologů i psychologů může být příčinou jednak to, že žena není sexuálně vzrušená a připravená na soulož, jednak to, že muž zapomíná na předehru. Ovšem důvodem může být i to, že pohlavní styk se uskutečňuje „jen“ nárazově, takže pár pak souloží o sto šest třeba celý víkend. Jenže na to pochva není stavěná, potřebuje si občas i odpočinout. Další příčinou můžou být i drobné oděrky, které vznikají při vášnivém sexu, či kvasinková infekce.

  • Aby duše a pochva nebolely

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud máte chronické problémy s nedostatečnou vlhkostí, pak je rozhodně potřeba, abyste navštívila odborníky. A to nejen kvůli tomu, abyste mohla radostně provozovat sex. Lékař by měl vyloučit gynekologické onemocnění, a pokud vyloučí tělesné příčiny bolestivého sexu z důvodu suchosti pochvy, pak by vaše další kroky měly směřovat do sexuologické poradny. Po prohlídce vám lékař navrhne sexuální terapii, případně vám poradí, jak změnit sexuální návyky. V případě, že jde o psychický blok, jednoduchá rada neexistuje. Příčin může být spousta – od strachu z otěhotnění či bolesti po stud.

  • Lubrikanty a poloha na koníčka

    ...
    Autor: Shutterstock

    Abyste byla dostatečně vlhká, měla byste se především co nejvíc uvolnit. Ke vzrušení pomáhá dráždění klitorisu a poševního vchodu. Pokud to nejde, pak sáhněte po lubrikantu. Ten může pomoct rozšířit vaginu, zabraňuje mechanickému poškození a pomáhá taky udržet přirozeně vyvážené poševní prostředí. Vhodná je také poloha na koníčka. Partner by se na vás neměl hned vrhat, ale měl by do vás postupně zavádět jemně prsty a teprve pak zasunout penis.

  • Pomoc, topím se!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tak tohle někteří muži říkají svým kamarádům, a ti jim možná i závidí. Jenže ouha, ono to taky není žádná velká sláva. Některé ženy mají opačný problém – nejsou suché, ale velmi vlhké. Stačí pomyšlení na sexuální styk a kalhotky jsou mokré. Styk pak bývá velmi komplikovaný, kvůli nadměrnému zvlhčení totiž téměř nedochází k tření penisu o stěny vaginy, muž svůj penis uvnitř „necítí“ a velmi často z důvodu vlhkosti vyklouzne. Jen těžko lze touto klasickou cestou dosáhnout orgasmu. Čtěte dál, co se s tím dá dělat.

  • Výplachy, kondom nebo laser

    ...
    Autor: Shutterstock

    Co s přílišnou vlhkostí? Pokud nechcete až do konce života (tedy, obvykle do nástupu menopauzy) provozovat pouze orální sex, můžete vyzkoušet rady odborníků. Mezi ně patří změna polohy (nohy ženy jsou u sebe, kdy penis je sevřenější, takže tolik neklouže), zapomeňte také na předehru. Použít lze též speciální kondomy se zdrsněným povrchem a vaginální krémy, které snižují vlhkost a zpevňují vaginu (účinek je ale silně individuální). Gynekoložka Martina Hourová doporučuje také Kegelovy cviky na posílení pánevního dna, výplachy či hormonální antikoncepci. Nepomáhá ani to? Možná pomůže laserová terapie, při které dojde k zúžení cév a zmírnění prostupování tekutiny poševní stěnou.

     

     

     

Autor: aši
Klíčová slova:  sex, sexuální problémy, vlhkost, suchost
Diskuse ke článku
.