Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bible sexu Kámasútra: Tohle jste o ní určitě nevěděli

  • 20. října 2016 | 06:00

    Co je to Kámasútra, snad ví úplně každý. Mnoho z vás ji ovšem nikdy ani neotevřelo. Jen víme, že je plná lechtivých obrázků zobrazujících ženu a muže v různých sexuálních pozicích. To ale není zdaleka všechno, tato bible sexu by měla člověku přinést mnohem více než pubertální vzrušení. 

  • Starobylý jazyk

    Autor: shutterstock
    Kámasútra byla napsána sanskrtem, což je v dnešní době jazyk pochopitelný jen málokomu. Přesto stále patří mezi třiadvacet oficiálních jazyků Indie. Sanskrt se používal převážně k šíření náboženství, k psaní náboženské literatury. Byl samozřejmě používán i v jiných oblastech a právě kniha sexu je jím napsána.

  • Není to jen o sexu

    Autor: shutterstock
    Tato starodávná indická kniha je především o posvátnosti sexuality a párovém spojení označovaném jako tantra. V tantře se prolínají dvě cesty, které bychom si měli vytrénovat. Vama marga, neboli levoruká tantra, je právě o těch mnohdy až krkolomných a "aerobických" polohách, nad kterými se červenáte. Druhá část Dakšina marga, pravoruká tantra, se zabývá emocemi, pocity a nefyzickou stránkou sexu. Takže přestože Kámasútra je kniha sexu, poukazuje na důležitost propojení sexu, duchovna, fyzična a blízkosti dvou lidí.

  • Špatná interpretace

    Autor: shutterstock
    Jedna z nejpopulárnějších verzí Kámasútry v anglickém překladu, jež vyšla v roce 1883, je špatně přeložená. Sir Richard Burton, který ji překládal, do ní vložil mnoho svých viktoriánských postřehů a názorů, a tudíž se vlastně jedná o úplně jinou knihu. Je tedy možné, že když se o kámasútře budete bavit se svým anglicky mluvícím přítelem, nebude snadné se shodnout.

  • Je to feministická kniha

    Autor: shutterstock
    V Kámasútře se vyzdvihují potřeby ženy. Naše sexualita, která je zcela jiná než mužova, je tam respektována. Muži jsou vedeni k tomu, aby odložili svůj vlastní orgasmus a počkali, až vyvrcholí žena. Je zvláštní, že toto pravidlo, které by se mělo běžně praktikovat a je tak dlouho známo, se během let pokřivilo nebo se na něj zapomnělo. Naštěstí se práva žen i v ložnicích zase vracejí. V knize se také píše, že sex není jen pro plození dětí a že ženy by měly mít na starost domácí kasu.

  • Není pro každodenní sex

    Autor: shutterstock
    Na praktikování kámasútry si musíte najít čas. V každodenním shonu, když máte na sex deset patnáct minut, tudíž není zcela vhodná. Nechte si ji na víkend nebo večery, kdy se na sebe budete moct soustředit, odložíte starosti a stres stranou.

Diskuse ke článku
.