Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak to bylo s orgasmem před miliony let? Vědci zjistili, proč ho vůbec máme

4. srpna 2016 | 06:00

Vědci si již dlouhá léta lámou hlavu s tím, proč se vlastně u ženy objevuje orgasmus. Není – na rozdíl od muže – pro ženu důležitý v oblasti rozmnožování, počít dítě může i bez něj. Nyní se objevila nová studie, která poodkryla tuto záhadu a prozradila nám zase trochu víc o našem těle.

Vědci objevili, že během evoluce byl pravděpodobně ženský orgasmus klíčový při ovulaci. Byl to jakýsi spouštěč, který odstartoval proces tvorby vajíček. Během orgasmu totiž dochází k silnému zaplavení mozku hormony, jako jsou prolaktin a oxytocin, které vytvářejí příjemný pocit, který po orgasmu máme.

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jsme na tom s orgasmem lépe než naše babičky • VIDEO: Adam Balažovič

Studie prokázala, že stejný příval hormonů zažívají samičky ostatních savců, když ovulují. Než se naše menstruační cykly staly během evoluce pravidelnou měsíční záležitostí, bylo to s námi stejné jako s ostatními savci. Ovulace se spouštěla v období vhodném k reprodukci, a tomu právě orgasmus pomáhal. Nyní je tedy v podstatě zbytečný. Taková součástka, která v nás zůstala a technicky již k rozmnožování není třeba.

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Může se schopnost dosáhnout orgasmu u žen zlepšit • VIDEO: Adam Balažovič

Samozřejmě že my jsme velice šťastné, že k zachování tohoto úkazu došlo. Vědci ještě zjistili jednu věc. Během evoluce se nám totiž přemístil klitoris. Původně byl zřejmě uvnitř vaginy, aby k jeho tření docházelo snáz, a aby tím pádem bylo zaručeno, že během sexu k slastnému orgasmu dojde. To vysvětluje i to, proč je většina žen závislá na dráždění klitorisu, aby byla schopna dosáhnout orgasmu.