Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Gábi se nebojí zeptat: Máme přiznat nevěru a může být vztahu prospěšná?

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
23. června 2016 | 06:00

Ať si kdo chce, co chce, říká, nevěra každého raní, a to občas takovým způsobem, že není po dlouhá léta schopen důvěřovat druhému pohlaví. Dokud se vám to nestane, tak můžete jen hádat, jak byste na to zareagovala. Může být nevěra ve vztahu někdy ku prospěchu, a pokud jsme nevěrní, má cenu se přiznávat?

„Neumím si příliš představit situaci, kdy by nevěra mohla být nějakým způsobem užitečná pro základní vztah, a to ani v případě muže, a už vůbec ne v případě tělesné nevěry ženy. Z tohoto hlediska tedy žádný přínos nevidím," říká sexuolog Petr Weiss.

Výzkumy přitom potvrzují, že šedesát pět procent ženatých českých mužů a čtyřicet šest procent vdaných českých žen přiznává v anonymních dotaznících, že měli mimomanželskou sexuální zkušenost. "Pokud už tedy k nevěře dojde, tak rozhodně tím nejhorším, co může muž nebo žena udělat, je, že se přizná,“ potvrdil Petr Weiss.

„Jediný výsledek tohoto jednání je to, že člověk, který se přizná, má pocit, že je neuvěřitelně čestný. Ale neuvědomuje si jednu věc: naloží celý ten negativní náklad na partnera nebo partnerku, a co ten druhý s tím má dělat? Musí se s tím nějak vyrovnat! Takže já se nedomnívám, že je příliš účelné být v této oblasti příliš upřímný.“