Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Gábi se nebojí zeptat: Co dělat, aby se nám sex hodně líbil?

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
24. května 2016 | 06:00

Kdo má zodpovědnost za ženský orgasmus? Je to muž, nebo žena sama? To je to, co mě tentokrát zajímalo. Sexuolog Petr Weiss mi vysvětlil, kde je zakopaný pes a jak postupovat v případě, že nás sexuální život s partnerem neuspokojuje.

„Většinou za to může žena, a to právě tím, že není schopna dostatečně zřetelně muži formulovat, co potřebuje. Vést ho. Když žena není schopna vzít zodpovědnost za vlastní orgasmus do vlastních rukou, tak pak ať se nediví, že se muž chová ne tak šikovně, jak by očekávala. Muži zkrátka nemají klitoris a často nevědí, co s ním,“ vysvětlil mi profesor Weiss.

Mnohdy se ženy bojí, že si muž jejich navigaci bude brát osobně a bude si ji vykládat jako vlastní neschopnost. „Ano, to se může stát, ale bylo by to od něj velice nerozumné. Naopak moudrý muž uvítá, když má partnerku, která je schopna otevřeně o těchto věcech mluvit." Jak o tom tedy mluvit?

„Když v sexu všechno funguje, pak není třeba o ničem mluvit, ale pokud něco nefunguje a některý z partnerů není spokojen a není schopen o tom komunikovat, tak s tím lze těžko něco dělat. Sexuální komunikace v tom nesouladu je naprostý základ, od kterého se potom odvíjí cesta k nápravě.“

Pan profesor mi také objasnil, že jak si v běžném životě Češi neustále na něco stěžují, tak v sexu jsou celkem spokojení, až nad míru. Výzkumy to potvrzují, spokojenost se sexuálním životem totiž vyjádřily dvě třetiny populace.