Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Gábi se nebojí zeptat: Jak na nás působí orgasmus a dobrý sex?

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
30. dubna 2016 | 06:00

Když se zamilujeme, chováme se jako zfetovaní blázni. Naše tělo vylučuje různé hormony, které proudí organismem a zaplavují ho pocity štěstí. Jsou to ty okamžiky, kdy se přistihneme, že zíráme do dálek a usmíváme se jako měsíček na hnoji, aniž bychom k tomu měly sebemenší důvod. 

Dobrý sex, který nám přináší uspokojení a vyvrcholení, v nás vyvolává také skvělé pocity. Jaká je mezi nimi spojitost? Je stav zamilovanosti stejný jako stav po orgasmu? „Hormonálně se to dá trochu srovnat, protože když je člověk zamilovaný, hrají v tom roli hormony. Jedním z nich je oxytocin, který je především u žen produkován orgasmem. Oxytocin je odměna, kterou mozek sám sebe odměňuje," vysvětluje sexuolog Petr Weiss.

Pokud k orgasmům dochází hodně často, potom ho mozek produkuje více a my se cítíme dobře. "Zásadní roli to hraje u žen, a proto bych chtěl poradit pánům, pokud si chtějí ženu udržet: měli byste jí způsobovat hodně orgasmů. Protože když ženě s nimi bude dobře a bude mít orgasmy, tak je větší pravděpodobnost, že s nimi i zůstane,“ dodává.

To je skvělá rada do života. Platí to ovšem také obráceně, tedy na muže? „U mužů to funguje také, také tam hraje roli oxytocin, ale méně než u žen,“ prozradil nám profesor Weiss. Pokud bychom chtěli tento pocit nějak vyvolat, je možné toho docílit. „Oxytocin se dá dodávat i zvenčí, ale orgasmem je cesta k jeho získání mnohem příjemnější než si ho třeba stříkat sprejem do nosu.“