Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Gábi se nebojí zeptat: Proč nás sex tolik baví? A proč muži kvůli němu dělají blbosti?

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
16. dubna 2016 | 06:00

V dalším dílu seriálu rozhovorů s největším odborníkem na sexuální problematiku sexuologem Petrem Weissem jsme probírali to, proč jsou lidé schopni dělat kvůli sexu takové hlouposti. Ukázalo se, že v tomto ohledu vyhrávají muži.

Proč nás sex tolik baví a jsme kvůli němu schopni dělat takové hlouposti?

Sex patří k základním životním potřebám, a kdyby nás sex nebavil, taky bychom už dávno vymřeli. Sex je takový bonus za to, že jsme ochotni se rozmnožovat. Jinak by nás to totiž příliš nebavilo a bylo by to také značně riskantní. Je nutno si uvědomit, že v minulosti byl porod pro ženy nesmírně rizikovou aktivitou. Kdyby s ním nebyly spojeny orgasmus a zamilování, byla by pravděpodobně jen málokterá žena ochotna toto riziko podstoupit.

Nejen ženy, ale i muži jsou schopni kvůli sexu dělat různé hlouposti. Setkal jste se v praxi s nějakým extrémním případem?

Kvůli získání partnerky dělají rizikové aktivity především muži, což souvisí také s testosteronem. Ženy ho mají méně než muži, proto mnohem méně podstupují různá rizika. Muži, aby se ženám zalíbili a byli vybráni jako partneři pro rozmnožování, podnikají často velmi riskantní kroky jako lezení do velehor nebo jiné extrémní sportovní výkony, které mnohdy ohrožují jejich zdraví. Takže ano, je pravda, že muži se kvůli partnerství, a potažmo tedy sexu chovají nepříliš racionálně.

Myslíte si, že je to zdravé – dělat takové bláznoviny?

Na to muži nemyslí, chtějí hlavně imponovat a k tomu musí být ti úspěšní, ti bohatí, musí ukazovat to, že jsou zdraví, aby byla vidět jejich genetická kvalita. Jinak si je ženy za partnery a za otce svých dětí nikdy nevyberou.