Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chytrý vynález! Barevné kondomy dokážou okamžitě odhalit pohlavní choroby

Ve čtrnácti letech vymysleli studenti z Anglie kondomy detekující pohlavní choroby.
30. června 2015 | 06:00

Jen si to představte! Prezervativy, které změní barvu, pokud muž trpí nějakou pohlavní chorobou. Možná vám to zní jako vynález ze sci-fi filmu, ale studenti Akademie Isaaca Newtona v Londýně právě s tímto projektem vyhráli první cenu Teen Tech Awards. Tu získávají talentovaní dospívající, kteří objevili něco mimořádného. 

 

Kondom nazvaný S. T. Eye funguje na základě reakce materiálu s bakteriemi vyskytujícími se na penisu. Rozezná několik různých druhů pohlavních chorob a podle toho mění barvy. Zelenou ukáže na chlamydie, fialová značí genitální bradavice, modrá je syfilis a v případě genitálních oparů kondom zežloutne. 

 

Vynálezcům je pouhých 14 let. „Chtěli jsme vymyslet něco, co pomůže detekovat pohlavně přenosné choroby už v soukromí domova, bez mnohdy strach nahánějících doktorských procedur,“ vysvětlil Daanyaal Al a jeho kolegové Muaz Nawaz a Chirag Shah mu přizvukovali. 

 

Studenti, kteří vyhráli cenu za nejlepší studentský projekt.
Autor: nydailynews

 

„Náš projekt by měl dát lidem větší jistotu a bezpečí a doufáme, že díky němu se budou chovat zodpovědněji,“ dodal student. 

 

Trojice studentů stále pracuje na zdokonalení svého díla. Je nutno ještě zařídit, aby materiál poznal nakažení partnerky a aby také uměl zjistit, zda je nakažen muž, nebo žena.

Navíc spektrum nemocí, které prezervativ pozná, neobsahuje například HIV.

Mladí vynálezci mají co zdokonalovat, ale už si jich všimli výrobci kondomů, které jejich projekt nadchl. Chtěli by jim v jejich snažení pomoci. Mladé talenty čeká ještě oficiální předávání cen, které proběhne v Buckinghamském paláci. S výhrou se pojí i finanční odměna ve výši 1500 liber, kterou dostanou z rukou prince Andrewa.