Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 překvapivých vlivů spermatu na zdraví. Chrání proti rakovině a snižuje tlak

  • Možná vás překvapí, co všechno vědci zjistili
    21. května 2015 | 10:40

    K sexu patří sperma. Tento bílkovinný koktejl je tu samozřejmě především kvůli rozmnožování, ale zdá se – a potvrzuje to nejeden výzkum – že může mít i mnohé jiné využití včetně pozitivních dopadů na zdraví žen. 

  • Přírodní antidepresivum

    Ledaskdo má po milování úsměv od ucha k uchu a připadá si trochu retardovaně. Sex prostě sám o sobě vyvolává dobrý pocit. Není těžké to přičíst vyplaveným hormonům štěstí, ale možná za to může i sperma. Studie provedená v americkém Albany ukázala, že ženy, které měly pravidelný sex bez kondomu a byly vystaveny působení spermatu, měly mnohem nižší sklony k depresi. Ženské tělo totiž sperma absorbuje a s ním i všechny látky v něm obsažené. Neznamená to ovšem, že byste měly mít nechráněný sex – vhodné je to pouze tehdy, pokud si budete jistá, že spíte s partnerem, u kterého vám nehrozí sexuálně přenosné choroby. 

    Autor: shutterstoclk

  • Pomáhá lépe spát

    Ano, jistě, po takové rozcvičce a celodenním zápřahu v práci není divu, že spíte jako miminko. Ale únava sama o sobě není to, co vám po sexu pomáhá dobře spát. Sperma totiž obsahuje melatonin – hormon, který přivolává spánek a relaxaci. Je tedy jedno, jestli ho pozřete nebo absorbujete při sexu, jakmile se dostane do krevního řečiště, pomůže vám lépe usnout.

    Autor: shutterstoclk

  • Snižuje krevní tlak

    A máme tu další studii, která prokazuje, že polykání spermatu má dobrý vliv také na krevní tlak. Konkrétně se zdá, že snižuje riziko preeklampsie, což je porucha, jež nastává u žen v těhotenství a během níž se výrazně zvyšuje krevní tlak, a hrozí proto orgánové selhání. 

    Autor: shutterstoclk

  • Snižuje riziko rakoviny prostaty

    Tohle je přínos pro zdraví mužů. Výzkumy prokázaly, že častá ejakulace předchází zdravotním problémům s prostatou, jako je například rakovina. Je jedno, zda tuto činnost provozují muži s partnerkami nebo sami, takže pokud nemáte chuť na sex, nezlobte se na partnera, když si pomůže sám. 

    Sperma
    Autor: shutterstoclk

  • Přírodní hasicí přístroj

    Výzkumy na polytechnické univerzitě v italském Turíně ukazují, že by se DNA spermatu dalo využívat jako ekologický hasicí prostředek. Právě nyní prozkoumávají sperma sleďů. Zjistilo se, že když je vystaveno vysoké teplotě, mění se jeho struktura na materiál podobný keramice. Výzkum je ještě v plenkách. Ovšem v budoucnu je možné, že se z tohoto materiálu bude vyrábět ochrana proti popáleninám. 

    Autor: shutterstoclk

Klíčová slova:  sex, sperma, zdraví, vliv
Diskuse ke článku
.