Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kam a proč zmizeli muži, kteří mají rádi sex? Známe 10 důvodů

  • Žen, které si stěžují na nedostatek sexu v trvalém vztahu, není zrovna málo
    20. května 2015 | 06:00

    Muži myslí jen na to jedno, ženy to musí více či méně trpně snášet. Tohle klišé určitě znáte také. A rovnou vám radíme: zapomeňte na něj. Pokud to vůbec někdy byla pravda, dávno už to neplatí – alespoň jak pozorujeme u našich kamarádek nebo čtenářek, které se nám svěřují se svými zkušenostmi. Jedna se překvapivě často opakuje: muži ztrácejí zájem o sex a jsou to čím dál častěji oni, kdo se vymlouvá na únavu nebo bolest hlavy. Co se to děje? 

  • 1. Je pořád unavený, bolí ho hlava, pomoc!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Do redakce přišlo psaní. Čtenářka Tereza si v něm stěžuje na to, že její muž s ní v podstatě nespí. "Jsem z toho frustrovaná a to hned dvakrát. Jednak je mi to líto a přemýšlím, jestli je náš vztah vůbec v pořádku, navíc mi milování skutečně fyzicky chybí. Nedávno jsem po pár skleničkách vína tohle téma otevřela i mezi kamarádkami a s překvapením jsem zjistila, že v tom zdaleka nejsem sama. Naši muži, chlapi v plné síle, kterým je maximálně plus minus čtyřicet, nestojí o sex. Co se to děje?" ptá se Tereza. Podle ní se její muž vymlouvá tu na únavu, tu dokonce na pověstnou bolest hlavy. Odborníci jí přitom dávají za pravdu – její případ není zdaleka ojedinělý, naopak. 

  • 2. Bez chuti na sex každý třetí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sexuálním chováním Čechů se ve svých výzkumech opakovaně zabývali sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina. Před několika lety pomocí dotazování zjistili, že nulovou chuť na sex čas od času pociťuje celá třetina mužů. To rozhodně neodpovídá představě o mužích coby těch, kteří na sex myslí skoro vždycky, pokud zrovna nespí a nezdá se jim o něm. 

  • 3. Chybí jim doma obdiv, ženy dokážou to samé

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Uznávám, zvoral jsem to. Se svou ženou jsem doma nespal, s milenkou, kterou jsem si našel, ano," přiznává David, čtyřicátník ze severních Čech. Jeho příběh zní banálně, ale po obšírnějším vysvětlení se dá pochopit ledacos z toho, proč muže doma sex nebaví. David líčí, jak svou ženu miloval a jak ho vzrušovala v prvních letech vztahu a jak se to zhoršovalo spolu s tím, jak stoupala na kariérním žebříčku, zvládala rodinu a ještě spoustu věcí okolo, zatímco on se pořád plácal jako obyčejný bankovní úředník. Začal mít mindráky, což ještě zhoršilo pocit, že ho jeho krásná a úspěšná žena dost neobdivuje. Zatímco milenka, mladá kolegyně z banky, na něm mohla oči nechat, stejně jako jí dělalo dobře, když ji někam vzal autem – jen on věděl, že na něj vydělala jeho žena. Tohle je jev, který odborníci rovněž pozorují už dlouho: zatímco ženy jsou stále úspěšnější a soběstačnější, muži ztrácejí své pozice, chybí jim obdiv a pocit, že by to bez nich nešlo. To všechno se na jejich sexualitě podepisuje negativně. 

  • 4. Mají už svůj vrchol dávno za sebou

    Pavlína chodila se svým přítelem více jak čtyři roky, než zjistila, že je gay.
    Autor: Profimedia.cz

    Další věcí je fakt, že muži zažívají sexuální vrchol někdy mezi dvacítkou a třicítkou. Pokud se dnes bereme mezi třicítkou a čtyřicítkou, už se možná velkých výbuchů vášně a nocí plných milování v manželství prostě nedočkáme. Pokud to vyhovuje oběma stranám, nakonec proč ne. Nicméně snad není třeba dodávat, že sexu neprospěje ani to, pokud před sebou začneme doma chodit v teplácích a tak nějak celkově o sebe moc nedbat. 

  • 5. Ženy jsou mnohem odvázanější než dřív

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Do hry vstupuje i fakt, že zatímco chuť na sex se u mužů s věkem snižuje, u žen naopak stoupá a mnohé se na vrcholu ocitají ve třiceti nebo také ve čtyřiceti letech, kdy do hry vstupuje i jejich sebevědomí. Díky němu si sex dokážou mnohem lépe užít a také ho mnohem důrazněji vyžadovat. A na jejich protějšky místo toho dopadají klesající hladina testosteronu, stoupající stres z práce a z toho, že ji ztratí, a únava. "Uznávám, nejsem žádný sexuální přeborník, i když v mládí mě sex dost bavil a pár holek jsem rozhodně vystřídal. Jenže dneska si snad víc užiju dobrou večeři, po které se můžu natáhnout a doufat, že už po mně nikdo nebude nic chtít," přiznává Michal, celkem úspěšný manažer jednoho nakladatelství. 

  • 6. Ani mladíkům nepřipadá sex nijak výjimečný

    Vztahy
    Autor: Shutterstock.com

    Dobře, nezletilí mladíci i čerstvě dospělí mladí muži na sex přece jen myslí celkem hodně, ale na druhou stranu se podle všeho od některých z nich také nedají čekat nějaké sexuální přebory. "Můj syn už pár holek měl, ale rozhodně se nechová jako někdo, kdo pro trochu milování udělá cokoli – jak si to ještě pořád pamatuju ze svého mládí. Spoustu času stráví doma u počítače, a tak nějak mám pocit, že se jeho sexualita projevuje hlavně tím, co nosí, a snahou o dokonalý vzhled," porovnává své dospívání s dospíváním svého syna čtyřicátník Pavel z dolního Poberouní. Výzkumy navíc ukazují, že mnozí (zejména mladí, ale možná to platí i pro starší) muži dávají před milováním s partnerkou přednost masturbaci, protože je to jednodušší a časově méně náročné. 

  • 7. Milování už není jedinou zábavou

    Vliv moderních technologií na partnerské vztahy je obrovský. Zkuste s jejich pomocí zachránit vaše partnerství!
    Autor: Shutterstock.com

    Příčin toho, proč mnozí dnešní muži nespí se svými partnerkami, by se jistě našlo ještě více. V potaz je třeba brát i změnu pohledu na sex jako takový – zatímco ještě před nějakými dvaceti třiceti představoval mnohdy jedinou pořádnou zábavu, dnes je svět plný jiných lákadel. A to platí pro dvacátníky stejně jako pro čtyřicátníky. Zatímco naši rodiče trávili víkendy na chalupách, kde mnohdy nebyla elektřina, a tudíž ani televize, my spíše nevíme, po jaké formě vyžití sáhnout dříve. 

  • 8. Příliš snadno dostupný sex

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rodinný poradce Petr Šmolka upozorňuje i na jistou přesycenost sexem, kterého je kolem nás nadbytek. Objevuje se v každé druhé reklamě, sexy jsou účesy i oblečení, z porna je díky internetu až příliš snadno dostupné zboží. To všechno způsobuje jakési přesycení sexem, v němž se paradoxně samotnému milování nějak nedaří. Muže může rovněž odradit to, když je žena v posteli příliš aktivní – občas je to pro ně zábavné, pokud je z toho zvyk a oni nejsou od přírody spíše submisivní, spíše je to otráví. 

  • 9. Workoholismus vs. sex

    Máte hodně práce a budete muset zůstat v zaměstnání přesčas? Firma s tím počítá, vy nepočítejte s příplatkem!
    Autor: profimedia.cz

    Jedno je jisté – moderní doba přinesla mnohem více workoholismu a zrychlený život plodí stres. A s tím už přímo souvisí mimo jiné snížená chuť na sex. Mnozí muži vnímají jako velmi stresující třeba fakt, že na jejich výdělku je závislá nejen jejich žena, ale i děti. 

  • 10. Pozor na skryté zdravotní problémy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zdravotní problémy ohrožovaly sexualitu vždycky, a proto je potřeba na tuhle příčinu pomyslet i dnes. Mnozí muži například nechtějí spát se svými ženami, protože mají problémy s erekcí – ať už jako projev problémů s tlakem nebo počínající cukrovky. Je pak dobré vyšetření provést i v tomto směru. Na míře zájmu o sex se projevuje i hladina testosteronu. Pokud se snižuje, jde sexuální život od deseti k pěti, hormon přitom lze dodávat uměle. Nicméně tato příčina je poměrně dost vzácná. Ale na sexu se může podepsat i deprese nebo jakýkoli jiný zdravotní problém, který muže děsí, a oni tak nemají na nic jiného moc pomyšlení. 

Diskuse ke článku
.