Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sex v menopauze: Používejte vaginu, nebo ji ztratíte

  • Menopauza není konec života, a platí to i o tom sexuálním.
    19. března 2015 | 13:40

    Spousta žen se přes menopauzu přenese, jako by neexistovala, ale v mnoha případech je přechod velmi vyčerpávající, a to jak fyzicky, tak psychicky. Ženy v tomto období ztrácejí chuť k sexu, ale bojí nebo stydí se o svých problémech mluvit. Dobrou zprávou je, že vaše potíže se dají vyřešit. Stává se, že problémy se sexem nastávají již pár let předtím, než dojde k přechodu jako takovému.

  • Není to vaše chyba, že ztrácíte chuť


    Během menopauzy se objevují podrážděnost, výkyvy nálad, úzkosti nebo vyčerpanost. Psychické projevy se kombinují s fyzickými, a vám pak připadá, že sexuální život je u konce. Není! Snižuje se množství hormonů progesteronu a estrogenu, ale také testosteronu, který je v ženském těle obsažen v mnohem nižším množství než u mužů, ale díky němu cítíme sexuální vzrušení a energii.
    Psychika hraje, jak víme, u žen při sexu velkou roli, takže pokud nejsme emocionálně v pohodě, nedokážeme se ani sexuálně naladit. To trápí až třicet procent žen. Pokud tedy pociťujete podobné symptomy, vězte, že nejste sama. Mnoho fyzických problémů souvisí právě s nižší produkcí estrogenu, který pomáhá produkci kolagenu, jenž se stará o zdravé, prokrvené a lubrikované sliznice.
    Autor: Shutterstock

  • Používáním jen vylepšujete stav vaší vaginy


    Pokles ženského hormonu může také ovlivnit schopnost orgasmu. Nedostatečně prokrvené sliznice zase způsobují nepohodlné vysoušení a svědění. Vaginální tkáň se může oslabovat, což způsobuje bolestivost při sexu. Přidat se mohou i další nepříjemné komplikace jako inkontinence a různé záněty močových cest. Nižší produkcí estrogenu se totiž oslabuje imunita vaginy. Jakékoli nepříjemnosti a symptomy je nutno konzultovat s vaším lékařem, nebojte se mu říci vše, on je jediný, kdo vám může opravdu pomoci. Mnohdy tím nejjednodušším řešením bývá sex. Pokud totiž budete z jakéhokoli důvodu sex omezovat, nebo dokonce vytěsňovat ze svého života, může se situace spíš zhoršit. Pravidelné prokrvování vaginy při sexu jen zlepšuje její stav.
    Autor: shutterstock

  • Tohle vám pomůže přežít přechod v klidu


    Pokud vaše tělo omezí produkci ženského hormonu, ale také progesteronu a testosteronu, je nutné dostat je do těla jinak. K tomu samozřejmě poslouží řada léčiv, která by vám měl doporučit váš gynekolog. Na vysychání vaginy, jež trápí většinu žen v tomto období, je možné použít také gel s estrogenem. Používá se většinou dvakrát v týdnu, pomocí aplikátoru, a nechá se působit přes noc.
    Autor: shutterstock


  • Cvičit, cvičit a zase cvičit


    Lékaři potvrzují, že procvičování svalů pánevního dna dokáže pomoci více než sedmdesáti procentům žen s jejich problémy s inkontinencí. Pokud nevíte přesně, jak procvičovat tuto partii, poraďte se s doktorem. Je prokázáno, že jakmile si vybudujete sval, je už velice lehké ho udržovat v kondici.
    Mohou vám také pomoci vychytávky moderní doby, jako jsou Venušiny kuličky nebo podobná udělátka vytvořená speciálně pro tento účel. U některých z nich můžete dokonce sledovat progres, který vaše vaginální svalstvo dělá, a to, jak je den za dnem silnější.
    Autor: shutterstock

     

Diskuse ke článku
.