Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konečně víme, co je lepší než sex! Vědecky podloženo

Dokážete si představit něco lepšího, než je sex?
27. prosince 2014 | 06:00

Ve skutečnosti, když se vás někdo zeptá, jestli existuje něco lepšího než sex, budete si možná marně lámat hlavu nebo bude vaše odpověď třeba čokoláda. Dobré jídlo totiž, jak známo, navozuje v mozku podobné reakce jako sex. Ovšem vědci nyní zjistili ještě něco mnohem zajímavějšího!

Z výsledků studie, kterou prováděli, vyplývají závěry, kterým snad ani neuvěříte. V magazínu Current Biology, kde byly výsledky zveřejněny, se totiž píše, že rozšiřování  slovní zásoby může být tak rajcovní jako sex. Učení se novým slovům totiž podle nich vyvolává v těch částech mozku, kde sídlí hormony slasti, úplně stejné reakce jako sex, drogy, gambling nebo dobré jídlo.

Studie probíhala na simulátorech za účasti 36 dobrovolníků. Je to k neuvěření, ale výsledky opravdu ukázaly, že mozek reagoval úplně stejně při gamblingu jako při učení se novým slovům. Z toho tedy vyplývá, že jednou z nejlepších milostných předeher je pravděpodobně hraní slovního fotbálku nebo scrabble. Také to vysvětluje, proč nás na dovolených tolik vzrušují cizinci šeptající nám do ouška cizí slova.