Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mezinárodní den spermií! Víte, že v ženské těle vydrží pět dní?

  • Spermie jsou neuvěřitelné buňky! Přesvědčte se sami
    23. července 2014 | 15:00

    Dnes je Mezinárodní den spermií a proto jsme se tematicky rozhodli, zařadit článek o těch nejzajímavějších faktech, které o spermiích možná nevíte. Tyhle malé potvůrky, které jsou součástí procesu rozmnožování, toho skrývají mnohem víc, než si myslíte.

  • Spermie mají vlastní bodyguardy


    Nejen, že se spermie od ostatních buněk v těle liší svým tvarem, který je uzpůsoben k tomu, aby se mohli dostat tam, kam potřebují. Navíc obsahují jen poloviční množství DNA než ostatní buňky, a to je důvod, proč je mužské tělo považuje za parazity. Kdyby ve varlatech neexistovaly specializované buňky, které vytváří bariéru proti imunitnímu systému, ten by na spermie zaútočil a poškodil.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • Délka života


    Na základě studie, která proběhla už v roce 1984, se zjistilo, že spermie dokáže v ženském těle, za těch správných podmínek přežít až pět dní. Průměrně to ovšem bývá spíš dva dny.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • Někdo to rád horké, spermie ne


    Teplota ve varlatech, kde se spermie tvoří, musí být nižší než ve zbytku celého těla, aby se optimálně vyvíjeli. Teplotní rozdíl je cca dva stupně. Varlata v podstatě vytváří takovou ledničku, ve které se snaží zachovat potřebnou teplotu. Pokud se varlata konstantně přehřívají, může dojít ke sterilizaci.1031674:gallery:true:true

  • Životní styl


    Bylo provedeno již mnoho studií, kde se zkoumal vliv mužova životního stylu na kvalitu jeho spermatu. Všechny došly k výsledku, který tvrdí, že kouření, konzumace alkoholu a obezita, jsou hlavními faktory, které způsobují menší hybnost, nižší počet spermií ve spermatu a celkově zhoršenou kvalitu.
    Autor: shutterstoclk

  • Má schopnosti superhrdiny


    Tahle malá buňka podnikne náročnou cestu až k vajíčku, což není vůbec tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Tady ovšem naráží na další problém, musí se dostat dovnitř! Pomocí enzymu, který se nazývá akrozom, rozpustí vnější membránu vajíčka. Pokud se prosmýkne stěnou dovnitř, přichází o svůj ocásek a hlavička se stává součástí nově vznikajícího života.
    Autor: shutterstoclk

  • Sperma a jídlo


    Říká se, že mužovo sperma chutná podle toho, co jí. Samozřejmě, že i tady se vědci pustili do zkoumání. Proběhl pokus, při kterém tři manželské páry na tři dny oddělili od sebe. Každý z mužů měl přiřazenou určitou stravu. Jeden jedl ryby a mořské plody, druhý ostrá jídla a třetí ovoce a zeleninu. Po třech dnech dostaly ženy vzorek spermatu, který ochutnaly, aniž by věděly, jaké jídlo jejich muž jedl, a měly poznat z nabízených možností. Dvě ze tří správně poznaly. I další studie potvrdily, že to co muži jí, se odrazí v chuti spermatu.
    Autor: shutterstoclk

  • Deformace


    Seznam všech možných deformací, jaké mohou mužské spermie mít je velice dlouhý. Co je ovšem mnohem zajímavější než tento seznam, je fakt, že devadesát procent spermií ve spermatu je deformovaných! Na to, že většinou je množství jedné ejakuace asi půl čajové lžičky, je to docela šokující. Přesto to ovšem mnohdy splní svou funkci na výbornou.
    Autor: profimedia.cz - ilustrační foto

  • Jedno varle stačí


    Pokud muž přijde nějakým způsobem o jedno z varlat, není to konec světa. I s jedním varletem se dá vyprodukovat dostatek spermií, aby mohl zplodit potomka. Většinou se totiž stane, že zbývající varle trochu povyroste, aby podpořilo vznik spermií.
    Autor: shutterstoclk

  • Mrtvá spermie může oplodnit


    Pokud probíhá oplodňování normálním, staromódním způsobem, je jasné, že pokud se spermie nebude pohybovat, tak se k vajíčku nedostane. Ovšem probíhá-li oplodnění in vitro, během něhož se tenkou skleněnou trubičkou zavádí spermie do vajíčka, mnohdy ji nejprve znehybní, protože to co opravdu potřebují, je dostat dovnitř potřebné DNA.
    Autor: shutterstoclk

Klíčová slova:  sex, sperma, spermie, fakta, zajímavosti
Diskuse ke článku
.