Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bože, vyspala jsem se s ním a zapomněla jeho jméno! Víme proč!

Sex je možná jednou z příčin, proč zapomínáme ty nejnovější vzpomínky.
17. dubna 2014 | 15:00

Potkala jste pěkného chlapa v baru a vše šlo přesně tak, jak jste si přála a druhý den jste se vedle něj probudila v posteli. Mělo to ale jeden háček, za boha jste si nemohla vzpomenout, jak se ten fešák ve vaší posteli vlastně jmenuje! Otázka zní, jste opravdu tak povrchní, že jste se soustředila víc na to, jak ho dostat k sobě domů než na to, abyste si vůbec pamatovala jméno, nebo si s vámi váš mozek hraje nějakou podivnou hru?


Na universitě v Sussexu zjistili, že to, že zapomínáme jména lidí, se kterými se právě seznámíme, souvisí s kolísáním paměti. Během poklesu totiž dochází k tomu, že náš mozek přestane tvořit vzpomínky, pravděpodobně proto, aby se uchránil před zahlcením informacemi. Přesto může být tato vzpomínka vyvolána, ale velmi komplikovaným způsobem. Znamená to ale, že není úplně pryč, jen na nějakou dobu k ní prostě nemáme přístup.

Osvojte si triky, díky kterých v posteli nikdy nezažijete stereotyp.
Autor: Shutterstock

Možná to dává vlastně smysl, neboť během seznamování je váš mozek zahlcen tolika novými informacemi o vašem novém příteli, jako je jeho nejoblíbenější kapela, čím si vydělává na živobytí a podobně, takže informace o tom, jaké je jeho jméno může být vytlačeno do pozadí.

A co sex, nemá také nějaký vliv na to, proč zapomínáme? Představte si, že je to tak. Dokonce má tenhle jev své jméno „přechodná globální amnézie“. Tento ojedinělý jev je spuštěn vzrušením a změnou v krevním toku, které vyvolává sex nebo jiné vysilující aktivity, což má za následek, že zapomínáte čerstvé vzpomínky. To je také důvod, proč je třeba tolik populární sex na usmířenou, protože lidé během něj zapomínají na to, proč se vůbec hádali.