Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nemáte chuť na sex? Může za to stres a rutina

Ztráta libida může mít mnoho důvodů. Většina z nich je ovšem v hlavě.
8. prosince 2013 | 09:00

Možná si to ani nepřipouštíte, ale ztráta libida může ovlivnit také vaši náladu v běžném životě. Stačí trocha starostí, přesčasy v práci nebo lehké nachlazení a sexuální život se nepatrně zhorší. A tím se dostanete do koloběhu: žádný sex - špatná nálada.

Přestože neexistuje žádné správné číslo, kolikrát za měsíc je ještě málo sexu a kolikrýt už moc, pokud cítíme, že si postelových radovánek zrovna neužíváme, může to pro naši náladu a každodenní energii znamenat docela zátěž. Co vám tedy může zahnat chuť na sex a naopak přivolat zimní chmury a splíny?

Antikoncepce (a jiné léky)

Je to docela paradox - hormonální antikoncepci bereme za účelem užívání si bezstarostného sexu s partnerem, ale to co s hormony může bohužel jít ruku v ruce, je velká ztráta libida a vzrušivosti. Tu můžou samozřejmě ovlivňovat také jiné léky, jako většina antidepresiv.

...
Autor: shuterstock.com
Pokud jste tedy začali před nedávnem brát léky a diváíte se zdánlivě náhlé ztrátě kvality vašeho sexuálního života, nebojte se vyrazit k lékaři a tento problém s ním probrat. Většinou pomůže změna prášků.

Stres

Změnili jste práci, máte náročný projekt, chodíte domů pozdě večer a netušíte, kdy zvládnete upéct cukrový, nakoupit a zabalit dárky, sehnat pořádný stromeček, nebo ani netušíte, za co vlastně dárky koupíte, protože natom s penězi nejste zrovna růžově? Pokud máte starosti, které si v hlavě řešíte a oíláte pořád dokola, není divu, že vaše chuť na sex rapidně klesá. Mozek je totiž nejdůležitější "sexuální" orgán.

...
Autor: Shutterstock.com
Nedovolte starostem, aby vás semlely a naučte se relaxovat. Pokud vám chybí čas, objednejte si cukroví i bramborový salát u lahůdkářské firmy, dárky nechte zabalit přímo v obchodním domě a věnujte se jenom jedné věci. S prázdným kontem se smiřte a místo abyste uvažovali o půjčce na Vánoce, která by vám přinesla akorát více starostí a méně chuti na sex, oznamte rodině, jak jste na tom a darujte jim drobnost, nebo třeba vlastnoručně vyrobený dárek.

Emocionální šok

...
Autor: Shutterstock.com
Ztráta práce, milované osoby, těžká nemoc a další násilné zásahy naší psychiky jsou dost destabilizující na to, aby vám způsobily deprese, natož pak zahnaly chuť na postelové hrátky. Tady nepomůžou uvolňující čaje, ani aromalampy, ale návštěva terapeuta. 

Rutina

..
Autor: profimedia.cz
Na tom, že čím méně se s partnerem vidíte, tím jste si vzácnější je jistě něco pravdy. Pokud jste pohodlně uhnízdění v rutinně vašeho každodenního života i režimu a vaše milování začíná, probíhá i končí pokaždé stejně, plíživě klesá i vaše libido a dokonce se může stát, že začnete nebezpečně fantazírovat o vášnivém sexu, ve kterém ale nefiguruje váš milovaný partner.

Jediným řešením je okořenit váš milostný život. Zkusit věci, které jste ještě nezkoušeli, vyrazit si na rande, jako před lety, sem tam si poslat neslušnou sms nebo zkrátka cokoli, co vás vzrušuje.

Problémy ve vztahu

...
Autor: Shutterstock.com
Pokud oba víte, že máte v posteli problémy, ale žádná z uvedených věcí není tím pravým důvodem a vy nemáte chuť ani souložit, ani se o tom bavit, možná je na čase položit si otázku: Nemám chuť na sex, nebo prostě nechci sex s NÍM.

Komunikace je základ úspěchu a frustrující sexuální život je začátkem konce většiny vztahů.I kdybyste si měli jen promluvit o tom, co se mezi vámi změnilo a proč se už nepřitahujete, může to vést k osvobozujícímu uvolnění. Ať už ve formě vyřešení partnerských neshod, nebo rozchodu.