Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdy začít s dětmi mluvit o sexu? Co nejdříve!

Stydíte se pojmenovat pohlavní orgány jejich skutečným názvem? Hlavně dětem nevykládejte, že děti nosí čáp nebo vrána!
14. června 2013 | 06:00

Před pár dny proběhla tiskem zpráva o čtrnáctileté žákyni základní školy, která porodila na školním výletě. Šok to byl prý pro její spolužáky a učitele, ale i pro ni. Možná by k ničemu podobnému nedošlo, kdyby jí o sexu něco řekli rodiče. Sexuální výchova by totiž měla nenásilně probíhat v rodině už od narození.

Před pár dny proběhla tiskem zpráva o čtrnáctileté žákyni základní školy, která porodila na školním výletě. Šok to byl prý pro její spolužáky a učitele, ale i pro ni. Možná by k ničemu podobnému nedošlo, kdyby jí o sexu něco řekli rodiče. Sexuální výchova by totiž měla nenásilně probíhat v rodině už od narození.

Nebojte se o sexu mluvit!

Součástí dobré sexuální výchovy je otevřenost. Své dítě vychováváte opravdu už od narození, a to tím, že bez předsudků políbíte svého partnera nebo ho obejmete. A pokud prstem ukáže na vaše prsa nebo penis, rozhodně nemá smysl mu něco zatajovat, ale bez obalu mu říct, že maminka prostě prsa, a tatínek zase penis. Určitě se nemusíte pouštět do zdlouhavých debat, které dítě nepochopí – vždy považujete za bernou minci věk dítěte.

Stihnout práci, rodinu i výchovu dětí - to je největší starost a zároveň radost žen-matek
Autor: profimedia.cz
Kdy tedy začít?

Kolem třetího roku začínají děti zkoumat samy sebe a zjišťovat, co k čemu slouží, a pohlavní orgány nevyjímaje. Pokud tedy přistihnete své děti, jak se samy sebe dotýkají, hlavně je netrestejte! Je to naprosto přirozené (i kdyby vám někdo říkal pravý opak). Kolem pátého roku si děti začínají hrát na doktory a pomalu zjišťují, že existují rozdíly mezi děvčaty a kluky. A k tomu dochází v podstatě až do puberty. Tuhle dobu byste tedy jako rodiče neměli „prošvihnout“ a pokud možno byste s dětmi měli na téma sex diskutovat. Odborníci se totiž shodují na tom, že všechny informace o sexu by měly děti získat doma, tedy v rodině. Psycholožka Tereza Beníšková říká: „Škola by měla plnit jen doplňkovou roli, ve škole by se děti měly maximálně dozvědět zdravotní a osvětové aspekty sexuální výchovy, ale intimitu jako takovou škola suplovat nemůže.“

Při učení dětí s poruchami »dys« je nejdůležitější bezbřehá trpělivost
Autor: profimedia.cz
Nelžete a buďte trpělí!

Stydíte se pojmenovat pohlavní orgány jejich skutečným názvem? Hlavně dětem nevykládejte, že děti nosí čáp nebo vrána! Jednak by byly ve škole za „trapáky“, jednak k vám pak dítě může ztratit důvěru, protože jste jim de facto lhali.

Co mít tedy při sexuální výchově na paměti a co dětem hlavně sdělit?

• Nenaléhejte a nepoučujte (to já, když jsem byl v tvých letech… apod.).
• Nezakazujte a snažte se důvěřovat.
• Buďte trpěliví a zvažte jen, kdy je dobré dávat věcem správné názvy, nebo je ještě čas a postačí jen náznaky.
• Jste-li přece jen stydlivější, kupte dětem knížky o sexu, například Jak děti přicházejí na svět (vhodné pro děti od 2 do 10 let), Jak jsem přišel na svět (pro děti od 9 let) atd.
• Máte-li dívku, promluvte si s ní o menstruaci, o plodných a neplodných dnech atd.
• S dcerou i synem proberte všechny možnosti antikoncepce.
• Jedno z nejdůležitějších témat, která byste měli „nadhodit“, je i prevence přenosu pohlavních nemocí.

Autor: iva