Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

6 věcí, které je dobré vědět o vagíně

Věděli jste některé důležité věci?
13. března 2013 | 14:30

Víte o své vagíně všechno, nebo se stydíte na ni i podívat? Ať už jste puritánka nebo ne, těchto šest věcí byste o svém klíně vědět měla.

Není vagína jako vagína

Každá tam dole vypadáme jinak, ať už se jedná o barvu, klitoris nebo stydké pysky.  Zdá se vám barva vašeho klína zvláštní? Nebojte se! Stydké pysky mohou hrát barvami od úplně světlé pleťovky, přes barvu cappuccina až po lehce nafialovělou. Co se týká klitorisu, je povětšinou ve velikosti hrášku a úplně schovaný, svou délku, která může být dokonce až 3,5 cm, projeví během vzrušení.

Na rozdíl od nás Korejky žiletku na holení nepotřebujou.
Autor: profimedia.cz
Mění vůni

Vaše pochva nevoní každý den stejně. Její pach ovlivňuje mnoho faktorů, jednak je to váš jídelníček, také to, jestli jste zrovna cvičila a v neposlední řadě to, v jaké fázi menstruačního cyklu se zrovna nacházíte. Před menstruací je totiž její pach lehce nakyslí a naopak po ní má štiplavý odér.

Je jako pružina

Průměrná vagína je dlouhá asi 10 cm a široká zhruba 2 cm. Díky vysoké elasticitě se ale dokáže roztáhnout až trojnásobně. Proto se nemusíte bát, že by pro vás byl nějaký penis příliš velký.

Skrývá nespočet bakterií

V každé pochvě se skrývá velké množství bakterií, hub a virů, které nejsou organismu nějak nebezpečné, ba naopak. Mezi ty užitečné patří například laktobacily, které najdeme i v živých jogurtech. Tyto organismy chrání děložní sliznici a potlačují vznik kvasinek. proto ji nedrhněte a nesnažte se si ji dokonale vydezinfikovat, místo toho ji jen zlehka omývejte neparfémovanými mýdly.

rozkrok
Autor: Shutterstock.com
Samočistící ústrojí

Vagína je vlastně neskutečně dokonalá, protože se dokáže sama čistit. Děje se tak díky výtoku, který vyplaví odumřelé buňky, škodlivé bakterie i zbytky menstruační krve. Výtok je povětšinou čirý, před obdobím menstruace lehce houstne a získává smetanové zabarvení. Pokud ale tmavne nebo zapáchá, je to známkou vaginální mykózy či jiného zdravotního problému, který je zapotřebí řešit s gynekologem.

Není bezedná

Ne, opravdu v pochvě nemůže nic zmizet a putovat po těle. Brání v tom úzký děložní krček. Pokud vám ale v útrobách „zmizí“ tampon, mělo by stačit když si dřepnete a budete se ho snažit vytlačit, jako byste si chtěla dojít na malou.