Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

10 šílených mýtů o antikoncepci: Raději dva kondomy a jiné nesmysly!

11. května 2012 | 06:18

I malé dítě dnes už ví, že děti nenosí čáp a jen z líbání se nemůže otěhotnět. Proč tedy tolik dospělých věří těmto bláznivým mýtům o antikoncepci?

Při sexu hrozí otěhotnění, to je nám všem jasné. Jak se před nechtěným těhotenstvím chránit, je také většině z nás jasné. Ať už zvolíme kondom, antikoncepční tabletky, nitroděložní tělísko, podkožní implantát, náplasti… Možností je mnoho, stačí si vybrat.

Dalo by se říci, že v dnešní době už je vše jasné a žádné mýty v této oblasti neexistují a pokud přeci jen, tak pouze pro pobavení. Pozor, chyba lávky!

Tady jsou ty nejodvážnější, nejrozšířenější a nejtupější mýty o antikoncepci.
Samozřejmě, všechny metody jsou absolutně nepoužitelné!

Mýtus 1: Kojení chrání před otěhotněním

Kojení je intimní záležitost.
Autor: profimedia.cz
Je pravda, že některé kojící ženy nemají ovulaci, tedy nemohou otěhotnět. Ovšem žádná nepozná, kdy po porodu začne znovu ovulovat. Jistotu má až s příchodem menstruace, ale ovulovat může často začít mnohem dříve.

Mýtus 2: Tři dny po menstruaci neotěhotníte

Spermie přežívají v těle ženy i několik dní a tak se může snadno stát, že si na dozrálé vajíčko takříkajíc počkají. A zázrak zrození je hned tu...

Mýtus 3: Přerušovaná soulož stačí k ochraně

Každý, kdo věří, že včasné vytažení penisu těsně před ejakulací zabraňuje zplození potomka, se mýlí. Z penisu se ještě před ejakulací vylučují tzv. kapky lásky, které mohou obsahovat i spermie.

Léky nouzové antikoncepce budou od pondělí volně v lékárnách bez předpisu
Autor: profimedia.cz

Mýtus 4: Jedna zapomenutá pilulka nevadí

Antikoncepční pilulky chrání před nechtěným těhotenstvím na 99%. Kdo je ale nebere pravidelně, dost riskuje. S každou zapomenutou tabletkou výrazně klesá ochranný efekt.


Mýtus 5: Po letech užívání hormonální antikoncepce už nikdy neotěhotníte

Možná se může případně stát, že otěhotníte až po delší době. Vše však závisí na době užívání určitého typu antikoncepce – ať to byly tabletky, tělísko, náplast a především záleží na organismu ženy, který je velmi individuální.

Mýtus 6: Tampón zabrání oplodnění

Umíte používat tampon
Autor: profimedia.cz
Kdo věří v tuto bizarní metodu ochrany, ať se vrátí na základní školu! Malé mrštné spermie jsou naprogramované na oplodnění za každých okolností. Bavlněná vlákna jim sice způsobí nějaké problémy, ale ony si cestičku k cíli najdou. Kromě toho tampon může způsobit nemalé komplikace při sexu.

Mýtus 7: Dva kondomy jsou účinnější než jeden

Zvlášť opatrní jedinci si myslí, že přes dva prezervativy neprojdou ani spermie proslulého mága Davida Copperfielda, který dokázal projít skrz Čínskou zeď. Na tom možná něco bude, ale při použití dvou kondomů se vlastně tyto gumy třou o sebe, tím může minimálně jedna sklouznout, ale hlavně se zvyšuje riziko protržení. Opravdu úplně stačí jeden dobře padnoucí kondom.

Mýtus 8: Kondom lze použít i vícekrát

Šetrní to možná i praktikují, v konečném důsledku se jim to nemusí zrovna vyplatit. Výdaje se pak zvýší o pleny, kočárek a všechno ostatní, co potřebuje dítě, které se touto „šetrnou“ metodou může velmi rychle "přihodit". Znovu použitý kondom už většinou špatně drží a téměř jistě nebude tak pečlivě vyčištěný, aby se z něj nedostalo něco přesně tam, kam se to dostat nemělo.

K dobré grilovačce patří nejen maso a klobásy, ale i vychlazená Coca-Cola, jejíž osvěžující chuť vás v létě přízemně osvěží. Zapojte se do naší SMS soutěže o 10 balení Cola-Coly.
Autor: archiv Coca-Cola
Mýtus 9: Cola je dobrá antikoncepce

Tento šílený mýtus je rozšířený hlavně v Americe. Cola se použuje jako vaginální sprcha a tím by měla zabít spermie. Podle lékařských výzkumů ovšem některé spermie zmizí v děložním hrdle ještě dříve, než tento šumivý nápoj otevřete a jsou tak dobře schované, že k nim nepronikne už ani kapka netradičně použité sladké tekutiny... Cola vám poslouží jako antikoncepce jen a pouze v případě, pokud ho na místo sexuálních hrátech budete s partnerem pít.


Mýtus 10: Tabletka "po" vždy zabere

Tabletka po nechráněném styku je k použití pouze pro nouzové situace, ne jako běžná antikoncepční metoda. Obsahuje totiž vysoké dávky hormonů, které zabrání usazení oplodněného vajíčka v děloze. Používá se zejména v případech, kdy se protrhl kondom, nebo jste zapomněla vzít svou antikoncepci v době, kdy jste měla neplánovaný nechráněný styk. Vzhledem k vysoké dávce hormonů se používá opravdu jen výjimečně, protože vám nabourá celý hormonální cyklus.

Autor: lesk.sk, Kbak