Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co nás chrání před početím? Toto je antikoncepce v 21. století

Způsoby ochtany proti početí jsou různé, většina z nás alke sází na pilulky.
4. března 2012 | 06:36

Většina z nás se spoléhá na pilulky, některé zkouší osvědčené fyzické bariéry. Abychom neplánovaně neotěhotněly, zkoušíme někdy i dost bizarní metody. Co funguje a co ne?

Nespolehlivé přirozené metody

Počítání plodných a neplodných dnů
Podle jejích příznivců je možné si vypočítat, kdy v menstruačním cyklu dochází k ovulaci, a je tedy možné otěhotnět. Udává se, že je to zhruba v půlce cyklu, počítáno od prvního dne menstruace. Gynekologové však tvrdí, že je to velice nespolehlivé.

Přerušovaná soulož
Ani ta nepatří mezi spolehlivé metody. Nikde není zaručené, že před vyvrcholením se do pochvy nedostanou „kapky lásky“, které obsahují spermie.

Kojení
Mezi největší mýty o antikoncepci patří i to, že kojení zabraňuje početí. Není to pravda.

Měření bazální teploty
Je to další ze způsobů, jak zjistit plodné a neplodné dny. Měření se provádí ráno a uvádí se, že v plodných dnech je teplota v pochvě o 0,2 až 0,6 stupňů větší.

Bariérová ochrana

Prezervativy
Pánská ochrana je zatím jediný způsob, jak zabránit šíření sexuálně přenosných chorob.

Cervikální pesar
Klobouček z gumy různých velikostí, který uzavírá vstup do dělohy. Účinnost antikoncepce se ještě musí zvyšovat lokálními spermacidními gely.

Dámský kondom (Femidom)
Vkládá se do pochvy těsně před pohlavním stykem a zachycuje semeno stejně jako prezervativ.

Diafragma
Jemná spirála vyrobená z latexu, upevněná na pružném kovovém prstenci. Zavádí se před pohlavním stykem, kombinuje se se spermicidními gely.

Vaginální houbička
Polyuretanová houbička se zavádí do pochvy těsně před pohlavním stykem, nasává do sebe ejakulát a zároveň ho chemicky ničí.

Antikoncepční novinka

Nedávno se i na českém trhu objevila pilulka, která obsahuje přirozený ženský pohlavní hormon a je pro tělo šetrnější, než běžná antikoncepce

Hormonální antokoncepce

Kombinovaná
Využívá se účinků obou hormonů, estrogenu i gestagenu. Je to pilulková antikoncepce, v jednotlivých platíčkách se v prášcích hormony barevně odlišují. Na stejném principu fungují i antikoncepční náplasti nebo vaginální kroužek.

Gestagenní
Využívá pouze hormonu gestagenu, který přirozeně produkuje žluté tělísko ve vaječnících. Zahušťuje hlen v děložním hrdle tak, že se pro spermie stává neprostupnou bariérou. Na stejném principu fungují i antikoncepční injekce, hormonální nitroděložní tělíska a také kožní implantáty.

Antikoncepce „poslední záchrany“
Postkoitální antikoncepce je tzv. nouzová, užívá se v případech, kdy došlo k nechráněnému sexu. Nelze ji ovšem užívat pravidelně a v lékárnách je k dostání stejně jako všechny ostatní hormonální antikoncepce pouze na předpis.

Autor: Jana Šlegrová, Kbak