Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dějiny vibrátoru: Obšťastňoval a uměl i našlehat šlehačku

3. února 2012 | 18:40

Zní to neuvěřitelně, ale obdobu vibrátoru používaly už jeskynní ženy. S vývojem lidstva se vyvíjel i robertek a prošel přitom i podivnými fázemi.


Vibrátor je skvělý, zdravý, hravý pomocník s dlouhou zajímavou historií a multimiliónovým obratem. Trh s erotikou je neskutečný, co do masovosti, čísel, rozmanitosti i stálosti.

S trochou nadsázky bychom mohli říct až neporazitelný. Může být krize, může se hroutit ekonomika, mohou stagnovat trhy, devalvovat měna, erotika však stále frčí a křivka výdělku nezadržitelně stoupá, jakoby neexistoval strop.

I když vynecháme přímo pornoprůmysl, stále tu zůstává obrovský balík erotických hraček a produktů. Poptávka je neutuchající a nabídka vyráží dech. Na nových hračkách pracují vědecké týmy a navrhují je špičkoví designéři. A my? My se těšíme!

Jak to bylo kdysi

Pojďme na to ale pěkně od začátku. Pokud si totiž myslíte, že vibrátory jsou nějaká novodobá kratochvíle v časech uvolněných mravů, mýlíte se! Vibrátor, přesněji jeho nevibrující verze dildo, je tu s námi od nepaměti!

Je to tak dávno, že je dokonce našli vyobrazené i na jeskynních malbách! Z toho jsme si odvodili, že chvíle mezi dopadením a naporcováním mamuta si lidé zpestřovali radostně, až bezuzdně.

No a pak se už lidstvo doslova utrhlo ze řetězu a generace starých Řeků, Číňanů či Egypťanů si skutečně žádný problém s výrobou umělých penisů nedělala. Naopak.

Tvarovaly se ze dřeva, mramoru, slonoviny, z čehokoliv, jen aby fungovaly. Do dlaní si kápli tehdejší lubrikační gel, tedy olivový olej, a bylo. Umělé falusy sloužily lidem neohroženě až do dob, kdy se prosadila prudérnost. To se začala psát novodobá moderní historie vibrátorů.

Vibrátor jako lidový léčitel

Přichází nejvtipnější období. Trvalo přibližně od patnáctého století až po devatenácté a postavilo robertky do zcela nové, záslužné roviny léčitele. Už Hippokrates totiž tvrdil, že hysterie je zákeřné ženské onemocnění, které je ve skutečnosti nemocí dělohy.

Takže pokud se v ordinaci zjevila pacientka s následujícími příznaky: Pobledlé tváře, tiky, podrážděnost, nespavost, náladovost, případně nutkavé nemravné představy, diagnóza byla jasná a hysterka dostala od lékaře příkaz věnovat se pravidelné stimulaci nemocného orgánu.

1172464:gallery:true:trueVysvětlíme: vagína i vnější pohlavní orgány se považovaly za součást dělohy, takže stačilo láskyplně namasírovat prstem dosažitelné části, přivodit orgasmus (hysterický paroxysmus) a zanedbaná děloha rázem začala plnit svou funkci lépe.

Umíte si představit, jak museli čekárny u pohledných lékařů ve viktoriánských časech praskat ve švech!? Léčba rukou odborníka, samozřejmě se souhlasem manžela a rukou pacientky jsou přece jen dvě diametrálně odlišné věci.

A tak lékaři masírovali a masírovali a masírovali a přivodili tisíce orgasmů u skutečných i falešných hysterek, až nakonec v roce 1869 dorazil pokrok.

Namožené ruce a unavené prsty lékařů nahradil první mechanický masážní stroj, vibrátor poháněný párou. Byl velký asi jako stůl a až přibližně za dvacet let páru nahradil elektrický pohon. Tam, kde elektřina nebyla, se používaly vibrátory na benzínový motor nebo nožní pohon.

1172469:gallery:true:true

Pikantní domácí spotřebič

Začátek dvacátého století se nesl ve znamení extáze v praktickém balení a vibrátor byl normální součástí spotřebičů do domácnosti. Dokonce předstihl i elektrickou žehličku či vysavač, což také napovídá něco o zájmech hospodyněk.

Většinou byl součástí multifunkčního domácího robota, který měl různé nástavce, takže mixoval, šlehal, a když bylo třeba, v intimní chvilce vibroval. Tato zařízení provázely reklamní kampaně (Spotřebič, který ocení každá žena) a prodávali je v normálních obchodních domech.

Klasické vibrátory, které se již na nic nehrály a měly tvar penisu, přišly na scénu až v polovině šedesátých let. Od té doby se jejich tvary, výkonnost a účel vypiplaly na takovou úroveň, že dnes existuje model i pro nejnáročnějšího zákazníka.

Vibrátor dnes

V současnosti se 70 procent celosvětové produkce dospěláckých hraček vyrábí, a to neuhodnete, v Číně! V Evropě jsou tradičními velmocemi skandinávské země, ale i Německo a etablovaly se i americké firmy produkující luxusní výrobky.

1172458:gallery:true:trueNejvětší rozruch v novodobé společnosti způsobila epizoda seriálu Sex ve městě, kdy se Charlotte stane doslova závislou na vibrátoru "zajíček" (The rabbit). Od té chvíle extrémně stoupla poptávka po tomto druhu vibrátorů, které zajišťují simultánní vaginální i klitoriální potěšení.

Zásadní obrat v prodeji erotických pomůcek znamenaly i internetové prodejny, které setřely blok z návštěvy sexshopu, že nás někdo uvidí. Vibrátory si zcela veřejně kupují i celebrity, které za ně utrácejí horentní sumy peněz. Doma mají kousky potažené zlatem a vykládané drahými kameny.

A to nemluvíme jen o úleťačkách typu Lady Gaga či Rihanna, které jsou schopny utratit v sexshopu tisíce eur za pár minut, ale například i o zasloužilých manželech a rodičích Beckhamových.

 

Silný orgasmus je zdravý
Účinek jediného kvalitního orgasmu může v těle doznívat až dva týdny. Dokáže nakopnout imunitu tak, že sníží riziko nachlazení či chřipky v okamžiku o 30 procent. Kromě toho snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a rakoviny, díky oxytocinu a endorfinu, které se vyplavují, zmírňuje bolest (prokazatelně i v případě migrény), potlačuje deprese a redukuje stres. Podporuje růst kostí, udržuje pleť pevnou a zdravou. Máme ještě pokračovat?

Obliba stále roste

Vibrátor prokrvuje pánevní dno a stimuluje důležitá nervová zakončení nepoměrně intenzivněji než prst. Taková je realita. Technologie, které mají ženskou anatomii v malíčku, vycházejí vstříc každé jemné nuanci potřebné k dosažení ženského orgasmu.

1172467:gallery:true:trueNejsou to už jen klasické robertky, ale i různé jiné vibrující výmysly, které plní svou roli svědomitě a zaručeně. Šikovného pomocníka oceňují čím dál tím více nejen ženy, které se chtějí pobavit, nebo mají problém s dosažením orgasmu, ale i páry, které v době krize raději zvolí hračku za pár stovek, než romantický víkendový pobyt za několik tisíc.
Jednou natrefíte na ten "svůj" a už se povezete.

Vibrátor budoucnosti se prý už potají vyvíjí a měl by to být robot. Momentálně patří mezi nejvychytenější modely tyto tři: Gigi od LELO – nejprodávanější vibrátor na světě se zahnutím, které stimuluje bod G, pak Little Chroma od Jimmy Jane – velmi tichý, ale výkonný vibrátor, skvěle drží teplo a chlad, s doživotní zárukou, a také We vibe od WeVibe – revoluční pomůcka, která jako jediná se používá během partnerského sexu, ale i sólo a vyhovuje oběma. A jak!

1172456:gallery:true:true

Starejte se o něj jako o svého miláčka.

1. Když jej nepoužíváte, vyjměte baterky. Ty totiž korodují a mohou vám oblíbenou hračku zničit.
2. Berete ho na cesty? Tak také bez baterek. Když se vám v tašce samovolně zapne a začne vibrovat, budete jediná, komu to nepřijde směšné.
3. Čistit, čistit, čistit. Existují na to i profesionální produkty ze sexshopu (a jsou fakt perfektní), ale stačí i voda a mýdlo. Je fajn použít dezinfekční sprej nebo ho umýt vždy PŘED, protože člověk nikdy neví.
4. Vybírejte vodotěsné modely. Údržba je jednodušší.

Autor: lesk.sk, Kbak