Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co dělat, když muž v posteli nemůže?

31. ledna 2012 | 06:11

Štve vás, že váš muž už není v sexu, co býval? Podle sexuologů ho ale do postelové hry můžete vrátit právě vy.

„Kde jsou všichni ti chlapi, kteří nemyslí na nic jiného než na sex? Ten můj před ním kličkuje jako zajíc. Po měsíci mého škemrání a marných pokusů říká, že to ještě není ani rok, tak co vyvádím. Jenže mně to chybí. "

"Mazlení, doteky, milování. Někdy se o sex sice pokusí, ale selže dřív, než k němu dojde. Jestli se nestane zázrak, najdu si milence, nebo se rozvedu,“ rozčiluje se čtyřiačtyřicetiletá Lucie po dvaceti letech manželství.

Jenže sexuologové tvrdí, že existuje i jiné řešení. Trochu pracnější, zato méně bolestné.

Buďte velkorysá

Pocity, které se na muže navalí, když selže v posteli, se dají shrnout do několika slov: komplex méněcennosti, stud a strach. Jeho „chlouba“ už není to, co bývala, a mužské sebevědomí klesá pod bod mrazu.

Co se to deje v kalhotách?
Autor: Thinkstock.cz
Jenže zdeptaná je v takovou chvíli i žena. „Už ho nevzrušuju, má jinou, jsem pro něj moc stará, okoukaná, tlustá…,“ vypočítává Lucie myšlenky, které se jí po každém nevydařeném milování zběsile honí hlavou.

Jaký div, že je na svého muže protivná, podrážděná a sem tam si neodpustí uštěpačnou poznámku. Jenže to jsou jen další hřebíčky do rakve jejich vztahu. Není dobré muže litovat, zlobit se ani být dotčená.

Nakonec, největší peklo je to stejně pro něj. Takže se zhluboka nadechněte, uklidněte se a začněte být praktická.

Nedělejte z komára velblouda

Pokud selže váš muž jednou, o nic nejde. Po čtyřicítce se to stává každému druhému, ale sem tam mají problémy i mladíci.

Velkoryse to přejděte, protože když se z jednoho nevydařeného sexu vyklube komplex, bude se váš partner příštího milování bát a jste v začarovaném kruhu, ze kterého vám pomůže jedině lékař.

Ale než k němu vyrazíte, musíte o problému mluvit. Nejhorší, co můžete udělat, je vytvořit z něj tabu. To pak bobtná a narůstá do nekonečných rozměrů. „Není možné vyhýbat se sexu či řešení problému.

Oba z páru mají nárok o tomto problému společně diskutovat a hledat řešení. Ani muž, ani žena by problém neměli zametat pod stůl,“ říká Kateřina Holá ze serveru sexuálně.cz.

Nebuďte zklamaná, když to zrovna nejde.
Autor: Thinkstock.cz

Nečekané důvody

Asi vás nepřekvapí, že partner nemá na milování ani pomyšlení, protože je přepracovaný nebo zažívá stres. Psychika totiž hraje u mužů zásadní roli. V takovém případě obvykle stačí pár dnů dovolené.

Mnohem překvapivější je, že problémy s erekcí můžou být jedním z projevů kardiovaskulárního onemocnění, diabetu nebo urologických potíží. Pokud je specialista odhalí, je šance, že se s tělesným zdravím vrátí muži i sexuální apetit.

Držte ho nad vodou

Průzkumy říkají, že v manželstvích, kde se do řešení sexuálních problémů zapojila i žena, je mnohem větší šance na úspěch. Pokud přijdete na vyšetření s mužem, pomůžete mu překonat ostych.

Sexuologové tvrdí, že ženy jsou schopné daleko přesněji popsat obtíže, který muž má. Je zkrátka na vás, abyste ho motivovala k vyhledání pomoci a podporovala, aby v léčbě pokračoval.

Jednak mu tím pomáháte pečovat o zdraví, a navíc zachraňujete váš vztah, který může díky nefungující sexualitě dostávat vážné trhliny.

Nejde o pocit uspokojení ani o orgasmus, ale doteky, důvěrnost a intimita při milování pomáhají vytvářet milostné pouto, které je jedním z pilířů dlouhodobých vztahů.

Vaše pocity:

Při jednom selhání

Žena
Sice se chvíli lekne, zaváhá, ale nakonec se situaci zasměje a mávne nad ní rukou. Zvlášť pokud na ni další den čeká milování, které stojí za to.

Muž
Jestliže je to poprvé, je překvapený, ale když partnerka zareaguje správně, dojde mu, že byl asi unavený, rozmrzelý, nemocný... Vyspí se a ráno je jeho sexuální apetit i výkon zpátky.

Při opakovaném selhání

Žena
Je frustrovaná, naštvaná, bojí se, trápí, chce se jí brečet i nadávat. Jestliže problém neřeší a nechá ho dojít příliš daleko, bude muset kromě lékaře zajít i za manželským poradcem.
Muž
Je zmatený a před pocitem selhání se uzavře sám do sebe. Sexu se obvykle začne vyhýbat a tváří se, že nic takového pro vztah není potřeba. Tady už váš vztah křičí o pomoc ze všech sil.

Autor: Majka Vinická, Kbak