Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šokující dějiny antikoncepce: Plivněte žábě do tlamy

18. ledna 2012 | 06:00

Po prevenci nechtěného otěhotnění se pátralo tisíce let, některé ženy dříve z pověrčivosti plivaly žabám do tlamy. Nevěříte? Pojďme společně nahlédnout do historie antikoncepce.

Netradiční způsoby antikoncepce našich předků

Pátrání po dějinách antikoncepce nás zavedlo až do starého Egypta. Důkazem je čtyři tisíce let starý papyrus, v němž se popisuje, jakými způsoby se Egypťané bránili nechtěnému početí.

Podle dobových zpráv si na genitálie natírali vonnou mast, která obsahovala akátové trní, med a datle. Přijde vám to směšné?

Odborníci tvrdí, že to opravdu mohlo fungovat. Akátové trny v sobě obsahují živici, která ve vlhkém prostředí vytváří kyselinu mléčnou.

Stejná látka se skrývá v antikoncepčních gelech proti početí, které dodnes používáme. Kromě toho znali i obdobu dnešních kondomů, na rozdíl od latexu je ale dělali z rybích střívek nebo zvířecích kůží.

Dalšími antikoncepčními metodami v Egyptě bylo pravidelné vykuřování ženského klína kadidlem a poševní zátky z krokodýlího trusu, medu, vosku nebo jader granátových jablek, která mimo jiné obsahují přírodní estrogen.

 

Egyptské těhotenské testy

Egypťanky si mohly nechat o moderních ovulačních testech jen zdát. Na druhou stranu, uměly si poradit. Do jednoho bavlněného pytlíčku se dal ječmen, do druhého pšenice. Semínka žena pokropila močí, a pokud vyklíčila, znamenalo to, že byla skutečně gravidní. Dokonce se tvrdilo, že se tak dá zjistit i pohlaví dítěte. Vyklíčení ječmene prý signalizovalo holčičku, pšenice chlapce. Pokusy z roku 1933 skutečně prokazují, že hormony v moči těhotných žen mohly skutečně podpořit klíčení určitých druhů obilnin.

Slasti a strasti řeckého sexu

Zajímavými metodami se pyšnily i jiné národy. Lékařské rukopisy Řeků a Římanů prozrazují, že jejich „gynekologové“ ženám doporučovali vaginální tampony namáčené do speciálních tinktur na bázi olivovéhooleje, medu a cedrové pryskyřice.

Postel není dobrá jen na spaní
Autor: profimedia.cz
Některé zdroje uvádějí, že si Řekyně před pohlavním stykem vkládaly do pochvy i tampony namočené v citronové šťávě. Ve středověku byli lidé všeobecně velmi pověrčiví, takže v té době si prodejci opravdu přišli na své.

Nabízeli rozličné a zaručeně „účinné“ amulety proti početí, nejedna žena tak měla na krku třeba sušená varlata nebo třeba žebro kočky.

Tradovalo se i skákání těsně po sexu, takže po vyvrcholení milence dámy nelenily a začaly hopsat pozpátku po místnosti, aby „vyklepaly“ a „zmátly“ mrštné spermie. Těžko říci, zda to fungovalo.

Další tradice a kuriozity

Staří Řekové tvrdili i to, že k otěhotnění v žádném případě nedojde, pokud žena během menstruace třikrát plivne žábě do tlamy.

Umíte používat tampon
Autor: profimedia.cz
Podle „návodu“ měla tato antikoncepce fungovat přibližně jeden rok.
Kolik žen ale svým dechem žabám vytřeštilo oči a jakou měla metoda úspěšnost, zdroje neuvádějí.

Také frčely vaginální zátky z ušního mazu zvířat. Antikoncepční metody se nevyhnuly ani mužům, ti těsně před souloží svou chloubu namáčeli do octa nebo do solného roztoku.

Číňanky zase s oblibou popíjely horkou rtuť, což mohlo svým způsobem opravdu zabírat, účinky rtuti jsou totiž pro celé tělo silně toxické.

Kondomy z druhé ruky?

Římané je vyráběli z močových měchýřů zvířat, Číňané dělali speciální bavlněné schránky na penis napuštěné olejem, další národy je šily z nejrůznějších kůží.

Bez kondomu ani ránu.
Autor: profimedia.cz
Z Ameriky nám Kolumbovi námořníci přivezli kromě jiných darů i syfilis. Až později se zjistilo, že přenosu této choroby se dá zabránit plátěnými váčky, které připomínaly dnešní obdobu kondomů.

V Evropě přišel opravdový kondomový BOOM až v osmnáctém století, kdy se vyráběly z ovčích střev a byly na několik použití.

Měly tkaničku na zavázání a po každém milování se musely omývat v mýdlové vodě a vysoušet.

Tento způsob antikoncepce byl tak drahý, že např. v Londýně fungovaly i tzv. secondhandy, kde je mohli sehnat i méně majetní.

 

Indiánské antikoncepční pilulky

Američtí indiáni se před neplánovaným početím chránili pomocí jedné rostliny z mexického pralesa – cabezou de negro. Obsahuje podobné látky jako dnešní antikoncepční pilulky. Dalo by se říct, že tato rostlina patří mezi předchůdce dnešní hormonální antikoncepce.

Autor: Jana Šlegrová, Kbak