Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Užijte si ve spánku: Jak si navodit erotické sny

Ženy mívají erotické sny »s příběhem«, kdežto muži jdou rovnou na věc
18. srpna 2011 | 05:15

Asi to zažil každý z vás. Probudili jste se celí vzrušení a skládali dohromady zbytky erotického snu, který vás tak rozparádil. Pokud takto sníte často, je to známka toho, že jste nápadití, kreativní a v sexu vynalézaví.

 

Kdo eroticky sní, je úspěšný a šarmantní člověk,“ tvrdí britská psycholožka Karen Wellings. Podle sexuologů mají rozmanitější erotické sny ženy a také v nich mohou dosahovat orgasmu. Sen mívá bohatý děj, je plný něžností a nenaplněných tužeb. Naopak mužům se většinou zdá jen o aktu samém. Trocha fantazie se objeví snad jen v počtu a typologii "spolupracujících" žen. Rozmanité jsou i některé sexuální praktiky. Prostě muži ve snech jdou rovnou na věc. A skoro vždy jim snová erotika přivodí orgasmus.

Jak si užít ve spánku

Chcete mít víc příjemných erotických snů? Jde to. Měli byste dodržovat pravidla, která na základě svých výzkumů doporučuje americký expert na sny David Shapiro.

Spouštěče a zabijáci snů

  • Jednu až dvě skleničky vína expert na sny Shapiro jen doporučuje. Tahle hladinka podpoří vaši touhu a na snové centrum v mozku působí pozitivně.
  • Výrazné vůně přitahují sny. Nejlepší je vanilka, pomeranč, ambra a květiny. Svou roli může sehrát i to, jaké vůni dáváte vy sami přednost. Před spaním lehounce poprašte polštář oblíbeným parfémem.
  • Sexuální sen vám může přinést i speciální cvičení. Uvolněte se, ulehněte na záda a zhluboka dýchejte. Zkřižte nohy a vydržte aspoň tři minuty. Tím plyne energie do centra touhy.
  • Poslední myšlenka před usnutím by měla patřit třeba krásné krajině, romantickému pobřeží nebo rozkvetlé louce. Prostě místu, kde si můžete příjemně zalenošit. Podvědomí se nastartuje a vás možná čeká žhavé noční erotické představení.
  • Pokud sledujete v televizi nějaký krvák a pak hned jdete spát, čekejte spíš sny hororové. Před spaním jděte třeba na procházku.
  • Zabijákem erotických snů je spánek s nacpaným žaludkem. „Jděte spát s lehkým pocitem hladu a zažijete smyslné výjevy,“ slibuje snový odborník Shapiro.
  • Pokud berete prášky na spaní, na erotické snění zapomeňte. Stejně tak množství alkoholu se se sny vylučuje. Nejspíš budete spát jak dřevo a probudíte se s bolavou hlavou.

Kdy nám mozek "pouští" snové příběhy

Během noci člověk vystřídá pět spánkových fází, které se pravidelně opakují. V první fázi jde o lehký spánek, ze kterého se můžeme snadno probudit. Ve druhé fázi je spánek hlubší, ve třetí a čtvrté fázi spíme jako špalci. Aktivita mozku se v těchto fázích zpomaluje. Zhruba po 90 minutách spánku přechází mozek ze čtvrté fáze do takzvaného REM režimu, což je vlastně pátá, nejhlubší spánková fáze, během níž se nám zdají erotické sny.

V páté fázi se zrychluje dýchání a srdeční tep, zvyšuje se krevní tlak, teplota klesá a můžou se začít zdát divoké sny! Chtěli byste, aby se vám zdálo o bývalém partnerovi, s nímž jste prožívali nejlepší sex? Pak máte smůlu. Mozek nejde na konkrétní osobu nijak naprogramovat, sny řídí naše podvědomí. Jestliže se partnerovi, který spí vedle vás, zdá například o fotbalovém zápase, nedivte se, když vás během páté spánkové fáze několikrát nakopne. Sny v páté fázi jsou totiž velmi živé. To, že vy se k němu v noci tulíte a zdá se vám o sexy kolegovi, mu naštěstí vysvětlovat nemusíte. Tělo si ve spánku dělá, co chce.

 

 

Autor: Iva Dvořáková, ljšk