Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Užívejte si sex v každém věku! Jaké jsme v posteli?

11. července 2011 | 07:10

Nemusí vám být dvacet, aby vás milování bavilo. V každém věku do něj můžete přidat jiné koření. Ve dvaceti krásu, ve třiceti zkušenost, ve čtyřiceti nadhled… Jaké jsou v různém životním období naše výhody a nevýhody v sexu?

20 let

Kráska na startu

Ve dvaceti prostě ještě nevíte, jaký sex může doopravdy být. Jste na startovní čáře, vaše tělo se teprve rozkoukává, a i když vypadá dobře, ještě toho moc neumí. Už teď si ale můžete být jistá, že v milování to nejlepší teprve přijde. „Začala jsem už ve čtrnácti a do pětadvaceti let měla spoustu partnerů. Milování s nimi mě bavilo, ale byl to víc sport než extáze. Svůj první orgasmus jsem zažila až mnohem později. Ale nevadilo mi to, nevěděla jsem totiž, jak krásný sex vůbec může být,“ přiznává padesátiletá Milena. V tom se shoduje s odborníky, kteří tvrdí, že ve dvaceti letech jsme sice připravené počít dítě, ale ne užít si sex se vším všudy.

835690:gallery:true:true

Výhody:
Jste krásná a k nakousnutí, chlapi to dobře vědí a můžou se z vás zbláznit. Baví je kouzlo mladého těla i vaše nezkušenost. V tomhle věku můžete ulovit skoro každého, kdo se vám líbí. Každopádně je to úžasné období plné hledání a objevování.

Nevýhody:
Nevíte si rady sama se sebou, neznáte mapu svého těla, teprve zjišťujete, co vás kde vzrušuje, učíte se alespoň trochu uvolnit. Na množství máte sexu možná habaděj, ale na prožitek a pocity to bývá bída. Máte sklony snažit se za každou cenu vyhovět partnerovi. Ale pozor na to. Když budete dělat něco, co se vám opravdu nelíbí, můžete si vytvořit blok, který se pak jen těžko léčí.

 

Dvacítka v řeči čísel
* 17 % žen by se klidně pomilovalo hned na prvním rande.
* 9 z 10 žen říká během sexu hrubosti.
* 38 % žen zažilo během posledního milování více než dva orgasmy.
* 27 % žen nedosahuje orgasmu.
* 30 % žen by chtělo víc orálního sexu.

30 let

Žena na sexuálním Olympu

939277:gallery:true:trueNěkteré statistiky tvrdí, že kolem třiceti let ženy zažívají sexuální vrchol. Mají největší chuť se milovat, dost zkušeností a jsou krásné a žádané. Můžou si vybírat, protože po nich jdou zajíčci i zralí pánové. Jedenatřicetiletá Klára se mi svěřila, že její sexuální život pořádně začal právě kolem třicítky. „Bývala jsem naivka, která neuměla partnera pořádně pohladit, natož ho správně nabudit. Teď už to vím a pořádně si to užívám. Zjistila jsem, co dělá dobře mně, a nebojím se si o to říct. Sem tam se pustím do experimentů, ale nejsem z toho nervózní.“

Výhody:
Jste sebevědomá a zkušená žena, která se nebojí o sexu mluvit a prožívat ho. Víte, na co přesně vaše tělo zareaguje, a dokážete vést partnera tak, aby sex byl krásný pro oba. Pokud jste dřív nezažívala orgasmus, téměř na sto procent ho začnete prožívat teď.

Nevýhody:
Právě v tomhle věku se většina žen stará o malé dítě. A každá má co dělat, aby zvládla běžný denní kolotoč a večer padne utahaná do postele. Poslední, na co má chuť, je sex. Jenže právě v tomhle věku je to škoda. Sex je nejhezčí a stojí za to udělat si na něj trochu času.

 

Třicítka v řeči čísel
* 48 % žen zažilo při sexu dva orgasmy.
* 2 ze 3 žen používaly sexuální hračky.
* 60 % žen mělo více než 5 sexuálních partnerů.
* 33 % by chtělo více orálního sexu.
* 19 % žen touží po častějším líbání.

40 let

Náročná gurmánka

Jana si myslela, že po čtyřicítce v sexu už nic převratného nezažije. Měla pocit, že zná, co se dá, a všechno vyzkoušela. Pokud to jen trochu šlo, snažila se stereotypnímu milování po dvaceti letech manželství raději vyhnout. To ještě netušila, že to nejlepší teprve zažije. „Nevím, jak se to stalo, ale já zažila ve dvaačtyřiceti letech poprvé mokrý orgasmus. Byla to taková síla, že jsem se hodinu nemohla pohnout, nohy se mi třásly a já skoro nevnímala. Doslova ze dne na den se můj vztah k milování změnil. Mám na něj chuť snad pořád a intenzita, s jakou ho prožívám, se nedá popsat. Jsem trochu jako sexuální mašina,“ vypráví nadšeně o své zkušenosti. Průzkumy říkají, že v tomto věku jsou ženy na partnery sice náročné a nespokojí se s rychlou pětiminutovkou v jedné pozici, ale na druhou stranu jsou schopné si v posteli mnohem víc užít.

674111:gallery:true:true

Výhody:
Nasbírala jste tolik zkušeností, že je vám naprosto jasné, co má v sexu smysl a bez čeho se klidně obejdete. Vybíráte si z něj jen to nejlepší. Jste prostě naprostá gurmánka.

Nevýhody:
Hrozí vám manželská rutina, která dokáže sex pěkně zkomplikovat, případně dokonce úplně zničit.

 

Čtyřicítka v řeči čísel
* 86 % žen zažilo při posledním pohlavním styku jeden nebo více orgasmů.
* 28 % žen by chtělo více orálního sexu.
* 38 % žen si okořeňuje pohlavní život používáním různých hraček, her, atd.
* 69 % žen masturbovalo před partnerem.

50 let

Nejistá a vybíravá

Milování se pořád vzdát nechceme. Podle jednoho z výzkumů je sex v tomto období důležitý pro 63 % žen, ale jen 17 % je s ním velmi spokojeno. „Po pětadvaceti letech manželství už nejsem to trdlo, které dělalo, co mu chlap řekne. Vybírám si jen to nejlepší,“ říká šestapadesátiletá Dana, která přiznává, že se sexu s manželem věnují tak dvakrát měsíčně. Jenže zdravotní komplikace v období klimakteria (nepříjemné pocity a bolest při pohlavním styku) a partnerovy problémy s erekcí dělají z tohoto období trochu chůzi v erotickém minovém poli.

Autor: Profimedia

Výhody
Jste spokojená i bez sexu a ke štěstí potřebujete hlavně doteky, mazlení a pozornost partnera. A buď se z důvěrností milování vyvrbí, nebo ne. No a co. Vy jste v klidu.

Nevýhody

Vyrovnáváte se s obdobím přechodu, a to se odráží i v sexualitě. Přibývají vám vrásky, šedivé vlasy a často i kila, takže máte co dělat, abyste si zvýšila sebevědomí, a na milování moc nemyslíte. Pozor! Mohlo by vám to zásadním způsobem nabourat dlouholetý vztah.

 

Padesátka v řeči čísel
* Přibližně 25 % párů nemá pohlavní styk vůbec.
* Pravidelný intimní život vede skoro polovina lidí v tomto věku.
* 55 % mužů i žen přiznává, že sex je důležitý pro jejich spokojenost ve vztahu.
* 65 % žen bylo překvapeno sexuální problémy vyvolanými menopauzou.
* 44–60 % mužů trpí určitou formou poruch erekce.

60 let a více

Klidná milovnice

Tohle období je největší sexuální tabu ze všech. O milování lidí, kteří jsou v důchodu, se prostě zatím moc nemluví. Jako by nebylo. Ale ono je. Čím dál víc žen i mužů je totiž i po šedesátce velmi aktivních, vypadají k světu, prožívají lásky a rozhodně nemají chuť milování ze svého života úplně vyškrtnout. Nakonec menopauzu máte za sebou, hormony jsou zase v klidu a vy jste srovnaná. Sex sice není tak bouřlivý, divoký ani tak častý, přesto si ho sem tam s chutí užíváte. A to je naprosto v pořádku.

Autor: Profimedia


Výhody

Je to takový příjemně začarovaný kruh. Pokud si zachováte sexualitu a budete se milovat i v tomto věku, pomůžete to vašemu tělu i zdraví. A naopak. Jestliže budete mít zdravé tělo, budete mít větší chuť se milovat.

Nevýhody
Orgasmus žen nad šedesát let trvá kratší dobu, přesto může být stejně intenzivní. Pánové si většinou po sexu musí dát den až dva pauzu, než můžou mít erekci, ale to až tak nevadí. Nejde přece o množství promilovaných nocí, ale o to, aby „to“ bylo krásné.

 

Šedesátka v řeči čísel
* Světový průměr v tomto věku je jedno až dvě milování měsíčně. Nad 65 let pak už jen jednou.
* 67 % žen a 59 % mužů tvrdí, že mají fyzické příznaky, které komplikují jejich schopnost užívat si sex.
* 47 % seniorů by chtělo mít sex častěji a 38 % se mu raději vyhne.
* 63 % žen a 59 % mužů se snaží léčit potíže, kvůli nimž nemůžou prožívat milování naplno.


Autor: Majka Vinická, Kbak