Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vášnivý sex! Proč se bez něj neobejdeme?

I vědci zjistili, že sex je zdravý
9. května 2011 | 20:41

Co s námi dělá orgasmus a co všechno ovlivňuje? Proč sex pro nás není jen pudová záležitost? Proč by muži neměli být nevěrní a co toho vašeho vrátí do postele? Čtěte dál...

Ženský mozek při orgasmu

Vědcům se rozhodli prozkoumat, co se děje v mozku ženy, když prožívá orgasmus. A zjistili, že během této doby je v pohotovosti třicet jeho různých center, které řídí emoce, bolest, dotyk, radost, požitek, uspokojení, ale také třeba paměť. Asi dvě minuty před vyvrcholením se například aktivuje centrum zodpovědné za odměňování a vnímání užitku (podobně jako při konzumaci jídla a pití). Zajímavé je, že u všech zkoumaných žen reagoval mozek úplně stejně.

Ženský orgasmus ovlivňuje i paměť
Autor: profimedia.cz

Čtyři stupně sexuality

Psychoterapeut Max Schallauer z Waldingu u Lince se už léta zabývá zkoumáním partnerského života muže a ženy a tvrdí, že v každé fázi vztahu existují jiné předpoklady pro sexualitu. Podle něj je několik stupňů zdravého rozvíjení sexuality:

1. Probouzení
„Přibližně do 25 let člověk objevuje vlastní sexualitu a experimentuje s nově poznávanou polaritou mezi oběma pohlavími. Svůdnost sexuality vzniká z dosud nepoznaného a z ukájení probuzených pudů,“ říká Max Schallauer.

2. Zrání
Zhruba do 45 let jde o to, aby se partneři vzájemně co nejlépe sblížili a harmonizovali protiklady. Podle psychoterapeuta spokojenost ve vztahu vzniká z dobrého poznání vlastních potřeb a z vědomého akceptování osobnosti partnera či partnerky.

3. Uvolnění
S hormonálními změnami přibližně kolem padesátky se prý často probouzí nový zájem o sexualitu.

4. Transformace
„Jakmile jedinec projde zmíněnými předchozími stupni, ztrácí tělesná sexualita ve vyšším věku na významu. Ten naopak získává komplexní duševně-tělesný svazek dvou partnerů,“ vysvětluje odborník na vztahy.

Sex je nejen příjemný, ale i zdravý
Autor: Archív
Milování mužům prodlužuje život

Ale jen těm věrným. Podle výzkumu italské společnosti sexuálního lékařství totiž během milování dochází k produkci testosteronu, který spaluje cukry, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému a snižuje riziko srdečních nemocí. Když k tomu přidáte to, že častý sex zmenšuje riziko problémů s prostatou a snižuje pocit stresu, mají muži dost pádných důvodů, proč na milování nezanevřít až do vysokého věku. Tyto výhody bohatého sexuálního života však ruší nevěrnické milostné hrátky, jež provází strach z prozrazení, což kardiovaskulární systém naopak zatěžuje.

Mandle jsou povzbudivé pro mužskou potenci
Autor: profimedia.cz
Nabudí ho mandle a sport

Každý muž alespoň občas prožívá období, kdy mu tělesné radovánky nic moc neříkají. Zakopaný pes může být v psychice, ale i ve stravování a ve špatném životním stylu. Pokud chcete u svého protějšku probudit vášeň a touhu, nakupte mu několik sáčků mandlí. Jádra peckovic mandloní totiž obsahují velké množství aminokyseliny argininu, která pomáhá uvolnit cévy a podporuje krevní oběh (i prokrvování pohlavních orgánů). Podle lékařů je ale dobré k mandlím přidat i pohyb, který je nejlepším stimulantem všech procesů, včetně sexuality.

Autor: vin, Kbak