Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češky sní o znásilnění, Švédky o sexu na veřejnosti

26. února 2011 | 05:35

Švédská spisovatelka českého původu Kateřina Janouchová (47) se vypravila na odvážnou výpravu do sexuálního podvědomí švédských žen a na toto téma nedávno vydala kontroverzní knihu Tajné sexuální fantazie švédských žen. Sebevědomá blondýnka má se sexem mnoho zkušeností. Ze dvou manželství s alkoholiky má pět dětí, psala do sexuálních rubrik různých časopisů. Do češtiny bylo dosud přeloženo jedenáct jejích knih. Přinášíme to nejlepší z rozhovoru, který poskytla magazínu Reflex.

Fantazie jste sbírala celý rok a pak je sepsala. Jaké to bylo?

Bylo to zajímavé. Nebylo ale vůbec snadné ty fantazie z žen vytáhnout.

Překvapily vás něčím fantazie jiných žen?

Nepřekvapily už proto, že věci kolem sexu mi vlastně už vůbec překvapivé nepřipadají. Jediné, co mě překvapilo, byl vážně ten fakt, že to ty ženy skrývaly, nechtěly o tom mluvit otevřeně, a jak těžké je bylo přimět je rozpovídat se. Švédské ženy nakonec dostaly heslo na e-mailovou adresu a až pak byly ochotné mi psát.

Proč vás spíš nezajímají tajné sexuální fantazie mužů?

Fantazie mužů nejsou tajné. Ty jsou, upřímně řečeno, v každém pornofilmu.

Většina lidí má problém o sexu otevřeně, natož veřejně hovořit. Vy ne?

Já bych svoje sexuální fantazie také nikomu nevyprávěla. Člověk si je může nechat pro sebe, není nutné se odhalovat, doznávat. To patří vaší vlastní fantazii, vašemu partnerskému vztahu. Je dobré si to ale přečíst proto, aby člověk zjistil, že se nemá za co stydět, aby s tím nebyl sám, aby pochopil, že není nějak úchylný, nějaká zrůda, když si takové věci představuje.

Směřujete do věku, kdy klepe na dveře menopauza. Nebude to pak málo, zabývat se sexem? Nebude to jiné?

Já se nechci omezovat věkem. Mě to nezajímá. Žena se hodnotí podle krásy, podle věku, podle svých sexuálních choutek – buď je to stará bába, anebo zase moc mladá. To mi vadí. Je to omezující. U mužů to tak přece není! Muži je osmdesát pět, namluví si dvacetiletou holku a všichni s uznáním řeknou, to je teda samec! Když tohle udělá stejně stará žena a namluví si mladého kluka, budou si na ni ukazovat. To chci změnit.

Společnost tradičně očekává, že se k tomu postavíme tak, že dáme přednost těm mladším, myslím.

To ani náhodou. Ani o milimetr přednost jim dávat nebudeme. Ono se očekává, že bychom se asi měli zklidnit. Ale já myslím, že je to naopak. Dělejme, co nás baví, mějme milence nebo milenky, cestujme, užívejme si života.

Velkým hitem dneška je flexisexualita, kdy si žena odskočí za ženou. Ale to není nic nového, že?

Jistě že ne. Ženy vždycky měly kamarádky a objímaly se s nimi. Tohle není otázka módy, to už přece máme vyzkoušené. Mohou v tom být trendy, ale víte, moderní člověk je méně moderní než si myslí. Sex se nedá umísťovat do kategorií. To je nudné. Homosexuálové, heterosexuálové, koho to zajímá? Zamilovat se můžete do kohokoli, to není určeno pohlavím.

Některé fantazie Švédek

Susanna (27): "Tady vládnu já. To já vydávám rozkazy. Když přicházím v tom svém přísném korzetu, přes který mám navlečený strohý kostým s úzkým proužkem, vzrušuji i sama sebe. Kývnu prstem na podřízeného úředníčka. Hybaj do mojí kanceláře! A tam se na můj příkaz musí položit na záda na psací stůl a já na něm rajtuji, dokud neprosí o milost. …"

Marie (46): "… Ten chlapec ví, jak zacházet se ženou, aby se jí to líbilo, a dokáže být i tvrdý a brutální – ovšem tím správným způsobem. Podrobuje si mé tělo, jako si Göran Kropp podrobil Mount Everest. Dokáže zkrotit moje strie a dokonale rozpustit celulitidu. Zapomenu na čas, na svůj věk i na svou smrtelnost a jenom ho prosím, ‚ber si mě znovu a znovu‘."

(Mia (28): "Mnohdy se ve svých sexuálních fantaziích pohybuji mezi několika různými scénáři. Nejčastěji si však představuji, že se miluji s jinou dívkou. Stále se mi vrací jedna představa, že stojím ve sprše v posilovně a přistoupí ke mně nějaká nahá žena s velkými ňadry a měkkými bradavkami…"

Rozdílné fantazie Češek a Švédek

Jak už bylo uvedeno, Janouchové Švédky posílaly anonymní emaily. Sexuální fantazie českých žen zkoumala sexuoložka Hana Fifková přímo. Obě autorky měly tedy zcela rozdílný přístup k tomu, jak získat potřebné informace.

Z jejich výzkumy vyplývá, že Švédky si rády představují sex s bandou černochů v buši či milostné hrátky na veřejných místech, jako třeba na pracovišti. Na rozdíl Češky si nejvíce představují, že jsou znásilňovány, je jedno kde. Zároveň nás i hodně vzrušují uniformy.

Více si můžete přečíst v novém čísle tištěného Reflexu nebo na Reflex.cz

Autor: INT, mivr, Klena