Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ztracený orgasmus: 10 kroků k cestě na vrchol

Jak získat zpět ztracený orgasmus?
13. května 2010 | 18:01

Některé ho zažívají snadno a bouřlivě, aniž musejí hnout prstem. Jiné se snaží, experimentují – a nic. Jak vrátit ztracený orgasmus do vaší postele?

Nedosahovat orgasmu ve dvaceti je docela normální. Naše tělo ještě není dost zralé a o jeho schopnostech a potřebách víme žalostně málo. „Boom“ orgasmů začne po třicítce a do padesáti let se můžeme těšit na jejich záplavu. Pokud tedy nepatříte mezi zhruba deset procent žen, které sexuální vyvrcholení nezažijí nikdy. Pokud ano, netrapte se, šťastná a spokojená můžete být i bez něj.

Přichází jen někdy

„Nikdy neodhadnu, jestli orgasmus přijde, nebo ne. Zažívám při milování příjemné pocity, někdy mi připadá jako bych byla už už na dosah vyvrcholení, ale často se mi do slastného uvolnění nepodaří přehoupnout,“ svěřuje se čerstvá padesátnice Martina. Patří mezi zhruba 63 procent sexuálně aktivních žen, které orgasmu dosahují, ale jen někdy. Podle průzkumů to ale většině nevadí a o to víc se soustředí na doteky, mazlení a společně prožívanou intimitu.

Problém je, když orgasmus nepřichází, protože milování nestojí za nic, jsme v křeči, erotická komunikace vázne a my místo na vyvrcholení myslíme na zítřejší nákup. „Nevím proč, ale za ty roky manželství jsem schopná ho dosáhnout tak jednou do roka, a to ještě jen v jedné poloze a když jsem skvěle naladěná. Dá se s tím žít, nehroutím se z toho, ale příjemné to není. Kvůli ztrátě orgasmu je pro mě sex spíš nutné zlo než nějaká velká slast,“ svěřuje se dvaačtyřicetiletá Lenka. V tomto případě už sexuologové varovně zdvihají prst a doporučují návštěvu sexuologické nebo psychologické ordinace, protože dlouhodobá nespokojenost nejen naštve, ale může vést i k vážným potížím ve vztahu.

Kam zmizel?

Možná se ztratil ve vaší hormonální bouři (například po porodu nebo v klimakteriu), možná je to jen špička ledovce, která upozorňuje na skryté problémy ve vašem manželství, nebo vám ho nedovoluje prožít váš puritánský postoj k sexu. Důvodů, proč se orgasmus nedostaví, je spousta.
Martina například odhaduje, že její problém je skrytý v nadváze. „Přibrala jsem od svatby třicet kilo a naskakuje mi husí kůže, kdykoli mi manžel sáhne na nějaký fald, neustále se hlídám, jestli nevypadám špatně, a nejradši se miluji ve tmě. Možná mi nadváha způsobila i nějakou fyziologickou změnu,“ spekuluje nad svými problémy. Jenže zakopaný pes není v nadbytečných kilech, ale ve spokojenosti s vlastním tělem. Pokud se nesnášíte, při pohledu do zrcadla se vám chce brečet a své tělo vnímáte jako nepěknou hříčku přírody, těžko se uvolníte a zažijete bouřlivý orgasmus. Vezměte se na milost. Spokojené ženy mívají nejen větší radost ze života, ale i ze sexu. A je jedno, jestli mají tělo právě tak akorát, jsou příliš hubené, nebo nosí nějaké kilo navíc.

Cesta na vrchol

„Zažila jsem ho po několika letech,“ vypráví nadšeně čtyřicetiletá Ilona. Ne že by měla o sexuální zkušenosti nouzi. Přestože se miluje s manželem téměř dvakrát týdně, orgasmus je pro ni téměř zapomenutý pojem. „Snad nikdy jsem nemasturbovala, připadalo mi to divné a zároveň zbytečné, na sex mám přece muže. Jenže kamarádka o tom tak dlouho a nadšeně vyprávěla, že jsem to jednou tajně vyzkoušela. Nejdřív možná trochu nesměle a nemotorně, ale nakonec… Byl to zážitek! Nevěřila bych, co moje tělo dokáže. Dokonce jsem se svěřila se svou novou zkušeností manželovi. Znovu jsme spolu začali objevovat, co mi v sexu dělá dobře a co mě alespoň většinou dovede k vrcholu,“ stydlivě přiznává.

Že masturbace je pro spoustu žen tabu, a přitom je to skvělá cesta k sexuálnímu uspokojení přiznává i sexkoučka Julie Gaia Poupětová: „Univerzální návod, jak dosáhnout orgasmu, neexistuje. Často je problém v tom, že se ho ženy snaží dosáhnout především při vaginálním styku. Na druhou stranu považují masturbaci ještě stále druhořadou činnost, takže se připravují nejen o krásné zážitky, ale i o šťastný sexuální život.“ Je na vás, jestli jste nad sebou nezlomila hůl, chcete se znovu vydat na cestu k vrcholu a vrátit ztracený orgasmus zpátky do života.

10 kroků k orgasmu

1. Řekněte si o to. Pánové do našich hlav nevidí a dali by půl platu za to, abychom jim řekly, co v sexu chceme. Měli by vědět, co vám dělá dobře, a čemu se mají naopak obloukem vyhnout.

2. Objevujte. Nemusíte zkoušet krkolomné polohy, které vám doporučila kamarádka. Ale hledat erotická místa na svém těle, intenzitu a frekvenci doteků je skvělá zábava. Nic jiného vás k orgasmu nedovede rychleji.

3. Pozor na hormony. Možná vám v krvi koluje málo estrogenu, bez kterého se orgasmus neobjede. Buď počkejte, až se vám hormonální hladina sama srovná, nebo konzultujte svůj problém s gynekologem.

4. Zbořte mýty. Pokud vás doma vychovávali s myšlenkou, že ženská ke svému životu orgasmus nepotřebuje, zapomeňte na to! Puritánská výchova zablokovala sexualitu mnoha z nás a je čas ji odhodit. Pro začátek stačí, když si o sexu popovídáte se svou nejlepší kamarádkou.

5. Vsaďte na předehru. Rychlovky mají své kouzlo, ale nesmí jich být příliš. Bez předehry totiž míváme pocit, že v sexu nejde ani tak o náš prožitek, jako o jeho uspokojení. Není to pravda. V sexu jde vždycky o obojí!

6. Uvolněte se, prosím! Stres a únava jsou největší zabijáci sexu. Pokud se k nim navíc přidá nesoulad ve vztahu, máte nejen po zábavě, ale i po erotickém potěšení. Problémy s partnerem se snažte vyřešit a milovat se jděte jen dobře naladěná a odpočatá.

7. Klitoris i G bod existují. Tak proč je nevyužít k potěšení… Na klitorisu je tolik nervových zakončení, že jeho stimulace i u žen, které mají s orgasmem při „klasickém“ milování potíže, vede k zaručenému úspěchu. Nezapomínejte na něj.

8. Vylaďte tělo. Gynekologické potíže, záněty, mykózy, ale i špatně fungující štítná žláza můžou orgasmus úplně zabrzdit.

9. Nikam nespěchejte. Nejde o to, vystřídat co nejvíc pozic. Pokud víte, že vám nějaká poloha nebo stimulace dělají dobře, klidně v ní zůstaňte tak dlouho, dokud vás bude bavit.

10. Přestaňte se snažit. Orgasmus buď přijde, nebo také ne. No a co! Hlavně když je vám dobře.

Autor: Majka Vinická