Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pomoc! Sex mě neuspokojuje! aneb Poperte se s anorgasmií

Sexuální revoluce v Čechách
12. ledna 2010 | 05:00

Ne nadarmo se orgasmu v češtině říká vyvrcholení. Je skutečně vrcholem, „třešinkou na dortu“ každého dobrého sexu. Není ale dostupný každému. Neschopnost dosáhnout vyvrcholení neboli anorgasmie postihuje v drtivé většině ženy. Dá se ale úspěšně léčit!

Co je anorgasmie?
Jde o poruchu sexuální funkce. Spočívá v tom, že člověk nemůže dosáhnout orgasmu neboli vyvrcholení při sexuálním styku. Je to nejčastější sexuální porucha u žen.

Příčiny anorgasmie:

- nejčastější psychologické nebo citové – deprese, strach, bolest, stres, únava, přepracování, starost o děti a rodinu, sebepodceňování, výsměch partnera, špatné dřívější zážitky (znásilnění, týrání), pruderní výchova, hádky mezi partnery atd.
- fyziologické (hormonální potíže, kardiologické nebo neurologické onemocnění atd.)
- užívání drog, alkoholismus a podobně

Druhy anorgasmie:
- primární – žena či muž nedosáhli orgasmu nikdy
- sekundární neboli druhotné –postižení lidé byli schopní v minulosti orgasmu dosáhnout, najednou se jim to dlouhodobě nedaří
- situační – člověk nemůže prožít orgasmus za určité situace (například když vedle v místnosti spí děti)

Léčba anorgasmie
- vyšetření u gynekologa, urologa (aby se vyloučila organická – fyziologická porucha)
- psychoterapie
- užívání léků na uvolnění stresu, proti depresi a podobně
- otevřený rozhovor s partnerem o tom, co k vyvrcholení postižený člověk asi potřebuje, a co mu naopak překáží

V naprosté většině případů anorgasmie jde o psychické důvody potíží, takže je důležitá porada s psychologem či sexuologem.


Naše rady, jak se poprat s anorgasmií:

- Vyhýbejte se stresu a co nejvíc relaxujte.
- Nepodceňujte odbornou pomoc lékařů a psychologů -zkuste poznat své vlastní tělo, zjistit, co vás vzrušuje, potom to taktně proberte s partnerem.
- Jestliže máte problémy s vyvrcholením, doporučuje se sexuální styk s partnerem, kterého milujete, nikoli sex kvůli „fyzickému nutkání“.
- V krajním případě vyměňte partnera.

Potíže s dosahováním orgasmu mívá až 40 procent žen...

Osmadvacetiletý Roman přišel k psychologovi Zdeňku Marečkovi dobrovolně. Přes rok nebyl schopný při sexu se svojí partnerkou dosáhnout vyvrcholení. „Mladý muž byl zoufalý, na pokraji hluboké deprese a jeho vztah visel na vlásku,“ říká doktor Mareček. Přitom to prý začalo nevinně – Roman se jednou napil přes míru a sex mu nepřinesl uspokojení. Bohužel, partnerka to s ním okamžitě začala řešit ve velkém.

Bludný kruh

„Roman nevěděl, co si počít. Jeho přítelkyně mu sice anorgasmii nevyčítala, ale stále o tom mluvila a snažila se k rozhovorům přimět i Romana. Ten se za selhání styděl a nejraději by se propadl do země. Hovory o sexuálních potížích mu výrazně zhoršovaly psychický stav,“ vysvětluje psycholog. Ke všemu na tom byla stále hůř i Romanova přítelkyně. Začala si příčinu jeho problémů vysvětlovat tím, že už pro něj není přitažlivá. Pár se stále častěji topil v hádkách. Byl to prostě bludný kruh. Situace nakonec Romana donutila navštívit odborníka. „Společně jsme začali problém rozebírat a pacient docházel na terapie. Kromě toho začal užívat léky na uvolnění stresu. Během necelého půl roku byl zase v pořádku,“ dodává doktor Mareček.

Ženy často předstírají
Nesrovnatelně častěji trpí potížemi s dosažením orgasmu při sexu ženy. „Řada z nich to řeší předstíráním. Jednoduše vyvrcholení ,zahrajou´,“ říká doktor Mareček. Důvodem je prý jejich snaha udržet si partnera i vztah a mít v oblasti sexu klid. „Ženy se bojí i stydí zároveň promluvit si s partnerem o tom, co by je při milování potěšilo, co je skutečně vzrušuje, a co jim naopak překáží. Proto se nakonec s anorgasmií smíří. Přitom většinou stačí jen více otevřenosti a dostatek vzájemné tolerance či trpělivosti,“ říká psycholog.

Hluboké kořeny
Příčinou anorgasmie bývají hlavně psychické problémy. Odborníci se setkávají například s prvotní nechutí k sexu, a to opět častěji u žen. Odpor způsobuje pruderní výchova v rodině. Dívka, která v mládí poslouchala donekonečna řeči o tom, že sex je „něco nečistého“ nebo že žena je vždy mužským akorát zneužívaná „kvůli tomu jednomu“, zákonitě nemůže mít k milování obecně kladný vztah. O prožívání orgasmu ani nemluvě. „Tímto způsobem se tmářská výchova a tabuizování sexu negativně podepisují pod stovky případů žen i mužů, kteří mají v dospělosti potíže s anorgasmií,“ vysvětluje doktor Mareček.

Čas na změnu?
Pokud se nejedná o manželský vztah, kde existují nejrůznější závazky, doporučují odborníci zkusit také výměnu partnera. „Zní to možná cynicky, ale často to zabírá. Dva lidé, kteří se spolu sexuálně stýkají, si nemusí vždycky dobře ,sednout´. Jestliže jeden z nich trpí anorgasmií a s dosavadním partnerem jej neváže nějaký hlubší vztah, navrhuji zkusit změnu,“ říká psycholog. Důležité je si dobře zvážit, co je pro člověka důležité, podstatné, jak moc mi na partnerovi záleží, a jak moc mě naopak obtěžuje nemožnost prožít s ním vyvrcholení. Nejhorší varianta je rozhodnout se ukvapeně a střídat partnery ,jako ponožky´ ve snaze docílit skvělého orgasmu!

Autor: Silvie Risová