Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Je lepší sex ve městě, či na venkově?

11. listopadu 2009 | 05:00

Když Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě ohrnovala nos nad čímkoli, co by i vzdáleně mohlo připomínat bláto, listí, pavouky, prostě venkov, nechápala jsem proč. Vždyť jsme přece stejné jako čtyři seriálové přítelkyně z obřího New Yorku!

Carrie, Samantha, Miranda a Charlotte jsou typicky městské ženy, zatímco já a moje tři kamarádky jsme na hony cítit venkovem. Každý pátek si nalijeme skleničku bílého a v teplácích vášnivě prožíváme a komentujeme jejich milostné avantýry. Co na tom, že naše vesnice nepřipomíná město ani pod lupou, že jsme všechny spořádaně vdané nebo alespoň zadané a největší společenský „odvaz“ je letní country zábava.

Mám dojem, že v každé z nás je kousek fifleny, sexuálního vampa, usedlé maminy i ctižádostivé kariéristky. A úplně všechny toužíme po velké lásce, rodinném štěstí a často také sexuálním uspokojení. Je tedy vůbec nějaký rozdíl mezi newyorskou čtyřkou a holkami ze vsi? Máme to na venkově v lásce a sexu snadnější, než kdybychom žily ve městě? Nabízí nám vůbec vesnice nějaké erotické nebo milostné výhody?

Dráždivá vůně sena
Pokud máte zažitou představu vesnických zábav, kdy jste po půlnoci i na sále musela překračovat páry, které si k prožívání intimních chvil nenamáhaly najít soukromější místo, kdy voňavé seno přímo vybízelo k živočišnému milování a chmelové brigády slibovaly milostné orgie, jste na omylu. Z tancovačky můžete odejít docela v klidu, balíky sena vyvolávají spíš alergii než cokoli jiného a brigádníci, kteří se celý den plahočí po poli, nemají na milostné rošády ani pomyšlení. Přesto vesnice nabízí jednoznačné erotické plus. Přiměřenou fyzickou práci a čerstvé povětří.

Obojí totiž na rozdíl od městského stresu a shonu stimuluje mužské i ženské libido a podporuje chuť na milování. Podle studie seznamovací agentury Countrysidelove kombinace úžasného jídla a ohromující přírodní scenérie způsobuje, že ženy z venkova touží víc po mužích, proto jsou mnohem častěji ochotné přistoupit na sex dokonce na prvním rande.

„Na vesnici vědí, že vášeň a sex jsou součástí života. Kratší pracovní doba a život venku znamenají, že holky z venkova mají více času věnovat se štěstí svých mužů,“ komentovala průzkum mluvčí seznamky. Něco na tom bude. Pokud to s přiměřenou fyzickou prací nepřeženete a nebojíte se poštípání mravenci, je suchá mez neodolatelné lákadlo k erotickým hrátkám.

Sex na venkově
Autor: Shutterstock.com

Zbytky rozdílů
Možná bychom se rády oháněly tím, že na náš sexuální apetit má vliv především počet sousedů a hustota osídlení, a naši muži vysvětlovali, že za jejich erotickou nenasytnost může vůně hlíny a svěží vzduch, ale není to tak jednoduché. Jestli bude náš milostný život uspokojující, totiž ovlivňuje hlavně náš všeobecný rozhled, okruh přátel, rodinné zázemí, naturel, ale i vzdělání. Podle sociologů mají lidé na vsi častěji nižší vzdělání, nedostanou se k tolika informacím, ale jsou také konzervativnější.

Ani všemocná televize ještě nedokázala vnést do venkovských ložnic vynalézavost, jakou se můžou pyšnit zvlášť vysokoškolsky vzdělaní lidé z města. Že si na venkově nejčastěji vystačíme s misionářskou polohou, potvrzují některé moje kamarádky, ale i studenti z Barcelony. Nechali vyplnit dotazník zaměřený na sexualitu z poloviny vesničany a z druhé obyvateli měst. A výsledky mluvily jasně. Lidé na vsi hledali G bod na přímce a pánové se uspokojením partnerky příliš nezabývali.

Obyvatelé měst naopak oslnili testováním erotických novinek a hledáním netradičních míst (tramvaj, zkušební kabinky, bazén...), kde se dá sexu věnovat. Je na vás, jestli je vám sympatičtější živočišný, spontánní, zato možná trochu nudný sex, nebo rafinované, neobvyklé ale možná trochu komplikované milování.

Hledá se princ
Pokud máte svého „pana úžasného“, který vás miluje a v posteli s ním se cítíte jako bohyně, může vám být jedno, jestli kolem vás šumí hvozd nebo hučí dálnice! To je jasné u nás na vsi i ve městě. Jenže městským holkám se to vybírá, ale kde takového sehnat u nás na vsi? Vrstevníků tu najdete zhruba šest, všechny znáte od školky

a víte o nich naprosto všechno. Nakonec mladým holkám nebo nezadaným dámám nezbývá než se modlit, aby se přistěhoval někdo nový, krásný, svobodný, chytrý a zajímavý, spokojit se se zúženým výběrem nebo vyrazit hledat do města. A tak mnoho z nich odchází na zkušenou, a nejen tu pracovní, do ruchu velkoměst, která jim kromě větší kumulace chlapů nabízí i spoustu večírků, mejdanů, nočních klubů nebo divokých swingers party.

Neříkám, že všechny, které se přestěhují do města, touží po nezřízených sexuálních orgiích. Mnohem častěji sní o princi na bílém koni, skvělé práci, hromadě dětí a domácím štěstí. Když ho dosáhnou, vracejí se vybité a zklidněné zpátky na venkov. Ve stejné nevýhodě jako slečny se ocitají i rozvedené zralé ženy, jež samota nebaví. Ty jen těžko trhají hluboko zapuštěné venkovské kořeny, aby opustily rodnou ves a začaly od nuly ve městě. Naštěstí jim pomáhá technika. Svou šanci na lásku nebo erotické povyražení hledají na internetu, který se seznamkami a seznamovacími chaty jen hemží. Nevýhoda je, že na vsi nic neutajíte. Milence, nového partnera, dokonce ani to, že máte chuť se seznámit.

Sex na venkově
Autor: Shutterstock.com

Rezignace nejen na sex
Abychom i na vsi mohly prožívat erotické hledání a milostné potkávání tak jako představitelky Sexu ve městě, chybí nám výběr nóbl klubů a honosných večírků, záplava charizmatických mužů (i když, nějaký by se u nás také našel), ale hlavně překáží nám vlastní lenost. Ve městě jsme ještě ochotné trápit se v podpatcích, namáhat se výběrem toho nej modelu a strávit půl hodiny líčením, ale jakmile se nadechneme čerstvého vzduchu, automaticky sáhneme po vytahaných teplácích, pohodlné mikině, v nejhorším i zástěře.

„Ještě před pár lety bych nenamalovaná nevyšla ani vynést odpadky,“ přiznává moje 44letá kamarádka Lada, kterou jsem jinak než „v domácím“ neviděla už několik let. „Pro koho bych to dělala. Všechny tu znám a oni znají mě. Přece se nebudu líčit kvůli prodavačce v obchodě. Už se tím nenamáhám,“ vyprávěla mi, když jsem k ní do vesnického domku přijela na kafíčko. Jenže podobně zlomila hůl i nad svým sexuálním životem. „Jsem na to stará. Musím stihnout práci kolem domu a zahrady, tak mi na sex nezbývají myšlenky ani energie. Navíc je to s mým mužem tak trochu pořád stejná ohraná písnička, jedna milostná poloha a měnit už se mi to nechce,“ dodává rezignovaně. A pak že prý život začíná ve čtyřiceti.

Záhadné utajení
Z jiného soudku je příběh pětatřicetileté Mariny. Přestože před lety zapakovala svoje městské kufry a vybalila je až na venkově, touha po dobrodružství ji nepřešla. Navenek spořádaná maminka dvou dětí se utopila v hlubokých očích svalnatého, větrem ošlehaného chovatele koní. Utopila, ale ne tak docela. „Nemáme si sice moc o čem povídat, ale táhne mě k němu nějaká živočišná síla. Vzrušuje mě vůně jeho potu, syrovost i jednoduchost, s jakou přistupuje k životu i sexu,“ popisuje svoje několikaleté mimomanželské dobrodružství.

Přestože podle mé zkušenosti o vás na vsi všichni vědí všechno (a někdy dokonce i to, o čem jste neměla tušení), Marině se její erotickou fascinaci sedlákem daří tajit. „Každopádně jsem si jistá, že to neví ani můj muž, ani žena mého milence, a vlastně ani nikdo tady, jinak by se to dávno rozkřiklo. A já jsem ráda, protože po rozvodu opravdu netoužím,“ uzavírá rozhodně. Každopádně je Marina vzácná výjimka. Soudím podle toho, o kolika nevěrách, sexuálních nebo milostných úletech napříč generacemi, předávaných systémem jedna paní povídala, jsem zatím slyšela já. Samozřejmě nepátrám po tom, která z informací je pravdivá, a raději na jejich důvěryhodnost moc nedám.

Sex na venkově.
Autor: Kateřina Moravcová, Slávka Červená

Slovo pod čarou
Vím, že informovanost už zasáhla vesnici stejně jako město, že i lidé na vsi koukají na porno a alespoň občas zatouží po sexuálním dobrodružství, že mýtus o romantických vesnických náturách je v troskách, že psaním textu o sexu na vesnici (zvlášť když bydlím v obci se sto padesáti obyvateli), riskuji pověst i sympatie. Jsem si jistá, že v obřím městě, jako je New York, bych se do pěti minut zbláznila, že na sexu záleží jak kdy a v modelech Carrie bych nešla ani na zahradu trhat jablka, přesto se těším na příští pátek, protože mě zajímá, jak prožívají svůj život Newyorčanky. Ale mnohem víc mě baví mluvit o tom, jak ho prožívají moje „holky z vesnice“.

Erotické výhody

VENKOVA
- Klid a čerstvý vzduch zvyšuje touhu.
- Máte nižší konkurenci (ve městě je podstatně vyšší šance, že vás zastíní nějaká kráska).
- Sex je tu jaksi přímočařejší, na věc se jde bez větších oklik.
- Můžete se milovat venku.

MĚSTA
- Velký výběr milostných i sexuálních objektů.
- Anonymita (můžete jít klidně na swingers party a nikdo se to nikdy nedoví).
- Větší otevřenost v sexu a chuť zkoušet nové věci.
- Díky větší emancipaci ve městech ženy snadněji a odvážněji říkají, co jim vyhovuje a dělá dobře.

Stop sexu pod širým nebem

Že venkovský, erotikou nabitý vzduch může být i na škodu, svědčí vyhláška starosty německé obce Müllrose. Její obyvatelé už měli souložících párů, které se nechaly zlákat venkovskou romantickou, právě po krk, a tak vydali zákaz sexu pod širým nebem. Vyhláška stanovuje, že provozování veřejně viditelného sexuálního chování na území obce může aktéry přijít na 35 eur.

Sexuální turistika
Dubí na Teplicku má sice statut města, ale je tak malé, že se tu stejně všichni znají. Ještě před pár lety tu bylo až 40 erotických klubů. Na 175 obyvatel jeden. Když jsem městečkem před dvěmi lety projížděla, musela jsem svým dětem téměř zakrývat oči. Rojení prostitutek, o které zakopávali téměř na každém rohu, bylo pro místní obyvatele noční můrou. Díky ekonomické krizi a zásahu místního starosty je dnes z Dubí zase téměř cudné městečko.

ANKETA: Jaký je podle vás erotický život na vsi a ve městě?

Eliška, 49 let, žije celý život na vesnici, ale ve městě pracuje
Myslíte ten oficiální manželský, nebo realistický pohled, kdy tak trochu každý s každým? Pokud jde o ten druhý, tak na vesnici se stejně skoro vždy všechno provalí a u toho prvního mám dojem, že ve městě není tolik práce, takže se lidé víc věnují sexu. Když musíte kromě práce zvládat i zahradu, dům, tak na nějaké hrátky není čas ani chuť.

Tamara, 34 let, žila deset let na vesnici, teď bydlí ve městě
Na vesnici je pro sex živelnější atmosféra, ale pokud vám k tomu chybí partner, těžko ho na vsi budete hledat. Ve městě je zase velký výběr, ale kvůli stresu a rychlému tempu na něj není moc chuť. To si nevyberete.

Marcela, 44 let, celý život prožila na vesnici
Podle mě jsou lidé z vesnic přímočařejší, živočišnější a spontánnější. Prostě, žádné cavyky a hups na to. Na druhou stranu se tu hned všechno provalí. A ve městě je sice víc možností a spousta věcí se utají, ale zase to mají zbytečně komplikované.

Kateřina, 18 let, žije na vesnici, ale studuje ve městě
Na vesnici jsou zvlášť mladí lidé mnohem akčnější a společenštější, ale se sexem začínají později než ve městě. Myslím si, že je to tím, že víc respektují rodiče a bojí se, že by se o jejich sexuálních aktivitách mohli dozvědět.


POHLED SEXUOLOGŮ

ZLATKO PASTOR

MUDr. Zlatko Pastor
Autor: archiv

Švédská trojka není trojspřeží Už dávno neplatí, že se na vesnici v létě souloží na mezi a ve městě v parcích nebo temných zákoutích. I když ani to není výjimkou. Svět se unifikuje i v sexu. Lidé se většinou chovají podle toho, co vidí nebo slyší kolem sebe. Díky internetu a ostatním médiím se většina chová při sexu, jako když od sebe opisuje na základní škole. Mužské sexuální fantazie jsou věrné kopie pornopříběhů. U žen jsou představy košatější a blíží se více nasládlým telenovelám. Proto se dá říct, že dneska už žijeme v jedné globální sexuální vesnici a rozdíly v našem chování jsou minimální. Má to ovšem i své výhody. Můžeme si být jistí, že když přijedeme z velkoměsta do zapadlé vísky v Krušnohoří a bude řeč o švédské trojce, málokdo si vybaví koňské trojspřeží a francouzák si také nikdo nesplete s univerzálním instalatérským nářadím.

PETR WEISS

Petr Weiss
Autor: Shutterstock.com

Na počtu obyvatel nezáleží
Spíš je rozdíl v sexuálním chování obyvatel venkova a velkoměst. Zvlášť na Moravě, kde je velká část katolicky orientovaných lidí, kteří jsou konzervativnější v postoji k sexualitě. Ve městě jsou naopak lidé mnohem liberálnější a tolerantnější například k homosexualitě nebo masturbaci. Takže víc než na počtu obyvatel záleží na náboženském přesvědčení. Stejně tak výběr partnera u heterosexuálních párů není na vesnici omezený. Těžší to mají třeba homosexuálové.

RADIM UZEL

434203:gallery:true:true

Do nevěstince je to jen kousek
Není to ještě tak dávno, co bylo město považované za semeniště neřesti, zatímco venkovský život se vyznačoval ctností. Jistě k tomu přispívala okolnost, že se na vesnici téměř všichni znali, jeden druhému viděl nejen do talíře, ale skoro až do postele. Eventuální milostné aféry bylo obtížné ututlat a manželská nevěra většinou praskla raz dva. Civilizace přináší mezi venkovem a městem jakési vyrovnání. Ze stodoly je garáž, z bývalého hnojiště je tenisový kurt. Snad ještě sem tam zbyla nějaká ta slepice nebo králík. Takže ani ten sexuální život se už příliš lišit nebude. Snad je na té vesnici přece jenom více příležitosti k sexu v přírodě. Z venkovské diskotéky je to do lesa kousek a nemusí se čekat na to, až rodiče nebudou doma. Nevěrníci se už zpravidla neskrývají, když i manželka a milenka význačného politika bydlí přece blízko sebe. Ani do nevěstince to zpravidla nebývá daleko, i když kola naší domácí prostituce roztáčí především zahraniční klientela.

Autor: Majka Vinická