Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sexem posedlá? Když se z milování stane závislost

2. června 2012 | 18:00

Někomu stačí stoupat na vrchol orgasmu jednou za týden, některá z nás o „směšných pohybech“ nechce slyšet ani jednou za měsíc a jiná se vrhá na milence třikrát denně.

Slyšely jste tenhle vtip? Nymfomanka si dá inzerát, že hledá ale opravdu výkonného chlapa, který by dokázal uspokojit její extrémní náruživost. Když takový muž zazvoní u jejích dveří a vejde do domu, sundá bundu, kalhoty i košili a všechno vyhodí z okna.

„Co to děláte?“ diví se žena. „Až se domilujeme, nebudou už tyhle hadry v módě.“ Když jsem ho před časem vyprávěla své kamarádce Lucce, zasnila se a snažila se ze mě „vytáhnout“, kde by se takový chlap našel. Jenže pak se lekla, jestli náhodou není nymfomanka…

Období divošky?

Kdybych nevěděla, jak chudý je její sexuální život, možná bych si to myslela také. Jenže označení nymfomanka se často přilepí na každou ženu, která má prostě jen vyšší sexuální potřebu než její partner. A ta může být závislá na hladině hormonů, momentální náladě nebo na životním období.

Ostatně známe to všechny, někdy jsme neuspokojitelné vášnivky a jindy máme sexuální apetit leklé ryby. „Nemám na sex ani pomyšlení,“ šokovala mě před pár týdny stejná Lucie, která se ještě nedávno bála své sexuální nenasytnosti a obvykle jí nic erotického není cizí. Jenže to netrvalo dlouho a její chuť strávit spoustu divokých a vášnivých nocí byla zpátky.

„Už to na mě zase přišlo. Mám pocit, že momentálně nejsem schopná myslet na nic jiného než na sex,“ vyprávěla o pár dnů později. Houpačka jejího milostného apetitu se právě vyhoupla do pozice „mám chuť“. Tyto výkyvy ale určitě zažívá každá z nás, jen o svých pocitech možná nedokážeme tak otevřeně

Milování na obtíž

Sexem posedlá
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Hranice mezi smyslnou vášnivkou a ženou posedlou sexem je tak trochu kudrnatá. Pokud vás vaše touha neobtěžuje, nekomplikuje život vám ani okolí a alespoň občas si vaše myšlenky od choulostivých představ odpočinou, užívejte si to. Jedná se o úžasný dar. Situace se ovšem může zkomplikovat, když se vám erotický zájem vymkne z rukou.

„Jestliže se třeba kvůli zvýšené sexuální touze nemůžete soustředit v práci nebo omezuje váš běžný život, raději vyhledejte odborníka,“ radí sexuoložka Hana Fifková. Zralá na péči sexuologa je i třicetiletá dělnice Martina, která kvůli své nezkrotné vášni dokonce dostala v práci výpověď. „Snažím se ovládnout, ale je to silnější než já.

Stačí mi jakákoli narážka na sexuální téma a jsem ztracená. Vzrušuje mě skoro všechno. Tvar rohlíku, vibrace pracovního stroje, prostě všechno a pak je mi jedno, jestli se ponižuju, nebo co si o mně ostatní myslí. Rozklepu se a nemyslím na nic jiného než na vlastní uspokojení.

Jsem schopná prosit jakéhokoli chlapa, aby se se mnou pomiloval, jinak mám pocit, že se zblázním. Jako důvod ukončení pracovního poměru mám dokonce uvedeno sexuální obtěžování, ale já si opravdu nemůžu pomoct. Mám samozřejmě kvůli tomu i potíže ve vztazích. Ale v tu chvíli to není o lásce a citu, ale čistě jen o tělesném uspokojení,“ přiznává Martina.

Touhou posedlá
Naprosto unikátní je případ osmadvacetileté Britky Ellie Allen, která díky své dispozici prožívá až 250 orgasmů denně. To, co obyčejné smrtelnice zažíváme nejvýše několikrát za týden a některé dokonce nikdy, jí cloumá tělem každých pět minut. Ani k tomu nepotřebuje muže.

Extázi jí nastartuje každá vibrace – telefon, ventilátor počítače nebo výtahy. Radost, nebo hrůza? Vzhledem k tomu, že nepracuje jako prostitutka, tak spíš to druhé. Kamkoli přijde, musí se totiž snažit vzrušení zakrývat nebo rychle odejít. Mysl a tělo má doslova v sexuálních kleštích.

Dokonce opustila práci v kanceláři a pracuje v tiché galerii. Podle odborníků takových případů moc není. Do ordinace totiž přichází častěji ženy s opačným problémem – bez sexuálního apetitu.

sex2
Autor: Profimedia.cz

Je to nemoc?

Encyklopedie říká, že nymfomanie neboli hypersexualita je zvýšená sexuální aktivita, která se projevuje závislostí. Nymfomanky se snaží dosáhnout uspokojení za každou cenu, ale jen pár minut po orgasmu je zavaluje nová vlna touhy, která je žene do dalšího vyvrcholení a tak pořád dokola.

Takovým ženám nezbývá nic jiného než hledat výkonnější a „neopotřebované“ partnery nebo přistupovat na sex s každým, kdo se namane. Klidně i s neznámým kolemjdoucím. Pokud nedosáhnou vrcholu, přicházejí abstinenční příznaky. Zvýšená nervozita, pocení nebo třas. To potvrzuje i čtyřicetiletá Věra.

„Mám chuť na sex pod kontrolou, ale nesmí se mi do cesty přimíchat ani kapka alkoholu.“ Sklenička vína nebo sektu v ní totiž neovladatelně uvolňuje zábrany, které ji udržují ve společenských mezích. „Když se napiju, ztrácím soudnost a vrhám se na každého alespoň trochu přijatelného chlapa, tak si to musím hlídat,“ dodává.

Nepleťte si:

* Pokud vyžadujete na partnerovi sex třikrát denně, ještě nemusí jít o závislost. Možná se tím jen snažíte zamaskovat, že vám něco chybí a máte pocit, že byste si zasloužila víc láskyplných projevů.

* Ani to, že jste schopna jít v jeden den na čtyři rande s různými pány, neznamená, že jste sexuálně závislá. Pravděpodobně jen sbíráte zářezy na pažbě, dopřáváte si pocitu neodolatelnosti a promiskuitou si dodáváte sebevědomí.

* Častěji než závislost na sexu nás trápí závislost na partnerovi. Ta se projevuje panickou hrůzou ze samoty a chorobném lpěním na vaší lásce. Prostě si bez něj svůj život neumíte představit a pro zachování vztahu jste ochotna obětovat úplně všechno.

Pohled sexuoložky MUDr. Hany Fifkové:

Orgasmus místo prášku na spaní
Definice závislosti na sexu je složitá. Pokud si pod tímto termínem představíme intenzivní touhu po častých erotických aktivitách tak, že to dotyčného obtěžuje a komplikuje mu to život, jistě jde o vážný problém. Příčiny můžou být nejrůznější.

MUDr. Hana Fifková
Autor: archiv
Podle některých odborníků si někteří lidé zvyknou používat orgasmus místo prášku na uklidněnou, aby si tak snížili neurotické napětí a úzkost. Jiní odborníci vidí podstatu problému v genech – existují lidé, kteří mají vyšší dispozici ke vzniku závislosti a místo návyku na alkohol si vypěstují návyk na látky produkované tělem při vzrušení a orgasmu (ne nadarmo se jim říká vnitřní drogy).

U těchto dvou druhů hypersexuálního chování je jedno, zda dosáhnete orgasmu v párovém sexu, nebo masturbací. Pak existuje skupina lidí, kteří se hypersexuálně chovají proto, že si potřebují něco dokázat, hledají nové a nové trofeje nebo se potřebují donekonečna sexem ujišťovat o pevnosti vztahu s partnerem.

Autor: Majka Vinická, Kbak