Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 prozrazených tajemství sexu

Sexuální revoluce v Čechách
11. června 2009 | 13:24

O panenství či panictví jste přišli v osmnácti letech, milujete se dvakrát týdně, když jste naposledy měřili délku samotného aktu, hodinky ukazovaly čtrnáct minut, občas předstíráte orgasmus… Gratuluji, pak jste průměrný Čech i Češka.

Sexuologové nahlédli do našich ložnic, často i pod peřiny, šeptali jsme jim tajná přání i touhy a přiznávaly prohřešky, aby se z velkého průzkumu zhmotnil český sexuální model. Nepřekvapilo nás, že některé ženy nikdy nedosáhnou orgasmu nebo že když už jsme nevěrné, tak málokdy ve vztahu na jednu noc. Ale věděli jste, že vyvrcholení předstírají i muži a ženám nezáleží na velikosti partnerova vybavení? O doprovod ve světě sexuálních uliček jsme poprosili herečku Jitku Asterovou a sexuologa Petra Weisse.

Sexuolog prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D.
Autor: archiv

Sexuolog prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D.

Herečka a moderátorka, Jitka Asterová
Autor: archiv Blesku - Jiří Hadač

Herečka a moderátorka, Jitka Asterová

1. tajemství:
Příliš mladí na sex

Čím dál častěji čtu o patnáctiletých rodičích nebo o puberťácích, kteří na každém večírku nezřízeně holdují sexu. Že by se naplnil katastrofický scénář předpovídající sodomu gomoru způsobenou přílišnou informovaností v této oblasti? Zatím rozhodně ne. Tento fenomén průzkum sexuálního chování v Čechách naprosto vyvrací. Stejně jako před lety naše generace začínají děti randit v patnácti a holky ztrácejí panenství nejčastěji v přírodě kolem osmnáctých narozenin.

Jitka Asterová: To mě nepřekvapuje. Mám dceru v pubertě a už od třinácti let se kolem ní točí kluci. Přestože už měla několik známostí, vím, že zatím byly jen platonické. Když jsme byly my v jejich věku, tak jme o sexu věděly maximálně z knížky Děvčátka, na slovíčko, ale dnešní mládež má naprostý dostatek informací, takže vědí, co je čeká, a nijak na to nespěchají. Mnohem pečlivěji si vybírají a rozvažují, jsou zodpovědnější a kromě toho mají mnohem víc možností, jak se zabavit jinak než sexem.

Petr Weiss: To, že mladí začínají se sexem čím dál dříve, je uměle vytvořený mýtus. Naopak, dnešní mládež je mnohem konzervativnější a informovanější než jejich rodiče. Kromě toho to vypadá, že k sexu přistupují mnohem zodpovědněji. Například užívání kondomů nebo jiné ochrany před početím je poměrně běžné.

2. tajemství:
Sex podle kalendáře

Když jsem v dobách svého mládí slyšela o manželích, kteří se milují jednou za půl roku, myslela jsem, že trpí nějakou vzácnou poruchou. Stejně nepředstavitelná může být pro usedlý manželský pár série šesti čísel za den. Český průměr se nám ustálil někde mezi sexuálním maratonem a rezignací na dvou sexuálních aktech týdně. Pokud sečteme délku předehry a samotného milování, pak věnujeme sexu v průměru hodinu týdně.

Jitka Asterová: Pokud je sex kvalitní, tak určitě dvakrát týdně stačí. Je to lepší než pořád, ale rychlovky. Prostě vítězství kvantity nad kvalitou.

Petr Weiss: Pro někoho je i dvakrát týdně hodně a pro někoho hodně málo. Toto číslo je opravdu jen průměr a individuální rozdíly v potřebě sexu jsou obrovské.

Sexuální revoluce v Čechách
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

3. tajemství:
Udělám si to sama

Proč ne? V nenávratnu je doba, kdy se masturbace považovala za nepatřičnost a ve fungujícím sexuálním vztahu i za zbytečnost. Říká se, že onanuje každý, a kdo to nepřiznává, tak dvakrát častěji. Moje kamarádka říká, že na „to“ má přece manžela. Jenže když „to“ po letech znovu sama vyzkoušela, připustila, že masturbace je docela příjemná erotická hra. A zřejmě není jediná. Za posledních pět let totiž přibylo žen, které přiznávají, že je občasná masturbace normálním doplňkem partnerských styků. V současné době masturbuje 52 % mužů a 33 % žen, muži onanují v průměru 7,x měsíčně a ženy 5,8x měsíčně.

Jitka Asterová: Je to problém komunikace. Lidi se začínají mnohem víc odcizovat, takže než by si problémy v sexu mezi sebou vyříkali a začali je řešit, tak hledají uspokojení jinde. Třeba v masturbaci.

Petr Weiss: Masturbace je konečně vnímaná jako něco normálního a přirozeného, jako součást běžné sexuality žen i mužů. Muži masturbují stále stejně, ale je víc žen, které to přiznávají. Může to být i tím, že mladá generace, která vstupuje do sexuálního života, je mnohem otevřenější.

4. tajemství:
Už zase!

Odlišný sexuální temperament dává zabrat mnoha manželským párům. Zatímco on by rád skončil v posteli alespoň jednou denně, jí by to stačilo dvakrát do měsíce. Co s tím? Podle průzkumu se muži i ženy snaží vyjít partnerovi vstříc a milujeme se častěji, než máme chuť.

Jitka Asterová: Mám kamarádku, která brala svého muže do společnosti jen po sexu, aby pak neměl postranní myšlenky. To už neřeším, člověk si má říct o to, co potřebuje, a ne se přizpůsobovat.

Petr Weiss: Je samozřejmě lepší milovat se, když máme chuť, než abychom vyšli vstříc partnerovi. Ale pokud mu milování dáváme jako dárek, nevidím v tom žádný problém. Komplikace může naopak nastat, když se do sexu nutíme. To může skončit odporem k sexu i k partnerovi.

Nikdy neměřte délku soulože
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. tajemství:
Ke startu, připravit, pozor, teď!

Takhle nějak si představuji odstartování soulože, u které se snažíme zjistit přesnou délku. Jinak si nedovedu představit věrohodný odhad doby u něčeho tak bezčasého, jako je milování. V Americe opravdu proběhl průzkum se stopkami v ruce a zaoceánské páry se tímto způsobem dopracovaly k osmiminutovému průměru. My jsme ale lepší milovníci. Čechům prý trvá průměrná soulož 14 až 15 minut a stejně dlouho i předehra. Když jsem se snažila u svých kamarádek zjistit, jestli je to moc, nebo málo, rozpoutala jsem vášnivou debatu, ze které bylo jasné jen jedno. Jak pro koho.

Jitka Asterová: Jednak jsou čeští chlapi skvělí milenci, a pak jsme národ, který má vřelý vztah k alkoholu a jak víte, alkohol sexuální akt prodlužuje.

Petr Weiss: Zdá se, že čeští tazatelé mají trochu velké oči a chtějí ve výzkumu vypadat lepší, než je skutečnost. Ale také je možné, že jsme opravdu lepší milenci a milenky. Jenže to se dá zjistit jedině z výzkumu, kde by se délka sexu opravdu měřila se stopkami v ruce.

6. tajemství:
Vytoužený vrchol

Nejkrásnější je milování, u kterého na žádné vyvrcholení nemusíme myslet. Ale co si budeme namlouvat, orgasmus je třešnička na sexuálním dortu, a prostě k němu patří. Přesto existuje osm procent žen, které ho nedosáhnou, ať dělají, co dělají, a 74 % z nás ho zažívají alespoň v polovině milostných styků. Téměř třetina žen je dokonce schopná zažívat blažený pocit orgasmu několikrát během jednoho milování. Jitka Asterová: Pokud žena neprožívá orgasmus, nemusí to být nutně sexuální chyba, ale jen nedostatečné uvolnění. Určitě část žen jen prostě neví, jak na to. Možná málo masturbují.

Petr Weiss: Tím se nevymykáme celosvětovému průměru. Ženy, které vůbec nedosahují orgasmu, jsou takzvaně anorgastické a jde o poruchu. Existuje i mnoho žen, které mají dar více orgasmů během jednoho milování. Průměrně tyto ženy dosahují tří orgasmů a nejčastěji je najdeme mezi ženami ve věku od 30 do 44 let, kdy zažívají vrchol sexuálního prožitku i aktivity.6. tajemství: Armáda milenců ve vaší posteliNěkomu stačí za celý život poznat jediného sexuálního partnera, jiný potřebuje projít desítkami postelí, než se vybouří a najde toho pravého. Ale vypadá to, že sexuálních bouřliváků ubývá, protože za posledních pět let klesl počet partnerů, které za život vyzkoušíme. Muži přiznávají kolem devíti sexuálních partnerek během života, zatímco ženy dokonce jen pět partnerů. Mám kamarádku, která přestala počítat u čísla sto dvacet.

Jitka Asterová: Jestli to nebude tím, že přibývá homosexuálů. A ženy určitě skutečný počet partnerů nepřiznávají kvůli tomu, jak pak na ně kouká společnost. Já jsem jednou partnerovi přiznala skutečný počet svých sexuálních partnerů a myslím, že kdyby v tu chvíli neseděl vedle mě v letadle, tak by mě vysadil. Skutečné číslo raději neříkám, možná podobně jako ženy z průzkumu.Petr Weiss: Důvodů je asi několik. Jedním z nich je právě konzervativní zodpovědný postoj mladých lidí, ale svoji roli hraje také rychlejší životní tempo. Češi podle statistik tráví nejvíc hodin v práci, takže už jim nezbývá tolik času na sexuální aktivity.

Sexuální revoluce v Čechách
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

7. tajemství:
Malý, nebo velký kašpárek?

Když jsem se ptala svých dvou kamarádek, jestli si myslí, že kvalita sexu závisí na velikosti penisu, obě odpověděly najednou. Jedna ano a jedna ne. No nevím. Každopádně mám pro pány dobrou zprávu. Průzkum říká, že většina žen dává přednost dráždění klitorisu, případně klitorisu i pochvy před drážděním poševního vchodu, a pokud mají možnost srovnání, necítí rozdíl při aktu s muži s různě vyvinutým penisem.

Jitka Asterová: To mě opravdu nepřekvapuje, protože klitoris má dvakrát víc nervových senzorů než třeba penis. Napadá mě citát z Vagina monology: „Kdo by používal revolver, když má samopal.“ A klitoris je určitě úžasný samopal.

Petr Weiss: To by se mělo učit na základních školách, aby pánové přestali mít komplexy z velikosti svých penisů.

9. tajemství:
Jako ve filmu

„S předstíráním orgasmu se vůbec nenamáhám, já ho naopak musím tlumit,“ komentovala moje kamarádka zjištění, že víc než polovina žen občas nebo dokonce pravidelně předstírá orgasmus. Překvapivé je, že ho předstírají i muži. Každý desátý muž dokonce téměř pokaždé. A jak? Jako ženy. Vzdychají a zrychleně dýchají. Přiznám se, že od chvíle, co to vím, jsem vůči partnerovi mnohem podezíravější.

Jitka Asterová: Cože? Chlapi předstírají orgasmus? To jsem fakt nezažila. Ale na předstírání ženského orgasmu mám diplom. Přiznám se, že jsem ho nějakou dobu také hrála, ale když jsem ho doopravdy zažila, pochopila jsem, jak moc přehrávám. Jeden můj milenec na mně poznal, že předstírám. Byl skvělý a kdyby mě chtěl, byl by mým milencem dodnes.

Petr Weiss: Muž na rozdíl od ženy nemá vůbec žádnou šanci, jak odhalit, jestli partnerka opravdu zažívá orgasmus, nebo to jen předstírá. Většinou předstírají muži i ženy orgasmus aby potěšili partnera-ku, aby nevypadali dysfunkčně, ale nejčastěji, aby to měli rychle za sebou.

10. tajemství:
Čím dál věrnější

Kdo by to byl řekl? Rozvodovost se drží na padesáti procentech, a za mnoha nepovedenými vztahy stojí nevěra, ale podle průzkumu je čím dál míň lidí, kteří prožívají mimomanželské styky. Přesto je pro polovinu mužů a víc než třetinu žen nevěra běžná součást života.

Jitka Asterová: Spousta lidí se dnes ukájí u internetu, u videa, kde si naplňují svoje představy a touhy a nenamáhají se se skutečným vztahem, ale také je to určitě i tím, že si mnoho lidí mnohem víc váží rodiny.

Petr Weiss: Když si spočítáte, kolik let spolu dnešní páry stráví, tak je celoživotní věrnost téměř rarita. Jsme lidé, pro které je přirozená monogamie, polygamie i promiskuita.

Zeptali jsme se čtenářek
časopisu Blesk pro ženy

ANKETA 1:

1. Češi se podle průzkumů milují dvakrát týdně, myslíte, že to stačí?

2. Odkud by se podle vás děti měly dozvídat informace o sexu?

3. Existují ženy, které nikdy nebo často nedosahují orgasmu, dá se jim něco poradit?

4. Jste přesvědčená, že pomůže vztahu, když se žena s partnerem bude milovat častěji, než je jí příjemné?

Kateřina Švestková, 29 let
Autor: archiv

Kateřina Švestková, 29 let

1. Myslím, že je hodně párů, které to považují za dostatečné. Ale záleží na konkrétních potřebách dané dvojice. Určitě nemá cenu někoho nutit, když nemá chuť, ale proč se zase vzdávat něčeho tak příjemného?

2. Určitě od rodičů, i když to může být těžké. Proto není špatné mít dobrou tetu, která všechno dětem vysvětlí. Přece jen se můžou před rodiči trochu stydět.

3. Záleží na tom z jakého důvodu. V případě, že jsou schopné ho dosáhnout samy, ale nejde jim to s partnerem, by měly vysvětlit, co jim dělá dobře, obrnit se trpělivostí a určitě nepředstírat. Milování může být příjemné i bez orgasmu, pokud jsme s někým, koho milujeme.

4. Ne, žena se tak nebude chovat přirozeně a možná mu to i někdy vyčte. Je lepší říct ne, a počkat, až se bude chtít oběma.

Klára hrubá, 25 let
Autor: archiv

Klára Hrubá, 25 let

1. Někomu možná stačí, někomu asi ne. Kdyby záleželo jen na mě, tak bych trávila v posteli mnohem více času, i když uznávám, že ne vždy mám náladu zrovna na milování…

2. Prvotně nejspíš od rodičů, ale tak to asi nefunguje. Myslím, že dětem by se nemělo lhát a tak, když dítě přijde s nějakou otázkou typu: “Maminko, jak to vlastně je…?“, tak by se jim měla situace přiměřeně jejich věku vysvětlit. Dnes jsou děti zvyklé, že se s nimi dospělí probírají i citlivá témata a jsou i mnohem otevřenější, zvědavější a asi nemají tolik zábran, jako jsme měli my.

3. Já bych poradila komunikovat s partnerem. Kamarádky sice mohou leccos poradit, ale kdo jiný by měl tuto situaci pochopit více než partner?

4. Dělat něco proti své vůli? Tak to snad nemůže prospět nikomu a ničemu. Když mi něco není příjemné, tak to dělat nechci a nejspíš ani nebudu. Pochybuji, že by mi pomohlo nutit se do něčeho nepříjemného. Akorát by to vedlo k zošklivení si partnera.

Alena Vondrová, 26 let
Autor: archiv

Alena Vondrová, 26 let

1. Sexu není nikdy dost, takže nestačí!

2. Asi z odborné literatury či internetu, protože u toho se nemusí nikdo červenat.

3. Poradila bych jim výměnu partnera a pokud ani to nepomůže, tak erotické pomůcky. Je jich takové množství a jsou tak úžasně vyvinuty, že někdy sama koukám co vše to umí.

4. Těžko říct. Mně je to kdykoliv a kdekoliv příjemné, takže určitě sexovat sexovat a sexovat.

ANKETA 2:

1. Jsme čím dál věrnější národ, máte podobný pocit?

2. Patří předstírání orgasmu do běžného sexuálního života?

3. Myslíte si, že muži řeší velikost svého penisu?

4. Dokážete mluvit o sexu? S kým?

Věra Malcherová, 44 let
Autor: archiv

Věra Malcherová, 44 let

1. Jak se to vezme. Pokud budeme myslet na generaci našich babiček, tak byli partneři na sobě víc existenčně závislí, morální chování se více sledovalo, a tak byli věrnější. Pokud ovšem vezmeme generaci našich rodičů, to znamená šedesátá a sedmdesátá léta, tak ti byli asi víc promiskuitní než generace současná. Éra sexu, drog a rockenrolu se ochomýtla částečně i v totalitních zemích a také se uzavírala časná manželství. Navíc ta nuda okolo... A pohlavní nemoci nebyly smrtelné. Dnešní generace má daleko víc zábavy než kterákoliv před ní, takže se může "vyblbnout" i jinak nežli střídáním partnerů.

2. Většina žen to v životě udělala, nebo stále dělá. Někdy nic jiného než předstírat nezbývá. Vztah nemusí být jen o dosažení orgasmu a předstírat, když to jinak výborného partnera potěší - proč ne.

3. Jak kdo. Asi stejně jako ženy svoje prsa.

4. Ano. S partnerem a na dámských sjezdech, kam mají muži přístup zakázán.

Karin Renauldová, 41 let
Autor: archiv

Karin Renauldová, 41 let

1. Nezdá se mi, že by věrnost byla Čechům vlastní. Pokud vím, je rozvodovost hodně vysoká a hlavním důvodem bývá zejména nevěra.

2. V dobře fungujícím vztahu by se to asi dít nemělo. Možná je lepší partnerovi přiznat, že na to zrovna nemám náladu, než hrát divadlo.

3. Dovedu si představit, že v době puberty a sbírání prvních sexuálních zkušeností se tím zaobírají, stejně jako dívky řeší velikost ňader.

4. Nedělá mi problém mluvit o sexu s blízkými kamarádkami. Naopak s příbuznými nebo nedej bože s maminkou o žádných lechtivých tématech nemluvím.

Marcela Huňatová, 43 let
Autor: archiv

Marcela Huňatová, 43 let

1. To si opravdu nemyslím, určitě na tom nejsme o moc hůř nebo lépe než jiné národy.

2. Myslím si , že předstírání orgasmu do sexu vůbec nepatří, protože se tím partneři jen šidí, ale pokud vím, tak to stejně spousta žen dělá.

3. Určitě, pro muže je velikost penisu často dost podstatný problém.

4. Téma sex pro mě není tabu a dovedu si o něm povídat jak s přáteli, tak i s mými dospělými dětmi. Snad jen s mojí maminkou se neodvažuji na toto téma hovořit.

Autor: Majka Vinická, lena
Klíčová slova: bpž;sex;10 tajemství sexu;
Diskuse ke článku
.