Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První sex po "česku": V kolika, kde, jak?

Cílem sexu je SEX...
16. května 2009 | 05:00

Mezi 16. a 17. rokem začínají mladí obvykle sbírat své první zkušenosti se sexem. Kde se tomu děje? Jak je to s letmou známostí na jednu noc nebo s první vážnou láskou? A jsou dnešní mladí lehkovážní, nebo ne?

První sexuální styk má 48 % žen mezi 16. až 17. rokem věku, ale jen 34 % mužů (27 % mužů pak ve věku mezi 18. až 19. rokem). Na druhou stranu jsou to chlapci, kteří se dříve než dívky – okolo 16. roku věku oddávají petingu (mazlení). Na první rande chodí chlapci i dívky okolo 15. roku a první vážné vztahy navazují okolo 18. roku.

V průřezu všemi generacemi se již léta udržeje pro obě pohlaví průměr prvního pohlavního styku v 17,5 roku. A ač se zdá dnešní generace »nevázaná«, doc. Weiss zdůrazňuje, že spíše opak je pravdou! Je mnohem méně promiskuitní než například generace dnešních padesátníků a více zodpovědná i při dlouhodobém užívání antikoncepce. „Horší je to s užitím antikoncepce při prvním styku. Pouze 24 % mužů použije kondom, 49 % dotázaných dokonce nepoužije žádnou antikoncepci. Tato čísla za evropským průměrem stále zaostávají“ podotýká Weiss.

Příroda je absolutním favoritem jako místo, ve kterém přichází naši teenageři o panenství či panictví – 51 % mladých mužů a 48 % dívek zde nabývá svých prvních sexuálních zkušeností v životě. Na druhém místě se pak umístil byt partnera či partnerky. „Je to dáno tím, že Češi jsou po Švédech druhými nejčastějšími majiteli nějaké chalupy či chaty. A prázdniny na nich tráví mnoho mladých lidí,“ říká doc.Weiss.

Délka známosti před prvním stykem je nejčastěji více jak půlroční – 29 %. Ale pozor! 26 % dotázaných odpovědělo, že se před prvním sexem znali s partnerem měně než 1 měsíc, což poukazuje na to, že tato čísla jsou skutečně velmi individuální.

Autor: kava