Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co to znamená, když vaše děti či vnoučata říkají: LOL, WTF, OMG a další zkratky?

  • 16. března 2018 | 06:00

    V dnešní moderní a zrychlené době musí být člověk neustále v pozoru, aby stíhal a nestal se z něho tak trochu out rodič. Pokud porozumíte jazyku dnešních teenagerů, můžete si být jistí, že stoupnete v jejich očích a už zkrátka nebudete ten nudný otec, matka nebo stárnoucí babička a dědeček, kteří nerozumí zkratkám WTF, BTW nebo LOL.

  • Proboha, co to říkáš

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Už jste se setkali se situací, kdy po vás vaše děti chtěly něco ASAP a vy jste absolutně nevěděli, co po vás chtějí, a tak následovalo přetočení očí v sloup a zklamané povzdychnutí? Jestli k tomu všemu vaše děti ještě přidaly zkratky OMG nebo WTF a vy jste opět netušili, která bije, pak je nejvyšší čas přijít těmto zkratkám na kloub! Co tedy jednotlivé zkratky znamenají?

  • Prostě překvapení

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    WTF. Tato zkratka, v anglickém znění "What The Fuck", nemá v překladu moc lichotivý název, ale pokud ji nebudeme překládat doslovně, znamená to něco jako "o co tady jde" nebo "co to má znamenat". Bývá výrazem překvapení, ale většinou v negativním slova smyslu.

  • Smíchy se válím po podlaze

    ...
    Autor: Shutterstock

    LOL. V angličtině tato zkratka znamená "Lot Of Laugh" a používá se v případě, že vás něco nebo někdo pobaví. Většinou se používá v psané podobě. Tuhle zkratku lze ještě vystupňovat a použít ROFL, což znamená  "Rolling on the floor laughing" tedy smíchy se válím po podlaze.

    Mimochodem, tyhle zkratky dělají dospělým problémy i tehdy, když je angličtina jejich rodným jazykem. Internetovou legendou je například žena, která psala soustrastné SMS lidem, kterým někdo zemřel a vždycky je zakončila právě zkratkou LOL. Myslela si totiž, že to znamená "lots of love" neboli spoustu lásky. 

  • Spěchá to!

    ....
    Autor: Shutterstock.com

    ASAP. A máme tady již zmiňovanou zkratku ASAP. Pokud vaše dítě tuto zkratku použije, pak po vás nejspíš něco chce a znamená to, že to máte udělat co nejdřív. "As Soon As Possible", jak zní její překlad, znamená "hned, jak to bude možné".¨

  • Oh, můj bože!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    OMG. Tato zkratka má většinou sarkastický podtón, takže pokud ji vaše dítě vypustí z pusy, rozhodně nemějte pocit, že jste v jeho očích zaváleli. OMG, neboli "Oh My God", zkrátka znamená "ó můj bože". Případně OMFG neboli Oh My Fucking God. 

  • Mimochodem, to znáte, ne?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    BTW. Pokud na vás vaše dítě vyrukuje s touto zkratkou, nejedná se o nic šíleného. Tato zkratka "By The Way" znamená "mimochodem". V Česku se celkem běžně  můžete setkat i s její českou verzí MMCH. 

  • A na tohle bacha

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    TLDR. Kdybyste se náhodou rozhodli vnoučatům nebo dětem sepsat dlouhý mail s nějakými těmi životními moudry a ona vám odpověděla s použitím zkratky TLDR, namáhali jste se marně. Protože tohle znamená "Too Long Didn't Read" neboli "příliš dlouhé, nečetl jsem." Takže bacha na to. 

  • A to ještě není všechno

    ...
    Autor: iStock

    Existuje spousta dalších zkratek, na které můžete narazit a marně přemýšlet, co vlastně znamenají. Tady máte váběr několik dalších: FYI  - for your information neboli "pro vaši informaci", PPL - people nebo lidé, BFF - best friend forever neboli navždy nejlepší přátelé, případně IMHO neboli In My Homble Opinion čili podle mého skromného názoru. Ale třeba také CS což je zkratka ze slova čus a s angličtinou nemá nic společného. 

    Proniknout do světa dospívajících teenagerů není vždy jednoduché a rozhodně nastanou situace, kdy s nimi zkrátka nenajdete společnou řeč. Díky našemu rychlokurzu ale budete alespoň trošku v obraze, a pokud při nahlédnutí do žákovské knížky použijete zkratku OMG, rozhodně v očích svého dítěte stoupnete!

Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.