Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Věk v době svatby rozhoduje o tom, zda manželství vydrží!

19. ledna 2018 | 06:00

Určitě jste se už setkali s názorem, že lidem, kteří se berou příliš mladí, manželství často nevydrží. Nedávné studie dokázaly, že je to přesně naopak. Možná byste to nečekali, ale věk, ve kterém vkročíte do manželství, hraje větší roli, než jste si mysleli. 

"Jste ještě moc mladí", "Ještě nevíte, co je život", "Proč tak spěcháte?" ... Připadají vám tyto věty povědomé? Jestliže bylo kdysi uzavírání manželství v brzkém věku naprosto běžné, dnes se na to okolí dívá skepticky. Opravdu to ale znamená, že šance na rozvod je mnohem pravděpodobnější? 

Čím dřív, tím líp

Studie provedená v Utahu ve Spojených státech tento výrok vyvrací. Naopak potvrzuje, že lidé, kteří se rozhodnou vstoupit do manželství co nejpozději, více riskují. Riziko rozvodu se tedy snižuje pro ty, kteří se pro sňatek rozhodli ve svých pozdních dvacátých a na začátku třicátých letech. "Celé roky se zdálo, že čím déle jste čekali na to, až se vezmete, tím lépe. Čím jste byli starší, tím menší riziko rozvodu hrozilo. Je to ale právě naopak," komentuje výsledky studie sociolog Nicholas Wolfinger, který vedl výzkumný tým v Utahu. 

Studie ukázala, že riziko rozvodu stoupá ve věku dvaatřicet let. Naopak nejlepší doba na manželství je v rozmezí pětadvacet až třicet let. V tomto věku vám zbývá ještě dost energie a stačili jste nasbírat zkušenosti. Samozřejmě to ale neznamená, že pokud se pro manželství rozhodnete v tomto věku, zaručí vám to štěstí až do smrti. Jiné studie například prokázaly, že lidé, kteří jsou spolu méně než tři roky, jsou více ohroženi rozvodem než ti, kteří jsou spolu více než tři roky. 

Ideální věk neexistuje

Přestože studie stanovila rozmezí, kdy je nejlepší doba pro manželství, máme tak trochu pocit, že ideální věk pro manželství zkrátka neexistuje. V prvé řadě je důležité sestavit si svůj žebříček hodnot a uvědomit si, zda jste na sňatek opravdu připraveni.  Musíte si uvědomit, že se váš život z jednoho člena rozšíří na členy dva. Dva lidé, dva názory, spousta kompromisů. 

Teprve když si tohle uvědomíte, jste ochotni přijmout vašeho partnera i se všemi nedostatky, pak jste opravdu připraveni. A vůbec nezáleží na tom, jestli je vám dvacet, třicet nebo čtyřicet. A když to nevyjde? Pak jste nejspíš nenarazili na toho pravého/pravou. 

Jak poznáte, který muž je pro vás ten pravý? Odpověď najdete v našem videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovič

 

Autor: Aneta Pařízková