Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdy je čas na nový vztah? Hlavně ho neuspěchejte!

8. ledna 2018 | 06:00

Rozešla jste se s partnerem, cítíte se osamělá, ale zároveň máte chlapů plné zuby? Kdy je teda ta správná chvíle začít uvažovat o restartu a pustit do svého života nového muže? Není to zdaleka tak jednoduché. Než se vydáte na další cestu za milostným dobrodružstvím, raději pár věcí zvažte. 

Opustil vás kvůli jiné, přestali jste si rozumět, hádky u vás byly na denním pořádku a tak dále. Ať už byl důvod vašeho rozchodu jakýkoliv, nikdy se nejedná o nic příjemného. Dvojnásob bolestivé chvíle nastávají, pokud jsou ve hře i děti. Všichni si musejí zvyknout, že rodina už nefunguje jako dřív. 

Nový začátek

„Rozchodem končí jedna životní etapa, zároveň začíná jiná. Spousta lidí ale dělá to, že se pustí do nového vztahu po rozchodu příliš brzy, ať už z důvodu toho, že to tak chtěli nebo to vyplynulo ze situace,“ říká poradce pro mezilidské vztahy a terapeut Karel Cháb. Podle něj si ještě neuvědomujeme, že náš mozek zatím nedokáže fungovat v normálním režimu, není ještě přivyklý změně, odloučení, prostě rozchodu vůbec.

„Naše myšlenky se můžou neustále točit kolem bývalého partnera. Mozek nás začne tlačit i do situací, kdy často přemýšlíme, co by v tuto chvíli náš bývalý partner dělal, jak by se choval, co by řekl, na co teď myslí, jak by reagoval, kdybyste byli spolu,“ vysvětluje Karel Chába. Budeme-li pořád srovnávat bývalého a současného partnera, budeme-li se soustřeďovat na minulost, nový vztah pak nemá šanci být plnohodnotný a funkční. 

Neuspěchejte to

Často se stává, že se do nového vztahu vrhneme střemhlav především proto, že nechceme být sami nebo si připadáme bez partnera méněcenní. A tak moc nepřemýšlíme o tom, jestli se k nám nový partner hodí, zda máme něco společného a je nám s ním dobře. Znáte to – někdy stačí takzvaný převozník. Někdo, kdo vyplní prázdnotu, která po rozchodu vznikla, a převeze nás na druhý břeh, kde nás snad čeká nový začátek.

„Lidé po pár dnech nebo týdnech zjistí, že jim nový vztah nevyhovuje, a s novým partnerem se rozejdou. Uvědomí si, že se z rozchodu ještě nedostali,“ říká poradce s tím, že neexistuje pravidlo na to, kdy už nový vztah navázat můžete a že bude fungovat. „Na jedné straně jsou lidé, kteří se rozejdou po vzájemné dohodě naprosto slušně a dobře, mohou být hned přáteli. Na druhé straně jsou lidé, kteří rozchod prožívají velmi bolestně a trvá jim dlouho, než se z této nepříjemné situace dostanou,“ uzavírá Karel Chába. 

Na co si dát pozor

Když navážete nový vztah, může se zpočátku jevit ideálně nebo přinejmenším nadějně. Za půl roku je ale všechno jinak. „Od klientů se někdy dozvídám, že vztah třeba i rok krásně fungoval, vše klapalo. A pak nastal zlom. Dám konkrétní příklad: Muž se rozváděl a jeho nová partnerka se ho snažila podporovat. Podřizovala tomu vše a snažila se, aby ho ze všeho co nejdříve dostala. On si na tento způsob fungování vztahu zvykl, vyhovovalo mu, že se vše točí kolem něj. Ve chvíli, kdy problémy skončily a oni měli začít žít normálně, už se jim nedaří spolu vycházet. Model vztahu, jaký byl nastaven od prvopočátku, už neexistuje,“ říká terapeut. Je tedy třeba být k sobě poctiví. Než se znovu začneme párovat, pořádně si to promysleme, ať si nezpůsobíme více bolesti než radosti. 

Jak nám zamilovanost komplikuje život? Odpověď najdete v našem videu:

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jak nám zamilovanost komplikuje život. • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: Hana Vítková