Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Knihy, které nás baví: Silné příběhy 20. století i hledání bodu G

  • 2. února 2017 | 10:00

    Venku mrzne, až praští, zimy má většina z nás už plné zuby, a tak je ideální doba zalézt si pod deku s nějakou dobrou knihou. Nezáleží na tom, zda sáhnete po klasikovi nebo moderním autorovi. Všechny vás zahřejí stejně. Jaké jsme pro vás tento týden vybraly? 

  • Ruta Sepetysová: V šedých tónech

    Ruta Sepetysová, V šedých tónech, CooBoo, 288 stran, 299 Kč.
    Autor: archiv firem
    O hrůzách, kterých se během druhé světové války dopustil Hitler a jeho říše, bylo napsáno na tisíce knih. O utrpení lidí v Sovětském svazu bylo zakázáno mluvit a ještě dnes je to trochu tabu. To se snaží napravit Ruta Sepetysová se svou knihou V šedých tónech. Hlavní hrdince Lině je patnáct, když ji společně s matkou a mladším bratrem deportují z rodné Litvy na Sibiř do pracovních táborů. Podmínky, které tam panují, jsou víc než bídné. Nedostatek jídla, nemoci, mrazy hluboko pod nulou, a o teplém oblečení si mohou jen nechat zdát... To vše kvůli tomu, že Linin otec byl univerzitní profesor, který se nahlas vymezoval proti stalinistickému režimu. Hlavní hrdinka pak v pracovních táborech strávila dvacet let. Jestli máte rádi příběhy, které vás chytnou za srdce a které přečtete jedním dechem, budete spokojeni. Jazyk, kterým Ruta Sepetysová píše, je skutečně jednoduchý, mnohdy na můj vkus až moc. O to více to ale vyrovnává dějová linie. Rozhodně si počkejte na doslov, který změní pohled na celou knihu.
  • Kolektiv autorů: Příběhy hrdinů 20. století

    Kolektiv autorů, Příběhy hrdinů 20. století, Plus, 430 stran, 349 Kč.
    Autor: archiv firem
    Jestliže vás zaujala předchozí kniha, pak si ani nemusíte odpočinout a hned se můžete vrhnout do Příběhů hrdinů 20. století. Nezisková organizace Post Bellum dala dohromady příběhy lidí, jejichž osudy ovlivnily nejen druhá světová válka, ale i následná studená válka a komunismus v českých zemích. Kniha je nabitá skutečně silnými příběhy lidí, kteří se museli navzdory osudu postavit životu čelem a nikdy to nevzdali. Není od věci připomenout si vykonstruované procesy, které stály život stovky lidí. Mám pocit, že se na to v dnešní době pomalu pozapomíná. Což je ostatně jednou z motivací organizace Post Bellum, proč tyto příběhy shromažďovat, a předávat je tak dalším generacím.  
  • C. D. Payne: Zázrak v plechovce

    C.D. Payne, Zázrak v plechovce, Jota, 200 stran, 278 Kč.
    Autor: archiv firem
    Pojďme se ale trochu uvolnit a od těžkých životních dramat se přesuňme ke komediím. I když se stále pohybujeme v druhé polovině dvacátého století, tak se na chvíli vzdálíme z Evropy – do Ameriky. Je léto roku 1949. Studená válka nabírá na obrátkách, do amerických domácností proniká televize, na stříbrném plátně vzdychají prsaté filmové divy, dělníci stávkují a lidé se houfně přesouvají z měst do kempů, aby strávili dovolenou v přírodě. A v tom všem se potácí mladý muž, čerstvý maturant Wilder S. Flint, který se rozhodne ve starém veteránu po svém strýci brázdit Spojené státy americké, aby našel tajemného prodejce krému, se kterým utekla jeho dívka. Putování to bude dlouhé, provázené zajížďkami, bizarními setkáními a zastávkami, díky kterým Wilder pochopí, že život nikdy neběží tak, jak si ho naplánujeme. Jaké štěstí, že ho na cestě provází nekonvenční a nebojácná stopařka Verity zvaná Univerzita, se kterou je každý den plný nečekaných příhod a noc plná překvapení. Jestliže vás bavily Mládí v hajzlu nebo Nestydaté plavky autora, který o sobě prohlašuje, že se měl narodit v Česku, pak vás bude bavit i Zázrak v plechovce.
  • Elena Ferrante: Geniální přítelkyně

    Elena Ferrante, Geniální přítelkyně, Prostor, 304 stran, 347 Kč.
    Autor: archiv firem
    Je polovina minulého století a ocitáme se v italské Neapoli. Tady totiž začíná příběh dvou kamarádek: Eleny a Lily. Tyto dvě pro sebe navzájem budou ve svých životech a osudech vždy klíčovými osobnostmi, a to nejen v pozitivním slova smyslu. Protože na stejné rovině, jako je jejich přátelství, se ocitá i rivalita. Kromě tohoto vzácného přátelství mezi dvěma ženami, ze kterého rozhodně nekape kýč, stojí za zmínku i skvěle vykreslené sociální poměry v tehdejší Itálii. Příběh je krásně popisný, ale vůbec vám to nebude vadit. Autorka vás totiž dokáže přenést na místo a vy máte pocit, že jste se skutečně ocitli v chudinské čtvrti v Neapoli a že zažíváte osudové přátelství. Jestli vás kniha pohltí, tak jako čtenáře po celém světě, připravte se na to, že se od příběhu jen tak neodtrhnete. Jde totiž o teprve první díl trilogie. 
  • Frühaufová Martina, Weber Daniel: Hledání bodu G

    Daniel Weber; Martina Frühaufová, Hledání bodu G, XYZ, 192 stran, 211 Kč.
    Autor: archiv firem
    Jestli si ale nejvíce odpočinete u jednoduché literatury, při které se můžete zasnít nad romantickým příběhem, potom zkuste třeba knihu Hledání bodu G. Hlavní hrdinkou je rozvedená sexuoložka, která se rozhodne na dovolenou tentokrát odjet sama, aby si odpočinula od svého současného života. Na benzinové stanici potká neznámého muže, který stopuje. Co budete spoluprožívat dál? Rozhodnete se ho svézt, posléze svést a společně prožijete neopakovatelný letní flirt? Cesta vám ubíhá svižně, vyprávíte si vzájemně životní zážitky, nenadálé odbočky a výhybky jsou příjemným osvěžením a důkazem, že improvizace je zárukou dobrodružství...

Diskuse ke článku
.