Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pro tátu i pro kamarádku. Tipy na knihy, které udělají radost!

  • 21. prosince 2016 | 10:50

    Už si ani nepamatuji, kdy jsem pod stromečkem nenašla alespoň jednu knihu. A stejně, jako je ráda dostávám, je se stejnou láskou dávám i ostatním. Vymyslet ale občas, po jaké sáhnout, může být oříšek. Pokud tedy ještě na poslední chvíli sháníte knihu, máme pro vás pár tipů. 

  • Pro tátu

    Robert Bryndza, Dívka v ledu, Grada, 448 stran, 399 Kč
    Autor: archiv firem
    Pokud u chlapů sáhnete po detektivce, většinou se nespletete. Jednou z novinek je třeba Dívka v ledu od Roberta Bryndzy. Kniha se odehrává v Londýně, kde je v ledu nalezeno tělo mladé ženy. Případu se ujímá detektivka Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil. Pak jim svázal ruce a hodil je do vodních nádrží různě po Londýně. Kniha je světový bestseller a konečně se dostává i na naše pulty!
  • Pro mámu

    Anthony Doerr, Sběratel mušlí, Moba, 240 stran, 268 Kč
    Autor: archiv firem
    Maminka nemusí pod stromečkem najít pouze milostné romány. Pokud tápete, jakou knihu jí koupit, sáhněte po krásném, pohodovém a uvolňujícím čtení. Tím je soubor povídek Sběratel mušlí od Anthonyho Doerra. Ten je u nás známý zejména díky knize Jsou světla, která nevidíme, za kterou získal Pulitzerovu cenu. Sběratel mušlí je soubor povídek odehrávajících se na mnoha rozličných místech, ať už jsou to pobřeží Keni nebo předměstí Ohia. Autor si v knize hraje s lidskými osudy, jejich povahami, s dilematy a mnohdy složitými životními situacemi. Titulní povídka vás namlsá na další. Je o slepci, kterého na procházkách po pláži Afriky provází jeho pes. Ačkoliv nevidí okolní svět, neznamená to, že okolní svět nevidí jeho.
  • Pro sestru

    Patrik Hartl, Okamžiky štěstí, Bourdon, 460 stran, 319 Kč
    Autor: archiv firem
    Dvojromán Okamžiky štěstí je dlouho očekávaná kniha od spisovatele Patrika Hartla, jehož román Malý pražský erotikon vám určitě něco říká. Hlavními postavami jsou sourozenci Jáchym a Veronika a autor vám dá s nimi prožít několik chvil. Nicméně vy si můžete vybrat, jestli si nejprve užijete den jako Jáchym, nebo jako jeho sestra. Oba dva hledají štěstí, lásku, k tomu jim pomáhají přátelé, kteří se kolem nich pohybují. Přitom jsou ale oba dost rozdílní, a tak budete možná překvapeni, že jde skutečně o dva lidi jedné krve.

  • Pro bráchu

    Karl Ove Knausgard, Můj boj 1: Smrt v rodině, 416 stran, 359 Kč
    Autor: archiv firem
    Kniha Můj boj 1: Smrt v rodině je kritiky velmi oslavována a považována je za jeden z nejlepších literárních počinů 21. století. Co je na ní tak skvělého? Možná to, že od prvního slova kniha pohltí a nemáte už moc šancí couvnout zpět. Nečekejte klasický životopis ve stylu "vyrůstal jsem v neúplné rodině, a protože mě otec mlátil, píšu dnes tak dobré knihy", ale vlastně obyčejné vyprávění o malém klukovi, ze kterého se z vlastní vůle v osmi letech stal křesťan. Vše je prolnuto autorovými myšlenkami a polemikami. Jeho myšlenkové pochody vám občas budou připadat až trochu moc surové, leč napsané jsou více než poeticky. Občas s nimi budete třeba i nesouhlasit, a někdy vás dokonce rozčílí. Nicméně o to více vás kniha chytne a nebudete mít sílu se od ní odtrhnout.

    Celá kniha má ale mnohem větší záběr, je tak upřímná, pravdivá, že se leckdy mezi řádky sami najdete. I když zřejmě mnohem méně než rodina Karla Ove Knausgarda, která s ním přestala po vydání knihy mluvit.

  • Pro kamarádku

    Wolgang Bauer, Ukradené dívky, Grada, 176 stran, 279 Kč
    Autor: archiv firem
    "Nechali mi jen moje jméno." Jedna věta, která ale dokonale vystihuje knihu Ukradené dívky od Wolfganga  Bauera. Pokud máte v okolí kohokoliv, kdo není slepý vůči problémům, které se dějou, potom mu tuto knihu určitě nadělte. Jsou v ní zpovědi skutečných žen, které si prošly peklem. Teroristická organizace Boko Haram, která ovládá Afriku, používá ty nejkrutější techniky, které si snad ani nedovedete představit. Ženy jsou v tomto případě měnou, kterou si vůdci kupují přízeň svých poddaných. Emírové, tedy ti, kteří jsou určeni pro vládnutí nad danou vesnicí, rozhodují, kdo se s kým bude rozmnožovat. Ženy jsou pro ně jen nádoby pro jejich geny. Chtějí mít děti, které vyrůstají zcela v duchu hnutí. V knize jsou popsány osudy žen, kterým se ze zajetí podařilo utéct. 

Diskuse ke článku
.