Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ježíšek, Santa Claus, skřítek Juleissen: Proč nosí vánoční dárky téměř všude chlapi?

  • 27. listopadu 2016 | 06:00

    Přemýšleli jste někdy nad tím, kdo nám nosí ty hromady dárků, které najdeme na Štědrý den pod stromečkem? Já tedy ano a musím říct, že mi to začalo vrtat hlavou ještě víc. Všude na světě je totiž nosí bytosti mužského pohlaví. Ať už je to náš Ježíšek, Santa Claus či norský skřítek Juleissen. Všichni jsou tajemní, málokdo je viděl, mají víc než sto let, někdy i bílé vousy, vrásky, pupek a jsou to chlapi!

  • Dárky se dávaly už ve starém Římě

    ...
    Autor: Shutterstock

    I když se nám ještě před pár desítkami let snažili vtloukat do hlavy, že Ježíšek neexistuje a že místo něj nosí dárky děda Mráz, nadělování dárků je jeden z hlavních atributů Vánoc. Dávat dárky bylo běžným zvykem už ve starém Římě během oslav Saturnálií, kdy lidé právě tímto zvykem uctívali boha Saturna. Kromě toho lidé hodovali, nevázaně pili, jedli a hýřili. Podle mnoha názorů právě tyhle oslavy inspirovaly naše vánoční zvyky. A jak vidíte, už tenkrát to byl Saturn – bůh rodu mužského.

     

  • Mikuláš, Ježíšek a ti další

    ...
    Autor: Shutterstock

    U nás je tradice rozdávání dárků spojená s Mikulášem, který původně dárky nosil. Ježíšek k nám dorazil mnohem později z Německa, ovšem Mikuláš zůstal dodnes. Dárky tedy nosí v českých zemích dva chlapi – Mikuláš a na Štědrý den Ježíšek. Mikuláš v podobě majestátního stařečka, kterému se odlepuje vata z vousů, toho v minulosti vykonal opravdu dost. Byl patronem manželství a obchodníků a taky patronem mořeplavců. Vždycky si ale udělal (a dělá dodnes) čas na to, aby obešel 5. prosince večer všechny hodné děti. Doprovod mu dělali a dělají anděl a čert (taky chlap), dříve to byli ještě i kominíci, vojáci či Turci (zase chlapi).

  • Ženské dárkyně? V menšině

    ...
    Autor: Shutterstock

    Přestože dárky na Štědrý den nosí skutečně jen chlapi, existují i ženské postavy, které ještě v době adventu nadělují hodným dětem dárky. Dva dny před Mikulášem dřív děti navštěvovala Barborka. Měla bílý oblek, měla masku a vypadala prý hrozivě. Ovšem hodné děti od ní dostávaly ovoce, ořechy a jiné dobroty. Tahle ženská byla zejména pro mladé a svobodné dívky důležitá, protože jí přikládaly kouzelnou moc. Dodnes se uchoval zvyk utrhnout třešňovou nebo višňovou větvičku a dát ji do vázy. Pokud do Štědrého dne vykvete, dívka se do roka vdá... Bohužel – dnes už Barborky na ulicích nepotkáte, nahradil je kolega Mikuláš (chlap).

     

  • Další muži v řadě s dárky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Přestože vánoční svátky v běžné rodině obvykle zařizuje a organizuje žena (no, pár výjimek by se našlo), vánoční dárky ve finále přináší Ježíšek nebo nějaký jeho kolega. Výjimky se ale najdou. Třeba v Itálii, kde obvykle nosí dárky Babbo Natale, který ale jako by vypadl z oka našemu Mikulášovi. Na Sicílii rozdává dárky ženská – čarodějnice Befana, ovšem až 7. ledna. To je ale fakt evropská výjimka. Jinak to chodí přibližně stejně – a jak sami vidíte, všichni tihle dárkonosičové vypadají poněkud omšele a staře. Proč dárky nenosí třeba někdo, kdo vypadá jako americký herec Dwayne Johnson, mimochodem nejvíce sexy muž planety pro rok 2016? 

    Česko a Slovensko: Ježíšek

    Polsko: svatý Mikuláš

    USA, Irsko a některé asijské země: Santa Claus

    Norsko: skřítek Juleissen

    Švédsko: trpasličí dědek Jultombe

    Velká Británie: Father Christmas

    Francie: Papa Noël

    Německo, Rakousko: Weihnachtsmann (v lužickosrbské části Německa je to Christkind)

    Bulharsko: děda Koleda

    Holandsko: Sinterklaas

    Rusko, Ukrajina: děda Mráz

    Křesťanská Čína: Tun Čche Lao (starý vánoční muž)

    Srbsko, Zakarpatská Ukrajina: Svjatoj Nikolaj

    Chorvatsko: vánoční děda Božičnjak

    Španělsko: Papa Noel

    Japonsko: bůžek Hoteišó

     

    Video se připravuje ...
    Dojemná vánoční reklama londýnského letiště Heathrow • VIDEO: Youtube/Heathrow Airport/Supermámy

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.