Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chtěla byste zajíčka? Jaké to je mít mladšího partnera

  • 14. října 2016 | 06:00

    Když se provalilo, že vdova po Radkovi Brzobohatém Hana Gregorová randí s krásným Ondřejem, strhla se kolem jejich vztahu slušná debata. Nikdo jí neměl za zlé, že si po smrti muže našla někoho jiného, pes byl zakopaný ve věkovém rozdílu. Zatímco Haně je třiašedesát, jejímu miláčkovi jedenatřicet. Na fenomén „starší žena randící s mladším mužem“ už si pomalu zvykáme. Jenže občas nám věkový rozdíl přijde přece jen trochu moc velký.

  • Takhle ano, naopak ne

    Autor: Blesk - D. Kundrát, M. Hykl, M. Pátek, D. Malík, M. Rušinová

    Rekordmany mezi českými celebritami jsou Kája Saudek a jeho žena Pavla. Když se ona narodila, bylo Kájovi pětačtyřicet. Šílené? Ani ne. Většina z nás nad tím mávne rukou, a muži dokonce závistivě zabručí něco ve smyslu: Ten si umí vybrat.

    Běda ale, když se role obrátí a výrazně starší je žena. „Já k tomu nechci nic říkat, jenom chci říct, že když má chlap o čtyřicet let mladší ženu, tak ho všichni obdivují a je úžasný, a když je to naopak, tak je to hrozný a každý se nad tím podivuje. A já si myslím, že ženy v mém věku velice dobře rozumějí tomu, o čem mluvím,“ okomentovala svůj vztah s mladým mužem herečka Hana Gregorová. A má naprostou pravdu.

  • Stejně uteče s dvacítkou

    Autor: Shutterstock.com

    Nejčastější argument proti vztahu ženy s mladším mužem je, že ji stejně jednou opustí s blonďatou dvacítkou. Vždycky mě to pobaví, protože s naivní mladou holkou vám klidně uteče váš vrstevník nebo chlap těsně před důchodem.

    Moje sestřenice si začala s mladíkem před deseti lety. Tehdy mi říkala, že budoucnost neřeší, že žije tady a teď a ostatní se uvidí. Dodnes spolu žijí, vybudovali si firmu a je jim fajn. Už teď spolu vydrželi aspoň tak dlouho jako dnešní průměrný manželský pár.

  • Riziko babičky

    Autor: shutterstock.com

    Moje sestřenice samozřejmě může být výjimka. Proto jsem se na rizika vztahu starší ženy a mladšího muže zeptala psycholožky Kataríny Szabados z Centra zvyšování psychické odolnosti. „Dnes, kdy žijeme přes 80 let, ale zároveň jsou naše vztahy často velice krátkodobé, věkový rozdíl podle mého názoru velkou roli nehraje. Jistě, když spolu ti dva zůstanou, logicky přijde doba, kdy muž je ještě plně při síle a jeho žena už bude babička. Ale taková situace může nastat bez ohledu na věkový rozdíl. Znám spoustu párů, ve kterých dva stejně staří lidé vypadají jako otec a dcera nebo matka a syn,“ vysvětluje odbornice na vztahy.

    Navíc podle ní v každém vztahu narážejí lidé na problémy, které musí řešit. Někdy muž pije, je nespolehlivý, stále na cestách nebo pořád pracuje. No a někdy – ale ne vždy – je tím problémem právě věkový rozdíl. Nakonec stejně jde vždycky o to, jak se s tím muž a žena vypořádají.

  • Stojí to za to

    Autor: shutterstock.com

    Můj švagr se před dvěma lety zamiloval do ženy ve věku své matky. On s tím problém neměl, ona ano. Stála oběma nohama na brzdě a bála se pustit se do vztahu. „Mám zrcadlo, vidím, kolik mi je let. Za chvíli mu nebudu stačit. Jak se na nás budou dívat lidi…?“ Tohle byly její argumenty, proč se nezamilovat a možná také zůstat po šedesátce do konce života sama. Naštěstí byl švagr vytrvalý a ona nakonec podlehla.

    Proč je to štěstí? Na to přesně odpovídá psycholožka Iva Volgová ze serveru 55 plus. „Většina starších žen si takovou lásku neodepře. Říkají, že i kdyby trvala třeba jen rok nebo dva, budou za ni vděčné. Je to pro ně mnohem víc než žít v relativním klidu, ale zároveň být citově vyhořelé. Znovuobjevené vášeň a cit, to bývají hlavní hnací motory vztahů, ve kterých je muž o hodně mladší. Je tím, kdo dává ženě křídla a učí ji ,létat‘, a starší žena má pro mladšího muže na oplátku kouzlo mateřství, láskyplnosti a péče,“ vysvětluje psycholožka.

  • Nebojte se létat

    Autor: shutterstock.com

    Pokud jste i vy ve fázi zamilování do mladšího muže, nekazte si krásné období zbytečnými pochybnostmi a užijte si návrat o pár let zpátky. Možná to nebude navždycky, ale určitě vás takový vztah posune dál, a navíc zaplaví tělo dávkou hormonů štěstí. Radost a lásku bychom si měly užívat v každém věku.

  • Pro a proti

    Autor: shutterstock.com

    Pro:

    Mladší muž se od ženy něco naučí a zdaleka nejde jen o sex.

    Žena díky jeho mladickému entuziasmu omládne a dostane nový impulz k radosti ze života.

    Proti:

    Některé páry už spolu nemůžou mít děti. Musí si najít jiný tmel.

    Když vyprchá počáteční euforie, může si vedle něj žena připadat stará a bude žárlit na mladší.

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.