Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Knihy, které nás baví: Anthropoid trochu jinak a otevřená zpověď dnešního manželství

  • 13. října 2016 | 06:00

    Každý týden vychází mnoho nových knih, které by ve vaší knihovně neměly chybět. Stejně tak jsou ale i antikvariáty plné – nejen – beletrie, která čeká na své znovuobjevení. Proto vám přinášíme nejzajímavější knihy, které by vám neměly proklouznout mezi prsty. Co jsme pro vás v redakci nachystaly tento týden?

  • Miloš Říha, Michelle Losetook: Bez jablka

    Michaela Loosekoot, Miloš Říha, Bez jablka, Motto 224 stran, 299 Kč.
    Autor: archiv firem
    Tak jak to tedy vlastně dnes je? Jsme my, ženy, soběstačné a dokážeme se bez mužů obejít, nebo ne? Kdy za sebe necháme zaplatit večeři a v jaké chvíli je to těžce nevhodné? Co vlastně chceme? Řeknu vám tajemství: samy často nevíme, ale nedáme pokoj, dokud to nedostaneme! 

    Miloš a Michelle se v chaosu dnešních vztahů, kdy je hlavní metou znát heslo na sociální sítě partnera, snaží zorientovat. Žijou totiž v generaci dnešních třicátníků, tedy v první generaci, která si v životě nastavuje svá vlastní pravidla. A tím, že spolu nespí, k sobě mohou být upřímní.

    Jejich krátké tematické sloupky, které už rok vycházejí na Bezjablka.cz, jsou ironickým povzdechem nad tím, jak by dnešní svět vypadal, kdyby Eva tenkrát nepodala Adamovi jablko a Adam si do něj nekousl. Jak by vypadal svět, ve kterém muž a žena mluví otevřeně o všem, co se v jejich životech změnilo.

  • Lauren Groff: Osudy a běsy

    Lauren Groff, Osudy a běsy, Domino, 448 stran, 349 Kč.
    Autor: archiv firem
    Kniha začíná jako těžká romantika. Vášnivý sex na trochu prochladlé pláži Nové Anglie. Novomanželům to ale rozhodně nevadí a navzájem nejsou schopni pořádně se nabažit jeden druhého. Střih. Děj nás přenese o pár dekád dál, kde spolu žijí dva lidé po čtyřiadvaceti letech. Vydržela ta vášeň a napětí, které prožívali tehdy na líbánkách? 

    O tom, jak vypadá dnešní manželství, se v knize dozvíte hned ze dvou stran. Protože – jak víme – žádná mince nemá pouze rub, nebo líc. Nejprve dostala prostor ona, Mathilda, a pak teprve on, Lotto. Každý z nich vypráví o jejich společném manželství, každý z nich má ale na tu stejnou věc trochu odlišný názor. 

  • Paul Finch: Stalkeři

    Paul Finch, Stalkeři, Domino, 432 stran, 349 Kč.
    Autor: archiv firem
    Jestli vám v tomto depresivním podzimním počasí knihy o lásce a vztazích příliš nevoní, sáhněte raději po nějakém thrilleru. I když tedy – Stalkeři jsou také tak trochu o vztazích. S nadsázkou řečeno, samozřejmě. 

    Když zmizí třicet osm žen, nezávisle na sobě, je to podezřelé. Rozhodně nepůjde o náhodu, že by se najednou objevilo třicet osm únosců. Jenže co všechno mají ta zmizení společného? To se snaží odhalit detektiv Mark Heckenburg společně se sestrou jedné ze zmizelých. Nejvyšší orgány totiž rozhodly případ odložit, s čímž se někteří rodinní příslušníci nechtějí smířit. 

    Kniha je dost drsná, a pokud se už takto cítíte nejistá, kdykoliv jdete potmě domů, raději ji snad ani nečtěte. Skupina chlapů, kteří si říkají Klub sympaťáků, totiž na zakázku objednavatele vždy sleduje nějakou ženu, dozví se o ní první poslední a pak všechny informace, společně s dámou, předá objednavateli. A ten si s ní může dělat, co chce. A večeře při svíčkách to rozhodně není. Nečekejte květnatou mluvu, ale surový příběh, od kterého se nebudete moct odtrhnout.

  • Petr Hugo Šlik: Tržiště

    Petr Hugo Šlik, Tržiště, Plus, 168 stran, 206 Kč.
    Autor: archiv firem
    Román napřeskáčku. Tak by se dala nazvat nová kniha Petra Huga Šlika s názvem Tržiště. Postavte se doprostřed tržiště a rozhlédněte se kolem. Máte tam deset stánků a je jen na vás, jakou cestou se rozhodnete se vydat. A pokaždé jiná cesta bude znamenat i jiný příběh. 

    Kniha se skládá z deseti příběhů deseti lidí, které ačkoliv na sebe nenavazují, jsou spojeny jedním pevným bodem. A to je právě tržnice. Dílo je navíc tak graficky zajímavě zpracováno, že si příběh v něm můžete utvořit vy sami. 

    Autor totiž dává možnost spoluvytvářet vyprávění. Začněte číst od jakékoli kapitoly a libovolně přeskakujte, kam se vám zlíbí. Jako na opravdovém tržišti. Jaký příběh skrývalo právě to „vaše“ tržiště?

  • X. Martin: Provedu!

    Martin X., Provedu, Grada, 280 stran
    Autor: archiv firem
    V české kinematografii byste za poslední týdny těžko hledali slovo, které by bylo skloňovanější než "Anthropoid". Není to jen název filmu o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, toto označení nesla celá akce. A právě o ní píše autor Martin X. v knize Provedu!.

    Místo osobního příběhu parašutistů se ale autor věnuje událostem, době a osudům, které samotné akci předcházely a o kterých se tolik nenapsalo. Kniha Provedu! přináší románové zpracování skutečných událostí, motivů a celkové nálady doby konce třicátých a čtyřicátých let, které vyvrcholily operací Anthropoid a atentátem na říšského protektora Heydricha.

    Příběh je založen, jak již zmíněno, na skutečných událostech. Autor nastudoval archivní prameny a získal přístup k velkému množství faktů, na jejichž základě zrekonstruoval několik dějových linií, jež mají vysvětlit zásadní milníky v novodobých dějinách našeho národa. Linie se v několika místech protínají a vrcholí smrtí Reinharda Heydricha. Kniha Provedu! je velkou mozaikou doby a osudů. Kniha vychází 19. října.

Diskuse ke článku
.