Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Knihy, které nás baví: Přečtěte si, co se nevešlo do filmů Svěráka a Smoljaka!

  • 6. října 2016 | 06:00

    Každý týden vychází mnoho nových knih, které by ve vaší knihovně neměly chybět. Stejně tak jsou ale i antikvariáty plné – nejen – beletrie, která čeká na své znovuobjevení. Proto vám přinášíme nejzajímavější knihy, které by vám neměly proklouznout mezi prsty. Co jsme pro vás v redakci nachystaly tento týden?

  • Arturo Pérez-Reverte: Tango staré gardy

    Arturo Pérez-Beverte, Tango staré gardy, Argo, 432 stran, 398 Kč.
    Autor: archiv firem
    Nakladatelství Argo tento týden představilo podzimní novinky na knižním trhu a jednou z nich je i román Tango staré gardy. Podle mě ideální čtení pro podzimní sychravé dny. Děj se totiž postupně odehrává v Buenos Aires, Nice a Sorrentu. Arturo Pérez-Reverte vás do děje vrhne s takovou místní popisností, že zapomenete na to, jaké nevlídno je venku kolem vás. 

    Kromě toho vás kniha zahřeje i po duši, je to příběh lásky Maxe Costy a Mechy Inzunzové. Neočekávejte ale oddychovou romantiku. Kromě vášnivého vztahu se vám dostane také napětí, intrik, zrady a války – a to všechno v časovém rozpětí čtyřiceti let. Arturo Pérez-Reverte je nejpřekládanějším současným španělským spisovatelem. Jeho knihy se pravidelně umisťují na prvních příčkách všemožných žebříčků, rozhodně tedy stojí za pozornost! 

  • Paula Hawkins: Dívka ve vlaku

    Paula Hawkins, Dívka ve vlaku, 328 stran, Ikar, 291 Kč.
    Autor: archiv firem
    O Dívce ve vlaku jsem slyšela jediné – je to hodně dobré. Říkali to známí, kteří mají stejný vkus na knížky jako já, takže jsem byla rozhodnutá, že si knihu také přečtu. Nakonec jsem na ni pozapomněla a znovu se k ní dostala až nyní, když jsem narazila na upoutávky na stejnojmenný film, který má premiéru 6. října. Hned jsem se do knížky pustila. Z anotací jsem věděla, že je Dívka podobná Zmizelé, kterou jsem znala. Tu jsem ale viděla prvně ve filmové podobě a až pak jsem se snažila přelouskat knihu, bohužel se mi to nepodařilo, ačkoli film se mi moc líbil. Dívka ve vlaku mě naopak vtáhla na první dobrou. Ano, prolínají se dvě časové roviny a různé příběhy, ale pro mě je to mnohem srozumitelnější a přijde mi, že i děj rychleji plyne. Nechci vám prozrazovat moc a vlastně ani sama ještě moc nevím, ale baví mě, že jednotlivé postavy, které příběh vyprávějí, mají i zajímavé vlastní osudy a nejsou jen v pozici pasivního vypravěče (konkrétně mluvím o postavě Rachel).

    Hlavní hrdinka Rachel nežije momentálně vůbec šťastný a spokojený život a každý den dojíždí vlakem do Londýna, aby svou spolubydlící udržovala v přesvědčení, že je stále ještě zaměstnaná. Z okénka vlaku pozoruje dění ve čtvrti, kde bydlela se svým bývalým mužem. Ve stejné čtvrti žijí i "Jess a Jason", mladý pár, který si takhle Rachel pro sebe pojmenovala. Jednoho dne však Jess zmizí a Rachel se ten samý večer opilá pohybovala v blízkosti jejího domu, jenže si kvůli výpadku paměti v opilosti nemůže na nic vzpomenout...

    Video se připravuje ...
    Dívka ve vlaku má premiéru 6. října. • VIDEO: youtube.com
  • Katja Kettu: Porodní bába

    Katja Kettu, Porodní bába, Argo, 328 stran, 298 Kč.
    Autor: archiv firem
    Už rok slýchám z různých stran o tom, jak je Porodní bába jednou z těch emočně silných knih, na které jen tak nezapomenete. Příběh laponské porodní báby, která se v roce 1944 zamiluje do SS důstojníka Johannese a nechá se kvůli němu naverbovat do zajateckého tábora, vám sebere dech. Ale musíte dát knize chvíli čas. Pokud nemáte fotografickou paměť, pravděpodobně se budete snažit po několik prvních stránek zapamatovat si jména všech postav, které se tam objeví.

    Několikrát dostanete chuť knihu odložit, ale určitě to nedělejte. Jen co se porodní bába dostane do zajateckého tábora, kde místo aby dětem na svět pomáhala, se z ní stane anděl smrti, nebudete schopni se od ní odtrhnout. Připravte se ale na to, že se u knihy občas zardíte, a to možná více než u čtení Charlese Bukowského. Až pejorativní popis sexuálních tužeb a pohlavních orgánů je občas pro silné žaludky.

  • Anna Tůmová: Miluju tě jako svý boty

    Anna Tůmová, Miluju tě jak svý boty, Motto, 184 stran, 229 Kč.
    Autor: archiv firem
    Co je nejlepší lék na všechny chmury světa (alespoň toho ženského)? Nové boty! A ví o tom i Juliana, hlavní hrdinka knihy. Poprvé jsme se s ní setkali už v příběhu A co s tím má společného láska?. Nyní opět přichází se svými trabli. Hlavně těmi s láskou, speciálně s Podvodníkem, kterého miluje, ačkoliv by si zasloužil spíše ukamenovat. Srdce jí zlomil jednou, udělal to i podruhé. Stačila by další šance a zajisté by se nestyděl zatít znovu. 

    Naštěstí od toho máme všechny – i Juliana – kolem sebe dobré kamarádky, které mají spousty dobře mířených rad a pomocí, jak se ze srdcebolu co nejdříve vyléčit. Jestli právě prožíváte také nějaké chmury, potřebujete pocit, že v tom nejste sama, potom po knize určitě sáhněte. Není to náročné čtení, pohladí po duši a dodá potřebnou sílu.  

  • Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak: Filmové komedie I.

    Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Filmové komedie I., 299 Kč, 280 stran.
    Autor: archiv firem
    Jedním z největších fanoušků humoru dua Svěrák + Smoljak je bezesporu Jára Cimrman. Chvíli se diskutovalo o tom, že by se snad měl stát i kmotrem knihy Filmové komedie I., ale nakonec z toho sešlo. To ale vůbec nevadí, protože jestli i vy milujete humor Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, v knihovně vám rozhodně nesmí chybět kniha, která přináší to nejlepší z jejich filmové komediální tvorby. 

    Prostor tu dostaly filmy Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero a Vrchní, prchni. Dále jsou to filmy Na samotě u lesa a Vesničko má středisková. Kromě nejlepších pasáží z filmů je dílo opepřeno také úryvky, které se na obrazovky nedostaly. 

Diskuse ke článku
.