Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Knihy na léto: Už jste slyšeli o tajemném Malostranském ďáblovi?

  • 28. července 2016 | 10:00

    Vyznáte se ještě vůbec ve všech nových autorech a knihách, které každý týden zaplavují pulty knihkupectví? Zabrouzdali jste do antikvariátu a nevíte, po které knize rychle sáhnout? Rozhodli jsme se, že vám každý týden s výběrem trochu pomůžeme. A tak se můžete nechat inspirovat tím, jaké knihy zaujaly zrovna nás. 

  • Olina Táborská: Co má společného malá nožka s Kamasutrou

    Olina Táborská: Co má společného malá nožka s Kamasturou, Motto, 249 Kč
    Autor: archiv firem
    A na rozehřátí si dáme rovnou novinku! Dnes totiž vychází kniha Co má společného malá nožka s Kamasutrou a musím přiznat, že teda mě – jakožto ženu – název rozhodně nalákal. Protože vážně by mě zajímalo, co může mít malá nožka společného s erotickou knihou. Nebudu vám to prozrazovat, abyste se neochudili o překvapení, ale můžu naznačit.  

    I když je to romantika, neobejde se bez varování. V některých pasážích se totiž můžete poznat. Zvláště pokud jste čtyřicátník – nebo čtyřicátnice, která má za sebou několik nepovedených vztahů, a tak jediné, co chce, je mít už jednou provždy klid. Do chvíle, než potká atraktivní protějšek, který je jí okouzlen stejně jako ona jím.

    Jenže proč to nefunguje? A vážně nejde vztah založit na tom, že si v "posteli rozumíme tak jako nikdo"? Jestli jste se někdy i vy dostali do podobné situace, víte, o čem autorka knihy Olina Táborská hovoří. Hlavní hrdinové, Irena a Petr, si s sebou nesou jako Sisyfův kámen své bývalé vztahy, které nedokážou opustit, a tak se otevřít něčemu novému.

  • Vlastimil Vondruška: Ještě že nejsem kat

    Vlastimil Vondruška, Ještě že nejsem kat, MOBA, 269 Kč
    Autor: archiv firem
    Možná jste slyšeli o Vlastimilu Vondruškovi a jeho báječných knihách, které přinášejí napínavé i zábavné čtení příběhů odehrávajících se v různých historických epochách. A možná jste si také říkali, že všechny ty jeho epopeje jsou vlastně moc knih, ale v knihovně stejně nikdy není první díl. V tom případě tu pro vás máme knihu Ještě že nejsem kat. Dobrodružný detektivní román vás zavede do středověkého pražského Starého Města, kde se začaly dít podivné vraždy.

    Určitě si zamilujete sympatickou ženu kata Magdalenu, přestože občas zaskakuje za svého muže při vykonávání povolání. Budete zvědaví, jak to dopadne s milým studentem teologie Petrem, kterého kvůli jeho záletům vyhodili ze semináře. Zjistíte, kdo je vrah, i to, že korupce a úplatkářství kvetly úplně stejně jako dnes. A to všechno je napsané tak čtivě, že vám na celou knihu budou stačit dva dny u vody.

  • Jiří Hájíček: Selský baroko

    Jiří Hájíček, Selský Baroko, Host, 229 Kč
    Autor: archiv firem
    Možná že jste zaregistrovali, že jsme vám Jiřího Hájíčka už doporučovali. Ale nás prostě baví! Osobně mám ráda knihy odehrávající se ve dvacátém století, které navíc reflektují tuto dobu. Ať už se to týká první republiky nebo třeba doby těžkého komunismu. Což je přesně případ knihy Selský baroko. 

    Mladý genealog, poněkud ztracen sám ve svém životě, dává na objednávku dohromady rodokmeny cizích lidí. Jednou dostane prapodivnou zakázku, při jejíž realizaci se v kronikách vrací do padesátých let minulého století, do jihočeských vesnic té doby, když zrovna probíhalo znárodňování statků. Daří se mu odkrývat rodinná tajemství ukrytá šedesát let pod pokličkou, která mají ale dosah až do dnešní doby. 

    Pokud překonáte prvních pár stránek, které se vám možná budou zdát trochu zmatené, dostanete se do úchvatného příběhu, od kterého je těžké se odpoutat. I když autor na každé třetí stránce popisuje, jak úmorné vedro vládne zrovna tomu tehdejšímu létu... 

  • Ota Hofman: Lucie a zázraky

    Ota Hofman, Lucie a zázraky, Jota, 228 Kč
    Autor: archiv firem
    Malá pětiletá Lucie žije v dětském domově a strašně moc by si přála maminku... Možná si tuto pohádku z dětství také pamatujete. Bodejť by ne, kniha autora Oty Hofmana je nezapomenutelná.

    Když se Lucii dostane do ruky plyšový pejsek, kterého jí údajně poslala její maminka, a ten přes noc ožije, uvěří, že ji za ní skutečně dovede. Spustí se samozřejmě mela situací a okolností, když se holčička rozhodne utéct.

    Kniha nyní vychází v novém vydání nakladatelství Jota s krásnými ilustracemi. 

  • Jan Poláček: Malostranský ďábel

    Jan Poláček: Malostranský ďábel, Plus, 299 Kč
    Autor: archiv firem
    Vraťme se do poloviny minulého století do staré Prahy. Pohybuje se v ní muž, kterého poválečný tisk nazýval Malostranský ďábel, Malostranský vrah či Ďáblův přítel. Jeho skutečné jméno ale bylo Jiří Arvéd Smíchovský. Ačkoliv byl uznávanou osobností jakožto dvojnásobný doktor, hermetik a polyglot s fotografickou pamětí, působil dosti rozporuplně. Jan Poláček v knize Malostranský ďábel mapuje osudy člověka, jehož život pro nás zůstává opředen tajemstvím.

    Na jedné straně vzdělaný a nadprůměrně inteligentní potomek váženého pražského rodu, který se zabýval okultními vědami, a dokonce se snažil v domě U Zlaté lodě vyvolávat ďábla, na té druhé kolaborant, udavač (a to během druhé světové války i v éře po ní). Kde je však pravda a lze ji vůbec najít? Jan Poláček ve svém „dvojportrétu“ Malostranský ďábel nehledá definitivní odpověď, ale osobitým způsobem ve dvou narativních liniích skládá jednotlivé střípky tvořící obraz života této nejednoznačné osobnosti české minulosti.

  • Joe Hill: Plášť, edice Deluxe

    Joe Hill, Plášť, edice Deluxe, 489 Kč
    Autor: archiv firem
    Máte rádi Supermana, nebo vám vždycky přišel jako nudný klaďas? V obou případech určitě stojí za to komiksová novinka Plášť. Hlavní postavou je antihrdina, který umí létat, ale na rozdíl od Supermana se rozhodne, že na lidech mu pranic nezáleží a bude se mstít všem a za všechno. Pak už jen stačí říct, že komiks byl ztvárněn podle předlohy, kterou napsal Joe Hill, syn hororového krále Stephena Kinga, a je nad slunce jasné, že to bude stát za to! Ostatně přesvědčit se můžete sami, protože nakladatelství Comics Centrum vydalo oba komiksy ještě s původní Hillovou povídkou v edici Deluxe. Zjistěte, co se stane, když se vyplní dětský sen tomu nepravému.
  • Neil Gaiman: Američtí bohové

    Neil Gaiman, Američtí bohové, Polaris, 309 Kč
    Autor: archiv firem
    A na závěr si nemůžeme nechat ujít ani žhavou novinku, alespoň z hlediska propojení knižní předlohy a filmu. Román z pera mistra urban fantasy Neila Gaimana vyšel sice už před 15 lety, ale pokud se vám ještě do rukou nedostal, je nejvyšší čas to napravit. Kromě toho, že Gaiman v něm opět dokazuje, že je mistrem vypravěčem a tvůrcem charakterů, se totiž právě podle této knihy začíná v Americe točit seriál, kterého se dočkáme už příští rok. Už z traileru je jasné, že bude o co stát. Pokud jste nadšenými fanoušky Hry o trůny, troufám si říct, že toto budou seriál i kniha, které zhltnete jedním dechem.
    Video se připravuje ...
    Američtí bohové • VIDEO: youtube.com

     

     

Diskuse ke článku
.