Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Knihy na léto: Nechte se dojmout novou Halinou Pawlowskou nebo viktoriánskou klasikou!

  • 21. července 2016 | 06:00

    Na víkend slibují zamračené počasí, ideální čas bez výčitek zalézt do peřin, nasát vůni knihy a pořádně se začíst! Protože k prázdninám a létu patří stejně láska jako dobrodružství, napětí a strašidelné příběhy, máme pro vás tentokrát skutečně širokou škálu žánrů. Tak po jaké sáhnete? 

  • John Boyne: V tomto domě straší

    Boyne John, V tomto domě straší, Plus, 299 Kč
    Autor: archiv firem
    Pamatujete si knihu Chlapec v pruhovaném pyžamu, případně film? Kdy se syn nacistického důstojníka skamarádí s chlapcem z koncentračního tábora, se kterým si přes plot hraje? Byli jste také tak napnutí a hltali každé slovo knihy? A máte rádi Charlese Dickense? Potom je pro vás kniha V tomto domě straší. Napsal ji totiž autor výše zmíněného válečného příběhu John Boyne.

    Děj se odehrává v dickensovské době, kterou Boyne mistrně popisuje. Eliza Cainová přijde o otce a kvůli nedostatku prostředků se rozhodne stát guvernantkou. Cestou do northfolkského sídla ji potká spousta podivností. Nepřestávají ale ani po nástupu do nového zaměstnání. Celý dům totiž obývají pouze dvě děti, které jí odmítají říct, kdo je vlastně její zaměstnavatel. Postupem času se musí potýkat se spoustou divných událostí. Nakonec zjistí, že jediná cesta záchrany je odhalit staré tajemství...

  • Dror Mišani: Případ pohřešovaného

    Mišani Dror, Případ pohřešovaného, Argo, 328 Kč
    Autor: archiv firem
    "U nás nemáme masové vrahy ani únosy. Skoro nikdo tady na ulicích neznásilňuje ženy." To je jedna z prvních vět knihy Případ pohřešovaného od Drora Mišaniho. Vysvětlujte ale matce šestnáctiletého chlapce, který se ztratil, že o nic nejde a vše je v pořádku. Brzy se rozjede napínavý detektivní případ, kdy se zdá, že se po chlapci snad slehla zem. Nepomůže ani výzva veřejnosti, ale přijde anonymní telefonát. Přivede izraelské vyšetřovatele na stopu řada anonymních dopisů inspirovaných jedním dílem Franze Kafky? 

    Knihu napsal Dror Mišani, izraelský literární vědec, editor a překladatel z francouzštiny. Ačkoliv první knihu vydal teprve před pěti lety, řadí se mezi nejúspěšnější detektivní spisovatele na světě. Statečně tak dohání i severské tvůrce. A propos – svůj první román napsal v době, kdy měl pracovat na své dizertační práci. Sympaťák, ne? Žádný šprt! 

  • Thomas Hardy: Tess z d´Urbervillů

    Hardy Thomas, Tess z D´Urbervillů, Argo, 298 Kč
    Autor: archiv firem
    Jestli se dostanete k babičce do knihovny a narazíte na knihu Tess z d´Urbervillů od Thomase Hardyho, rozhodně neváhejte a půjčte si ji! Na téměř pěti stech stránkách se přenesete do konce 19. století na jedno panství ve Wessexu. Dostane se vám bolestivého, ale přesto nádherného příběhu mladé ženy, která se měla narodit v jiné době. Pro svou mravní nesmlouvavost, citlivost a upřímnost se často dostává do střetu s arogantním okolím. Všechny tyto okolnosti vedou k tragické události mladé ženy.  

    Navíc do celého příběhu se zamotala jemná nit vykreslující industrializaci té doby a veškeré společenské nálady s tím spojené. Pokud nenajdete knihu u babičky v knihovně ani v nejbližším antikvariátu, můžete si pořídit nové vydání nakladatelství Argo. 

  • Halina Pawlowská: Cesta za láskou

    Pawlowská Halina, Cesta za láskou, Motto, 269 Kč
    Autor: archiv firem
    Je jen málo českých autorek, jejichž díla nás zahřejí u srdce stejně jako ta Haliny Pawlowské. Ta si letos dala předsevzetí, že bude zase šťastná. Poslední roky ji potkala řada nešťastných událostí – jako třeba smrt jejího životního partnera. Rozhodla se, že letos navštíví všechna místa, na která má hezké vzpomínky. A nebyla to pouze naše krásná česká země, kam ji toulavé boty zavedly. Cílem její cesty vlastně bylo najít to místo, kde bude šťastná, a najít lásku. Obojí se jí povedlo. Kde je nirvana Haliny Pawlowské? Přečtěte si v knize Cesta za láskou. 
  • Michail Bulgakov: Mistr a Markétka

    Bulgakov Michail, Mistra a Markétka, Odeon, 233 Kč
    Autor: archiv firem
    Nemůžu si pomoct, prostě Mistra a Markétku musím šířit dál mezi ty, kteří tuto klasiku ještě nečetli! I mně vyrážel na čele pot při pouhém pomyšlení na to, že bych měla číst nějakého ruského klasika. Pokud překonáte prvotní – vlastně naprosto bezdůvodný – odpor, budete nadšeni. Prvních pár stran je lehce rozpačitých, ale brzy se vám rozevře svět v podobě Moskvy první poloviny 20. století. A ten svět je ovládán Ďáblem. Upřímně – nečetla jsem nikdy lepší zpodobnění této postavy. Woland je natolik přesvědčivý, že mu podlehnou nejen moskevští obyvatelé se svými hříšnými dušemi, ale i sám čtenář. Jak dopadne sovětská Moskva, když nad ní vládu převezme Ďábel? (A ne, Stalin to není.)
  • Jiří Hájíček: Zloději zelených koní

    Hájíček Jiří, Zloději zelených koní, Host, 179 Kč
    Autor: archiv firem
    Baví vás Jack London a jeho dobrodružné knihy? Pak si nenechte ujít Zloděje zelených koní, příběh je však z českého prostředí. Jiří Hájíček, nositel několika literárních cen, vás přenese mezi členy skupiny novodobých zlatokopů. Přesněji řečeno mezi hledače vltavínů, kteří pročesávají jihočeskou krajinu v honbě za zelenými kameny. Ve vyprávění Jiřího Hájíčka najdete mnoho: napětí, zajímavou zápletku, milostný příběh, ale taky melancholii a úvahy o životě. Příběh zaujal i režiséra Dana Wlodarczyka, který podle knihy připravuje celovečerní film.
  • Katherine Pancolová: Žluté oči krokodýlů

    Pancolová Katherine, Žluté oči krokodýlů, Jota, 358 Kč
    Autor: archiv firem
    Pokud máte v létě náladu na trochu romantiky a vztahů, zkuste kvalitní ženské čtení v podání Katherine Pancolové. Hlavní hrdinka Josephine žije v současné Paříži a starosti jí dělá to, co si dovedeme všichni představit: peníze, vztah s pubertální dcerou, nefungující vztah. A taky překrásná a úspěšná sestra Iris, která je miláčkem společenských magazínů a pařížské smetánky. Iris má ale také své komplexy, a tak přijde s nápadem, který celou rodinu zaplete do pavučiny lží a převrátí jí život naruby. Román o lásce, touhách, o vlastních představách a o každodenní realitě všedních dnů, o překonávání překážek je inteligentní, napínavé a zábavné čtení a po právu se stal světovým bestsellerem. A pokud vás osudy pařížské rodiny zaujmou, můžete pokračovat dalšími dvěma díly.

Diskuse ke článku
.