Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Moře, nebo hory? Výběr dovolené řekne hodně o vaší osobnosti!

Kam byste vyrazili rádi na dovolenou, k moři, nebo na hory?
26. června 2016 | 06:00

Je vám lépe na pláži, v teple za zvuku šumění vln? Nebo potřebujete vítr ve vlasech, rozhledy do krajiny a prostor kolem sebe? Jinými slovy: řešíte doma často, jestli na dovolenou k moři, nebo na hory?

Vysněné prázdninové destinace toho podle studií hodně vypovídají o našich osobnostech. Platí, že holky chtějí k moři  a kluci do hor? Jací jsou horalé a jací milovníci moře?

Představte si ideální dovolenou: Moře nebo hory?

Zavřete oči a představte si ideální dovolenou. Co cítíte? Vítr ve vlasech, ticho a čerstvý vzduch? Vůni lesa, přítomnost hor? Nebo šumění moře, křik okolních lidí na pláži, teplo písku a slaný vzduch? Pokud jste si vybrali moře, pak je zásadním rysem vaší osobnosti komunikativnost, živost, radost z nových podnětů a ze společnosti. Jedním slovem: extrovert. Pokud jste volili hory, patříte k opačnému pólu, tedy mezi introverty.

Introvert: Proč miluje hory?

Dává to smysl: introvert bude dávat přednost místům, kde se dá očekávat méně lidí, klid, a dokonce i částečná izolace. Místům, kde bude dost podstatnou část dovolené jen on sám se svými myšlenkami. V životě jsou tito lidé spíše sólisty, mají rádi ověřené a prověřené věci.

Extrovert a dovolená na pláži

Pláže jsou naopak spojovány s lidmi – ať už s těmi, které člověk zná, nebo s těmi, které teprve poznat chce. Mořské dovolené přitahují ty, kteří jsou otevřeni novým podnětům, rádi se těší z nových přátel i zážitků a nejlépe si odpočinou mezi skupinou přátel. Jiné věci, jako pohlaví nebo věk, na výběr dovolené vliv vlastně nemají. Jinými slovy neplatí, že holky chtějí k moři a kluci do hor.

Ovlivňuje místo naši povahu?

Dá se říct, že hory probouzejí v lidech introvertní rysy osobnosti, a pláže naopak? Nebo se jen lidé podobných charakterů "stahují" tam, kde jim je dobře? Výzkumy hovoří jasně: pokud jste extrovert, hory vás nevyklidní. Budete tam akorát nešťastní a za každou zatáčkou budete vyhlížet skupinu turistů, ke které byste se přidali, sestoupili s ní do údolí a zapařili v nejbližší hospůdce. A naopak – introvert na pláži málokdy podlehne náladě a bude nadšeně tančit v taverně. Míra extroverze a introverze se v jednotlivých prostředích nemění. Jen výrazně stoupá hladina štěstí a radosti ve chvíli, kdy je člověk "ve svém". Tak kam to bude letos, moře nebo hory?

Autor: is