Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zabijáci vztahů! Co napáchá stejně velkou škodu jako nevěra?

  • 30. října 2019 | 06:00

    To, že je nevěra zabijákem vztahů, je jasné každému. Co ale dalšího může přispět k tomu, že se z nadějně vypadajícího vztahu stane katastrofa roku? Možná si to ani neuvědomujete, ale následujících osm věcí může zraňovat stejně jako nevěra.

  • Moje potřeby jsou důležitější

    Autor: iStock

    Váš osobní čas a potřeby jsou důležité, ale zároveň nejsou důležitější než ty, které má váš partner. Pokud tedy ty své začnete nadřazovat, životaschopnost vašeho vztahu bude rapidně klesat dolů. Klíčem je umět vyvážit potřeby vás obou, pokud se budete sobecky zaměřovat jen na sebe, váš partner bude nešťastný a rozchod na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Toho už mám jistého

    Autor: istock.com

    Jste-li s někým už delší dobu, snadno se stane, že jeho péči, starost i lásku začnete brát jako samozřejmost. Pokud ale nebudete partnerovi dávat najevo, že jste si plně vědomi toho, co pro vás dělá a že si jeho podpory a respektu všímáte a vážíte, dříve či později se začne cítit méněcenný. Postupem času pak můžete skončit spíše jako spolubydlící. Proto si občas uvědomte, proč svého partnera milujete, proč s ním žijete, a dejte mu to najevo! 

  • Citová aférka

    Autor: iStock

    Potkala jste někoho, s kým si nesmírně rozumíte, kdo vás podporuje, ale jste "jen" přátelé? Svěřujete se mu s věcmi, které partnerovi neříkáte? Přestože k fyzické nevěře nedošlo, je toto citové opojení na stejné úrovni, a možná že je ještě horší. Vysává energii z vašeho vztahu a odcizení na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Nejste týmový hráč

    Autor: iStock

    Vztah je jako tým – partneři by se měli podporovat a měli by umět navzájem jeden druhého podržet. Svého protějšku byste se měli být schopni zastat, pokud ho někdo zesměšňuje nebo ponižuje. Je to váš životní partner, vaše volba a ani vaše matka nemá právo říkat, že pro vás "není dost dobrý". To samé platí v případě, kdy váš vztah kritizují například vaši přátelé. Spousta lidí toto nepovažuje za "zradu" partnera, ale tím, že dovolíte ostatním lidem mluvit špatně o svém protějšku, stáváte se spolupachatelem a do vašeho vztahu to zasazuje trhliny.

  • Lžete i o maličkostech

    Autor: iStock

    Lež je stejně problematická jako nevěra. I když si možná říkáte, že drobná lež nemůže ničemu uškodit. Pravdou ale je, že pokud máte potřebu něco před partnerem skrývat, je to znak toho, že ve vašem vztahu už je něco špatně. Proč mu nechcete říct pravdu? Bojíte se, jak zareaguje? Upřímnost a důvěra je to, co udržuje ve vztahu lásku.

  • Manipulujete

    Autor: istock.com

    Je tak lehké přemluvit partnera k něčemu, co nechce, když ho trochu "zmáčknete"! Využívat zranitelnosti a nejistoty svého protějšku je ovšem podlé a manipulativní, přestože si možná ani neuvědomujete, že to děláte. Od domluvy k manipulátorství je sice kousek, ale rozdíl mezi nimi je obrovský.

  • Citově se odcizujete

    Autor: istock.com

    Jste s partnerem v jednom pokoji, ale spíše než spolu jste vedle sebe? Pokud něco nezměníte, propast mezi vámi se bude prohlubovat. Emoční odcizení lze definovat jako nedostatek citového propojení a nedostatek intimity, který možná v první řadě pramení ze strachu z ní samotné. S partnerem se začnete odcizovat, místo společně stráveného času jste raději s přáteli, neříkáte mu všechno, své problémy si řešíte sama... Je toto ještě vůbec vztah?

  • Chcete partnera měnit

    Autor: istock.com

    Je důležité vzít na vědomí, že s daným člověkem jste kvůli tomu, jaký JE, ne jaký bude někdy v budoucnu, až si ho přetvoříte k obrazu svému. Nutit někoho byť jen k malým změnám může vést přímou čarou k rozchodu a je to jenom projevem vašeho sobectví. Sice se jedná o otřepanou frázi, ale bez komunikace a kompromisů se neobejdete. Přestaňte na partnerovi hledat to špatné a zaměřte se na to, co na něm obdivujete, čím vám pomáhá a proč jste se vůbec rozhodla s ním žít.

Autor: luh
Klíčová slova:  láska a vztahy, nevěra, zrada, manželství
Diskuse ke článku
.