Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Osudová láska existuje, je to ale opravdová dřina

  • Lásku svého života můžete potkat náhodou i po letech.
    15. června 2016 | 06:00

    Na pohádky typu "ve chvíli, kdy se jejich pohledy střetly, zahřmělo, srdce obou se propojila a žili spolu šťastně až do smrti" už nevěříme. Ne že by láska a vztah nebyly nádherné, ale málokdy fungují tak nějak samy od sebe.

  • Na první pohled?

    Dieta začíná snídání. Vybírejte potraviny správně!
    Autor: Shutterstock.com
    Když jsem se ptala psycholožky Laury Janáčkové na to, jestli existuje osudový vztah, odpověděla mi trochu překvapivě. "Ano, takové existují, ale to, jestli je váš vztah osudový, poznáte až po letech soužití. Až když ho prověří čas." Osudový muž je totiž ten, se kterým vám bude stát za to dělat kompromisy, překonávat krize a hledat vášeň, lásku a souznění. Ideálně celý život. A to na první pohled opravdu nepoznáte. Tedy většinou…

  • Hledání v sobě

    Proč je lepší mít staršího chlapa.
    Autor: Shutterstock.com
    I psycholožka Jitka Douchová věří na osudové lásky. Jenže kdy a podle čeho poznáme, že se nám jen nesplašily hormony, ale prožíváme opravdu fatální vztah? „Musíme se víc znát, abychom věděly, že pokud někoho vnímáme jako osudovou lásku, že nás naše vnitřní přesvědčení nezradí. Musíme mít zmapováno na základě vlastní historické minulosti, co se nám osvědčilo – zda více racionální vyhodnocení situace nebo zda se můžeme nechat vést svou intuicí a emocemi,“ vysvětluje Jitka Douchová.

  • Za každým rohem jedna

    Co jsme se v redakci naučily od mužů.
    Autor: Shutterstock.com
    Někomu se stane, že „osudových“ lásek potká za svůj život hned několik. Já si to vždycky myslela u každého ze svých partnerů. Minimálně nějakou dobu bych dala ruku do ohně za to, že on je ten pravý, fatální a navždycky. Také jsem se kvůli tomuhle pocitu často velmi rychle rozhodovala, ukončovala jsem jeden vztah a vrhala se po hlavě do dalšího. U mě ale čas zatím nepotvrdil ani jednu osudovost.

  • Jako blesk z nebe

    První rande po letech, někdy to pro ženu může znamenat hotový horor
    Autor: shutterstock
    "Znám víc příběhů, kde rychlé rozhodnutí dopadlo na celý život. Jedním z nich je Marie, která měla pětiletý vztah od svých čtyřiadvaceti, s partnerem měla naplánovanou budoucnost. Fungovalo všechno – sex, společné zájmy, hodnotový žebříček, ani jeden neměl pochyb o tom, jestli k sobě patří. Jenže v devětadvaceti letech Marie potkala Leoše, který jí obrátil svět naruby. Původní vztah opustila a s Leošem jsou spolu skoro čtyřicet let,“ vypráví jeden příběh za všechny Jitka Douchová. „Nebylo to jako z pohádky, ve smyslu ,potkali se a byli spolu šťastni až na věky‘. Překonávali spoustu vztahových problémů a těžkostí. Ale proudí mezi nimi stále silná vzájemná vztahová energie vypovídající o tom, že k sobě opravdu patří a jsou pro sebe skutečně osudem,“ uzavírá psycholožka.

  • Nikdy to nevzdat

    Okouzlil mě natolik, že jsem se chtěla rozvést
    Autor: profimedia.cz
    Ale samozřejmě i Marie a Leoš se hádali, práskali dveřmi, vyčítali si nesmysly a možná měli chuť se rozvést. Jenže to neudělali. Pořád měli něco, co jim stálo za to. Lásku? Určitě, ale tu na začátku prožívají všechny páry. I ty, které za pět let skončí u právníka. Společné priority? V každém případě. Ale velkou roli hrály chuť a snaha pro vztah něco udělat a nikdy to nevzdat. Osudová láska je prostě dřina.

Autor: MAJ
Klíčová slova:  láska a vztahy, osudová láska, sex
Diskuse ke článku
.