Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žijí spolu dvacet let a chtějí se rozvést. Jaké jsou nejčastější důvody?

  • Pod dvaceti letech už to doma může být pěkná nuda
    13. května 2016 | 06:00

    Žijí spolu dvacet let. Překonali mnoho krizí od chvil, kdy neměli moc peněz přes dospívání dětí. Dokázali si užít společné dovolené, dokázali se vyrovnat se ztrátou blízkých. Přesto najednou dojdou do fáze, kdy si řeknou: Je čas se rozejít. Přibývá lidí, kteří se rozvádějí po patnácti a více letech manželství. Jaké jsou nejčastější důvody a co to s nimi udělá? A má cenu tomu nějak předcházet?

  • Každý vyrostl, ale jiným směrem

    V Česku nejčastěji na kole umírají lidé nad 65 let mimo obci a bez cizího zavinění
    Autor: Profimedia.cz
    Jedním z nejčastějších důvodů jsou rozdílné představy o tom, co budou ti dva dělat poté, co se konečně jejich děti osamostatní. Psychologové to nazývají syndrom prázdného hnízda. On a ona najednou zůstanou sami a jedno velké téma, které je spojovalo, je najednou pryč. Nezřídka mívá jeden z nich pocit, že obětoval část svého života a kariéry dětem a teď je čas to napravit, čili začít naplno žít. Druhý takový pocit nemá a rád by pokračoval v zajetých kolejích práce - telka - o víkendu na chalupu. Teprve teď se ukáže, jestli během těch let ve vztahu nevznikaly náhodou nenápadné miniaturní praskliny, které dohromady dokáží vytvořit pořádnou trhlinu.
  • Nuda

    žena, muž, senior
    Autor: Shutterstock
    Byla to trochu nuda už předtím, ale kvůli dětem se oba dva vždycky překonali a něco podnikli. Jenže děti jsou dávno ve svém, a tak tato motivace jaksi chybí. "Vždycky jsem tušila, že Marek se na každém výletě tak trochu přemáhá a že je mu nejlíp u svých letadýlek," říká dvaapadesátiletá Lída. "Když děti odrostly, nedostala jsem ho už vůbec nikam. Po čase mě přestalo bavit ho přemlouvat. Odejít jsem nechtěla, jenže jsem začala jezdit na výlety s takovou partou lidí, no a tam poznala člověka, který to má podobně jako já. Nehodlám ještě umřít a dožít zbytek života vedle člověka, který už se se mnou nechce bavit ani o těch modelech," popisuje Lída.
  • Strach ze stáří

    Antikoncepce prý ženám může ovlivnit úsudek na muže
    Autor: profimedia.cz
    Řada lidí v pozdních středních letech dostane najednou strach, že patří do starého železa. Vztah s mladším partnerem dokáže zvednout sebevědomí a dodat člověku energii. Žijeme v době, kdy se věci neopravují, člověk se jich zbaví a koupí si nové. Podobně to čím dál tím častěji bývá i s manželstvím - jedno se vyčerpalo, hurá do druhého. A navíc - i ten sex je po dvaceti letech úplně něco jiného než na začátku. K tomu není co dodat.
  • Co se s tím dá dělat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Aby nebyl člověk zaskočen tím, že najednou vedle něj žije téměř cizí osoba, doporučují odborníci několik rad. "Myslete na vztah po celou dobu jeho trvání," říká americký odborník Stan Tatkin. "Vždycky je dobré vědět, proč jste spolu, co na tom druhém máte rádi a obdivujete a proč on je rád s vámi." O to se starejte celou dobu a nenechte si tyto společné chvíle sebrat ničím jiným.
  • Mluvte spolu o všem

    žena, muž, senior
    Autor: Shutterstock
    Lidé, kteří spolu hovoří o svých pocitech, i když jsou negativní, mají vždycky větší šanci na zvládnutí všech problémů. Mění se vám sexuální chutě? Proberte to. Potřebujete změnu? Proberte to. Komunikace je základ. Předtím, než začnete probírat rozvod, byste měli probrat všechny důvody, které vás k němu vedou.
  • Mějte ráda sama sebe

    žena, koupel, senior, babička
    Autor: Shutterstock

    Pokud se podíváte do zrcadla a uvidíte tam nejistou a nesympatickou paní, kterou nemáte ráda, jak můžete chtít, aby ji měli rádi ostatní? Úcta a láska k sobě samému se vždycky odrazí i na tom, jak vás budou vnímat ostatní.

Autor: is
Diskuse ke článku
.