Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kdo plete, je šťastnější: Dělá to i Kate Middleton nebo Sarah Jessica Parker

  • Fotografie

    Fotogalerie

    1 fotografie

    8. dubna 2016 | 10:00

    Víte, jak tráví volný čas Kate Middleton, herečky ze Sexu ve městě nebo třeba finská biatlonistka Kaisa Mäkäräinenová? "Carrie" a "Charlottu" si možná představíte na nákupech a pak na kávě ve stylové restauraci, Kate na zahradě a Kaisu na běžeckém pásu. A přitom by všechny mohly sedět spolu v obýváku a – plést! Ano, všechny tyto dámy pletou a dělají dobře. Podle vědců tím totiž dělají dobře pro svou mysl i tělo.

  • Zdravý koníček

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Někdo na to potřebuje výzkumy, někdo to ví sám od sebe: pletení uklidňuje, uvolňuje stres, přináší lidem spokojenost a dobré pocity. Ale že by mělo vliv i na zdravější a delší život?

    Pletení se podle vědců objevilo asi ve třetím století před naším letopočtem. A zatímco dříve sloužilo především k výrobě nezbytných částí oděvu, dnes – v průmyslovém světě – je spíše zábavou a relaxací. I když vlastnoručně upletené kousky se samozřejmě nosí. A i když to chvíli vypadalo, že jde už jen o hobby seniorů a svůj vrchol má za sebou, opak je pravdou: pletení se vrací a věnuje se mu čím dál tím více lidí. A nejen žen. Co přesně pletení přináší?

  • Pletením proti stresu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Už pro vojáky, kteří se vrátili z první světové války, bylo pletení doporučováno jako součást terapie, která je zbaví stresu. Ti z nás, kteří četli Betty MacDonaldovou, si moc dobře pamatují, jak zápolila v tuberkulózním sanatoriu s rehabilitačním zaměstnáním. Řada studií ale dokazuje: při pletení se lidé začnou soustředit na danou činnost. Na chvíli přestanou myslet na nepříjemné věci z okolí. Zklidní se jim srdeční tep, sníží se jim tlak, tělo se zbavuje napětí. To vše pomáhá zmenšit riziko vzniku některých onemocnění spojených se stresem.

  • Pletením proti bolesti

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Podle týmu doktora Barryho Jacobse z Princetonské univerzity se během takové činnosti uvolňuje serotonin. Ten je někdy nazýván hormonem štěstí. Ovlivňuje mozek, spánek, naše emoce, bolest, výrazně se podílí na tom, jak se cítíme. Doktor Mike Osborn z Kliniky bolesti nemocnice v americkém Bathu s úspěchem používá pletení jako terapeutickou techniku pro lidi, kteří trpí chronickou bolestí, pochopitelně v kombinaci s léky. "Pletení pomáhá tam, kde nic jiného nezabírá. Těla pacientů jsou sužována bolestí, pletení jim pomůže myslet na něco jiného, mozek si odpočine," popisuje lékař účinky. Pacienti se tak zklidní a zlepší si svou motoriku. Někteří z nich pak potřebují i méně léků na bolest.
  • Zlepší vám paměť

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud budete každý den třicet sekund cvičit očima a dívat se ze strany na stranu, budete aktivovat svůj mozek. Je to taková oční jóga nebo gymnastika, chcete-li. A pomáhá vašemu mozku: podle výzkumů vám zlepší paměť až o deset procent. No a ti, kdo pletou, očima pohybují ze strany na stranu, aniž by si to uvědomili. Jestli za to může přesně oční gymnastika nebo trénink mozku, není ani tak důležité. Ale u seniorů se například ukazuje, že ti, kteří pletou nebo se věnují jinému hobby, mají opravdu mozek v lepším stavu než ti, kteří jen třeba sledují televizi.
  • Je to zdravá závislost

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Každý, kdo propadl pletení, vám potvrdí, že je to závislost. A že za chvíli bude ve svém okolí těžko hledat někoho, koho ještě neobdaroval svou šálou. Ať je to, jak je to, lékaři rozhodně dávají přednost této závislosti před workoholismem, kouřením nebo přejídáním se. Tak vzhůru do komory pro jehlice po babičce. Až 85 procent lidí je podle výzkumů po pletení šťastných! My – začátečníci – zřejmě budeme tvořit těch zbylých 15 procent s nadějí, že jednou se mezi většinu dostaneme!

Autor: is
Diskuse ke článku
.